Articole medicale

07.02.2022

Long Covid: evaluarea multidisciplinară post Covid

Dr. Sorin Nistor

Medic primar Pneumologie

Apariția neașteptată și, mai ales, evoluția imprevizibilă a virusului SARS COV2 au surprins lumea medicală și au generat o mobilizare mondială în abordarea terapeutică și ulterior în cea de prevenție. Elementul surpriză rămâne evoluția la distanță, 1-6 luni, a simptomatologiei încadrată în entitatea patologică Long Covid (Covid de lungă durată).

Ce este Long Covid?

Conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății, „sindromul post COVID-19 intervine la persoane cu un istoric medical de infecție probabilă sau confirmată cu SARS-CoV-2, de obicei la trei luni de la instalarea COVID-19 cu simptome care durează cel puțin două luni și care nu pot fi explicate printr-un diagnostic alternativ. Simptomele obișnuite includ oboseală, dificultăți de respirație, disfuncție cognitivă și nu numai, având un impact asupra vieții de zi cu zi. Simptomele pot să se instaleze după o recuperare inițială în urma unui episod acut de COVID-19 sau pot persista după boala inițială. De asemenea, simptomele pot fluctua sau pot exista recăderi în timp.”

Așadar, o serie de simptome respiratorii (oboseala la eforturi diferite sau chiar în repaos, tuse restantă și persistentă, senzația de constricție toracică etc.), neurologice (insomnii, amețeli), cardiace (aritmii, hipertensiune arterială), ORL (lipsă miros și/sau gust), precum și de ordin general (astenie, anxietate) persistă la perioade variabile post Covid și necesită investigații clinice, imagistice, funcționale și paraclinice (analize de laborator). Studiile actuale arată faptul că pacienții cu vârsta mai mare de  50 de ani, cei de sex feminin sau cu mai multe afecțiuni cronice, persoanele care suferă de obezitate sau astm, precum și pacienții la care infecția s-a manifestat prin mai mult de 5 simptome în prima săptămână sunt predispuși să fie încadrați în Long Covid. 

O caracteristică specială a infecției cu SARS COV2 este afectarea plămânilor, dar și a altor organe, cu risc înalt pentru sănătate pentru o perioadă îndelungată de la un test negativ. În acest moment, încă nu sunt disponibile date științifice care să arate un tablou general și complet al modului în care infecția afectează organismul uman pe termen lung. Din acest motiv, un consult este indicat. Având în vedere impactul puternic pe care îl are Long Covid în starea de sănătate a pacienților care au trecut prin  această infectare, o abordare multidisciplinară se impune.

Abordare multidisciplinară post Covid, la Arcadia

Rețeaua Medicală Arcadia oferă posibilitatea de abordare multidisciplinară (Pneumologie, Cardiologie, Neurologie, Psihologie, ORL, Imagistică) a pacienților post Covid, în condiții de siguranță epidemiologică. 

 Oboseala la eforturi diferite sau chiar în repaos, este simptomul cel mai des întâlnit la pacienții post COVID și necesită investigații complexe sub coordonarea medicului pneumolog:

  • examenul clinic pulmonar, fundamental în evaluarea gradului de oboseală, și ascultația toracelui;
  • spirometria – evaluează funcția respiratorie și aduce informații prețioase referitor la existența unei disfuncții respiratorii și tipul acesteia, obstructive sau restrictive;
  • tomografia computerizată toracică – investigație imagistică de primă intenție în infecția cu SARS COV2 și de mare acuratețe;
  • recuperarea medicala post Covid.

Evaluarea precoce și monitorizarea funcției pulmonare la pacienții trecuți prin Covid-19 sunt  esențiale pentru vindecarea fără sechele respiratorii și reluarea activităților cotidiene curente.

Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor