Domeniile de obstetrică și ginecologie sunt distincte, dar invariabil legate între ele, adresându-se sănătății femeii și, în parte, pentru a asigura continuitatea îngrijirii în cazul în care o femeie rămâne însărcinată.
Obstetrica este specialitatea medicală care se ocupă cu fiziologia și patologia sarcinii şi a nașterii, dar şi de îngrijirea şi tratamentul femeii şi al copilului în perioada prenatală, în timpul naşterii şi postpartum. Etapele sunt definite astfel:
- preconcepția implică consilierea femeilor și cuplurilor care intenționează să aibă un copil;
- îngrijirea prenatală se face în timpul sarcinii și implică vizite lunare, bilunare și săptămânale până la naștere;
- îngrijirea neonatală se referă la îngrijirea acordată mămicii și nou-născuților imediat după naștere;
- îngrijirea postpartum începe imediat după naștere atât pentru mamă, cât și pentru copil și continuă cu controale regulate timp de șase săptămâni sau mai mult.
Serviciile medicale de obstetrică Arcadia sunt dedicate sănătății sarcinii și nașterii. La Maternitatea Arcadia, toate consultațiile și investigațiile necesare în sarcină sunt incluse într-un pachet special de urmărire a sarcinii. Specialiştii de medicină materno-fetală pot estima foarte timpuriu complicaţiile unei sarcini şi diagnostica precoce anomaliile congenitale, printr-o serie de evaluări complexe şi de mare acurateţe. Vizita la specialistul în medicină materno-fetală trebuie luată în considerare încă din primul trimestru de sarcină.
Maternitatea Arcadia este Spital prieten al mamei și copilului, încurajează și susține alăptarea, promovează și implementează planul de naștere și ora magică.
Obstetrica se află în strânsă legătură cu ginecologia, specialitatea medicală dedicată fiziologiei și patologiei aparatului genital feminin (ovarele, trompele uterine, uterul și vaginul) și a sânilor. Ginecologii se ocupă atât de prevenție, cât și de intervenții medicale sau chirurgicale atunci când este necesar.
Serviciile medicale de ginecologie Arcadia sunt dedicate prevenirii, diagnosticării și tratării afecțiunilor aparatului reproductiv feminin și includ atât servicii medicale de policlinică (consultații, evaluare ecografică, videocolposcopie, histerosonografie, histerosalpingosonografie, inserție dispozitiv contraceptiv intradermic, instilații etc), cât și servicii de chirurgie ginecologică (chistectomie ovariană, rezecţia septului uterin prin histeroscopie, histerectormie, mastectomie, ovarectomia, miomectomie etc).
Ginecologii tratează sau gestionează afecțiuni precum:
- amenoree (lipsa menstruației);
- cancer (inclusiv cancerul de sân, de col uterin, ovarian și uterin);
- dismenoree;
- endometrioză (creșterea excesivă a țesutului uterin);
- infertilitate (inclusiv insuficiență ovariană, anomalii structurale ale uterului);
- sângerări menstruale abundente (menoragie);
- boală inflamatorie pelvină;
- sindromul premenstrual;
- infecții cu transmitere sexuală (chlamydia, gonoreea, sifilisul, HPV, herpesul genital și trichomoniaza);
- infecții ale tractului urinar;
- fibroame uterine;
- infecții vaginale;
- polipi uterini.
Multe dintre aceste afecțiuni se caracterizează prin dureri pelviene, crampe, scurgeri vaginale, sângerări anormale, nevoia frecventă de a urina, durere la urinare, umflături genitale, răni, mâncărimi sau arsuri vaginale sau durere în timpul actului sexual. Unele dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale utilizate în ginecologie includ:
- extirparea colului uterin;
- biopsia conului cervical (se utilizează pentru a obține mostre de țesut cervical);
- colposcopie: introducerea unui osciloscop prin colul uterin pentru a vizualiza uterul în scopuri de diagnosticare și tratament);
- cistoscopie: inserarea unui osciloscop îngust în uretră, pentru a vizualiza tractul urinar atât în scop de diagnosticare, cât și de tratament;
- dilatare și chiuretaj: o procedură de îndepărtare a țesutului din interiorul uterului, în urma unui avort spontan sau în scopuri de diagnosticare;
- ablația endometrială: îndepărtarea excesului de țesut uterin;
- histerectomie: îndepărtarea uterului;
- laparoscopie pelvină: introducerea unui osciloscop prin peretele abdominal pentru a vizualiza organele pelvine;
- ligaturarea trompelor: legarea" trompelor uterine pentru a preveni o sarcină.
Există și subspecialități ale obstetricii-ginecologiei:
- planificare familială;
- medicină pelviană feminină și chirurgie reconstructivă;
- oncologie ginecologică;
- medicină materno-fetală;
- endocrinologie reproductivă și infertilitate;
- uroginecologie;
- ginecologia estetică.