Cancerul de sân rămâne la nivel global cea mai frecventă afecțiune întâlnită la femei: 1 din 8 femei va fi diagnosticată cu această afecțiune de-a lungul vieții. Diagnosticarea precoce înseamnă un tratament eficient și o nouă șansă la o viață sănătoasă.
Primăvara aceasta este roz și aduce cu sine momentul tău de conștientizare a importanței screeningului cancerului de sân. Nu amâna, este timpul să îți programezi o consultație sau investigația potrivită.
Chiar în lipsa factorilor de risc, autopalparea, ecografia mamară sau mamografia sunt recomandate.
Începând cu vârsta de 20 de ani, este recomandat să-ți autoexaminezi sânii în fiecare lună – pentru rezultate optime între ziua a 5-a și a 7-a de la debutul menstruației. Dacă ești la menopauză, este indicat să realizezi autoexaminarea în fiecare lună în aceeași zi. Sesizarea unei modificări la nivelul consistenței sau aspectului sânilor trebuie să te conducă spre un examen clinic. Nu te alarma: 8 din 10 noduli sunt benigni.
Nu uita, în funcție de vârsta și istoricul medical al tău și al familiei tale, autopalparea trebuie completată cu un examen imagistic (ecografie mamară, mamografie cu tomosinteză etc.).
Ecografie de sân sau mamografie?
Ecografia de sân și mamografia au locul lor în detectarea precoce a cancerului de sân. Sunt complementare și nu se exclud. Ghidurile internaționale recomandă ecografia de sân dacă ai sub 40 de ani și mamografia după această vârstă. Medicul tău îți va indica procedura cea mai potrivită pentru tine.
Ecografia mamară este o investigație neiradiantă, nedureroasă, rapidă și complexă, care oferă informații utile despre sănătatea sânilor. Nu necesită o pregătire prealabilă și este recomandată anual dacă ai sub 40 de ani.
O loțiune hipoalergenică va fi aplicată pe sâni. În continuare, medicul va atașa pe transductor un dispozitiv de unică folosință care va facilita contactul cu zona examinată. Sistemul de scanare, cu un transductor perfect adaptat anatomiei feminine, va fi pus în mișcare de medic, prin simpla apăsare a unui buton, începând din zona inferioară a sânului spre zona superioară a acestuia.
Mamografia are o valoare deosebită în diagnosticul afecțiunilor glandei mamare, reprezentând metoda prin care se vizualizează sânii, prin intermediul unui mamograf care emite o cantitate redusă de radiaţii. Ataşat aparatului este un dispozitiv pe care se poziționează şi se compresează sânul timp de câteva secunde pentru a fi expus la un fascicul de radiaţie X. Procedura nu este dureroasă, însă poate exista un ușor disconfort.
Mamografia este considerată un instrument de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân la femeile care nu prezintă simptomatologie, dar este utilizată și pentru diagnosticul afecțiunilor glandei mamare la femeile care au simptomatologie clinică: durere, noduli palpabili, deformarea mameloanelor.
În Rețeaua Medicală Arcadia, investigația se realizează cu un mamograf digital cu tomosinteză (mamografie 3D), cu o înaltă acuratețe în diferențierea leziunilor maligne de cele benigne.
Mamografia cu tomosinteză este cea mai modernă tehnică de depistare a cancerului mamar în faze incipiente. Nu numai că folosește mai puține radiații decât mamografia clasică, dar ajută la detectarea cancerelor de interval (cele care apar între două examinări) și reduce expunerile suplimentare și suprapunerile de imagini – principala cauză a erorilor care apar în mamografia clasică.
În Rețeaua Medicală Arcadia acordăm atenție prevenției, diagnosticului integrat și tratării tuturor afecțiunilor mamare, inclusiv a cancerului de sân. Ai acces direct și imediat la servicii medicale personalizate în funcție de vârstă și de starea ta de sănătate, asigurate de o echipă multidisciplinară, formată din medici experimentați, cu specializări complementare, pentru o abordare completă a patologiei sânului.
Pentru programări, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia. Fă-ți timp pentru tine și programează consultul sau investigația de care ai nevoie. Transmite mesajul Pink Spring familiei și prietenelor tale!