Centrul
de sănătate
a sânului

Luptăm împreună împotriva
cancerului de sân

Tratament oncologic complet
Chirurgie de reconstrucție imediată sau la distanță
Recuperare medicală
Tehnologii inovatoare pentru ameliorarea cicatricilor
Consiliere psihologică

Sânii sunt un simbol al feminității. Delicați, construiți pentru hrănirea și alinarea bebelușului tău, dar și pentru desăvârșirea frumuseții tale, ei au nevoie de atenție și de o îngrijire specială.

În România, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer de sân. Depistarea precoce înseamnă tratament eficient și șansa unei noi vieți.

La Arcadia, luptăm împreună împotriva cancerului de sân. Te învățăm să-ți creezi un plan de sănătate și îți punem la dispoziție o echipă interdisciplinară de medici dedicați și cea mai modernă aparatură de specialitate; pe scurt – un adevărat Centru de Sănătate a Sânului.

1 din 8 femei va fi diagnosticată cu cancer de sân pe parcursul vieții. Hai să schimbăm împreună toate celelalte statistici!

Centrul de Sănătate a Sânului Arcadia este șansa ta de acces imediat la o echipă medicală interdisciplinară și la cele mai bune dotări tehnice. Te sprijinim, cu grijă și delicatețe, de la primul examen clinic la explorările imagistice și intervențiile chirurgicale.

Centrul San

CENTRUL DE SĂNĂTATE A SÂNULUI
Alături de tine, oricât de dificil ar fi drumul.

Dotare State of the Art

pentru un diagnostic precis al patologiei sânului

Senographe Essential

un nou capitol în istoria mamografiei

Senographe Essential este un mamograf digital cu tomosinteză, cu 6 niveluri de contrast care permit obținerea unei imagini de calitate. Crește astfel acuratețea diferențierii între leziunile maligne și cele benigne. Mamograful digital de înaltă performanță redefinește experiența pacientei: asigură un diagnostic precis într-un timp limitat de examinare, cu doze minime de iradiere. Citește mai multe aici.

Invenia
Abus

în exclusivitate regională la Centrul de Sănătate a Sânului Arcadia

în exclusivitate regională la Centrul de Sănătate a Sânului ArcadiaUltrasonograful Abus este dedicat screeningului cancerului mamar pentru femeile cu țesut mamar dens și creează, folosind doar ultrasuntele, o imagine 3D a sânului. Practica a demonstrat faptul că Invenia Abus a îmbunătățit detecția cazurilor de cancer cu 35,7% față de diagnosticarea doar prin prisma rezultatelor obținute prin mamografie. Invenia Abus poate descoperi cancerul de sân în situații în care mamografia nu obține niciun rezultat. Cu o geometrie perfect adaptată anatomiei feminine, ultrasonograful Invenia Abus permite diagnosticarea pacientelor cu țesut mamar dens (în general femeile cu vârsta < 40 de ani). Citește mai multe aici.

RMN
mamar

de înaltă
performanță

RMN-ul mamar este o investigație imagistică modernă, performantă, neinvazivă și neiradiantă, care presupune examinarea sânului prin rezonanță magnetică. Această evaluare facilitează depistarea anomaliilor de la nivelul sânului, care pot reprezenta manifestări ale cancerului mamar. Investigația se realizează cu substanță de contrast și își demonstrează utilitatea în rândul pacientelor cu țesut mamar dens, non-gras. RMN-ul de sân nu înlocuiește ecografia mamară sau mamografia, ci este un instrument suplimentar care poate depista leziunile de mici dimensiuni.

Gamma
Camera

identificarea
ganglionului
santinelă

Această tehnică modernă este utilizată în chirurgia axilară, în identificarea ganglionului santinelă la pacientele cu cancer mamar, la care examenul clinic și investigațiile imagistice nu relevă prezența metastazelor ganglionare. Pacientei i se va administra intravenos o substanță radioactivă numită trasor și, cu ajutorul aparatului Gamma Camera, vor fi detectate radiațiile emise la exteriorul corpului, fiind identificat ganglionul limfatic axilar care prezintă cea mai mare probabilitate de a fi invadat de celule tumorale, denumit ganglion santinelă. Excizia chirurgicală a ganglionului santinelă este urmată de examen histopatologic, iar dacă nu sunt identificate celule tumorale, nu se va efectua limfodisecția axilară (îndepărtarea ganglionilor de la nivel axilar).

Chirurgie de precizie a sânului

Puncția
mamară
sub ghidaj
ecografic

Atunci când în urma unei investigații imagistice se relevă existența unui nodul la nivelul sânului, puncția mamară este următorul pas recomandat pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. Prin această procedură se recoltează fragmente de țesut care urmează a fi studiate pentru diferențierea leziunilor benigne de cele maligne. Puncția mamară sub ghidaj ecografic este o metodă minim-invazivă, cu o certitudine diagnostică de 97-100%, nedureroasă, care se realizează cu anestezie locală. Citește mai multe aici.

Chirurgia
oncologică
a sânului

Chirurgia oncologică a sânului presupune extirparea țesutului tumoral, fără îndepărtarea totală a sânului (lumpectomie), extirparea totală a sânului afectat (mastectomie), extirparea sânului și a ganglionilor limfatici axilari (mastectomie radicală) sau extirparea sânului, a ganglionilor limfatici axilari, precum și a mușchilor din zona afectată – mușchiul mare pectoral, mușchiul mic pectoral (mastectomie radicală extinsă). În funcție de stadiul bolii, va fi stabilită abordarea chirurgicală cea mai potrivită pentru pacientă, pentru a obține un rezultat oncologic bun, cu scăderea ratei de recidivă sau apariție a metastazelor, respectiv creșterea supraviețuirii generale în cazul acestei neoplazii.

Reconstrucția
sânului

Reconstrucția sânului presupune refacerea formei și a dimensiunilor sânului îndepărtat prin mastectomie, putându-se apela și la reconstrucția areolei mamare și a mamelonului. Pentru reducerea impactului psihologic al mastectomiei, reconstrucția poate fi realizată imediat după mastectomie, în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale. De asemenea, reconstrucția poate avea loc tardiv, la un interval de cel puțin un an de la mastectomie. Alegerea momentului reconstrucției mamare are loc în urma unui consult efectuat de echipa multidisciplinară a Centrului de Sănătate a Sânului. În funcție de particularitățile pacientei, reconstrucția mamară poate fi realizată prin implant mamar, expandare tisulară (pentru obținerea de țesut tisular ce va acoperi implantul definitiv) sau cu ajutorul țesutului propriu (piele, grăsime și mușchi), recoltat din zone precum abdomenul, spatele sau fesele.

Radioterapie și Chimioterapie

Radioterapia

Radioterapia utilizează radiațiile ionizante în terapia tumorilor maligne. Este un tratament locoregional care ajută la creșterea controlului local prin evitarea apariției recidivelor cancerului. Totodată, radioterapia este utilizată ca tratament paliativ pentru pacienții aflați în stadii avansate ale bolii. În parteneriat cu Neolife, radioterapia se realizează cu echipamentul TrueBeam STx, cea mai nouă tehnologie de radioterapie, care dispune de un sistem de control capabil să sincronizeze imaginea, poziționarea pacientului, gestionarea mișcării și tratarea dinamică.

Chimioterapia

Chimioterapia presupune administrarea de medicamente pentru a distruge celulele canceroase, pentru vindecarea cancerului, prevenirea răspândirii celulelor canceroase la nivelul altor organe, micșorarea dimensiunilor unei tumori canceroase în vederea scăderii dificultății tratamentului chirurgical, prevenirea apariției recidivelor după intervenția chirurgicală. În parteneriat cu Neolife, chimioterapia se realizează cu medicamente terapice standard și/sau molecule de ultimă generație.

Recuperare

Recuperare medicală
după mastectomie

După mastectomie, mai ales dacă tratamentul chirurgical a implicat îndepărtarea ganglionilor limfatici, poate debuta limfedemul brațului, o afecțiune care constă în umflarea progresivă a brațului aferent sânului îndepărtat, însoțită de simptome precum durere, senzație de mână grea, de slăbiciune a brațului, impotență funcțională. Este recomandat ca la apariția primelor simptome să se apeleze la recuperare medicală, care implică kinetoterapie pentru redarea mobilității brațului și drenaj limfatic pentru prevenirea umflării acestuia. Totodată, în cazul unei solicitări asimetrice după mastectomie, pot apărea dureri ale umărului sau ale coloanei vertebrale. Recuperarea medicală contribuie decisiv la reeducarea posturii și dezvoltarea musculaturii.

Oncogenetică

Testarea genelor pentru cancerul mamar

În cadrul Centrului de Sănătate a Sânului, se poate realiza testarea genelor pentru cancerul mamar și cancerele ginecologice ereditare și familiale prin intermediul unui panel de 28 de gene. Medicul implicat este Prof. Dr. Eusebiu Vlad Gorduza, medic primar Genetică medicală.

„O cursă pentru o viață sănătoasă
în care am alergat împreună cu medicii mei.”

„Cancer e un cuvânt care-ți face pielea de găină. Nu ai vrea să-l auzi niciodată. Dar, chiar dacă te afli, ca mine, în această situație, e bine să știi că nu ești la capăt de drum.

Viața continuă și poate fi chiar mai frumoasă ca înainte.
Mulțumesc echipei Centrului de Sănătate a Sânului Arcadia pentru noua viață pe care o trăiesc acum!”

Geo Georgescu,
pacientă cu dublă mastectomie
și dublă ovarectomie

Echipa medicală

Echipa medicală este formată din medici experimentați,
cu specializări complementare, care asigură o abordare completă a patologiei sânului.

medic

Dr. Iulian Radu

Medic primar
Chirurgie generală

medic

Dr. Mihaela Buna Arvinte

Medic specialist
Chirurgie generală

medic

Dr. Cristiana Cordun

Medic specialist
Chirurgie generală

medic

Dr. Costel Dobre

Medic primar
Chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și estetică

medic

Dr. Irina Jari

Medic primar
Radiologie și imagistică
medicală

medic

Dr. Manuela Ursaru

Medic primar
Radiologie și imagistică
medicală

Planul tău de sănătate a sânului

Planul tău de sănătate trebuie personalizat în funcție de vârsta ta, antecedentele medicale din familia ta,
starea ta de sănătate și indicațiile medicului.

20-30

de ani

Autoexaminare o dată pe lună

Examinare clinică o dată la 3 ani

30-40

de ani

Autoexaminare o dată pe lună

Examinare clinică o dată pe an

Ecografie mamară o dată pe an

>40

de ani

Autoexaminare o dată pe lună

Examinare clinică o dată pe an

Mamografie o dată pe an, completată cu ecografie mamară la recomandarea medicului

situațiile de risc

în cazul în care nu prezinți niciun simptom, dar te încadrezi în situațiile de risc, recomandăm:

Mamografie cu 5 ani înainte de vârsta
la care a apărut cancerul
mamar la o rudă

Ecografie mamară o dată pe an

RMN mamar o dată pe an

CENTRUL DE SĂNĂTATE A SÂNULUI
Alături de tine, oricât de dificil ar fi drumul.