Articole medicale

07.11.2018

10 întrebări și răspunsuri despre sănătatea sânilor

La Centrul de Sănătate a Sânului Arcadia, o echipă multidisciplinară de medici este pregătită să ofere un diagnostic cert, un tratament complet și răspunsuri la toate întrebările pe care le ai.

Cele mai frecvente întrebări despre sănătatea sânilor
 

   1. Cancerul de sân poate fi prevenit?

Prevenția cancerului poate fi primară (când reducem incidența cancerului prin eliminarea principalilor factori de risc) sau secundară (detectarea precoce). Nu uita: o diagnosticare precoce îți poate salva viața.

   2. Care este cel mai bun examen imagistic: ecografia sau mamografia?

Ambele examene au locul lor în detectarea precoce a cancerului de sân. Sunt complementare și nu se exclud. Medicul tău îți va indica procedura cea mai potrivită pentru tine.

   3. Când este indicat să fac autopalparea?

Începând cu vârsta de 20 de ani, este recomandat să-ți autoexaminezi sânii în fiecare lună – pentru rezultate optime între ziua a 5-a și a 7-a de la debutul menstruației. Dacă ești la menopauză, este indicat să realizezi autoexaminarea în fiecare lună în aceeași zi. Sesizarea unei modificări la nivelul consistenței sau aspectului sânilor trebuie să te conducă spre un examen clinic. Nu te alarma: 8 din 10 noduli sunt benigni.

Nu uita, în funcție de vârsta și istoricul medical al tău și al familiei tale, autopalparea trebuie completată cu un examen imagistic (ultrasonografie, mamografie cu tomosinteză etc.).

   4. Ce este mamografia cu tomosinteză? Se deosebește de mamografia clasică?

Mamografia cu tomosinteză (mamografia 3 D) este cea mai modernă tehnică de depistare a cancerului mamar în faze incipiente. Nu numai că folosește mai puține radiații decât mamografia clasică, dar ajută la detectarea cancerelor de interval (cele care apar între două examinări) și reduce expunerile suplimentare și suprapunerile de imagini – principala cauză a erorilor care apar în mamografia clasică. Mamograful din cadrul Centrului de Sănătate a Sânului Arcadia, Senographe Essential, este foarte performant și pune la dispoziția medicului imagini clare pentru un diagnostic precis și rapid.

Noua procedură este mult mai puțin dureroasă decât mamografia clasică și trasează cu acuratețe tumorile, localizându-le într-o adevărată hartă tridimensională a sânului. Din acest motiv, examinarea cu acest mamograf reduce necesitatea puncțiilor.

   5. Ce avantaje are examinarea cu Invenia Abus?

Examinarea cu Invenia Abus este disponibilă în exclusivitate națională la Centrul de Sănătatea a Sânului Arcadia.

Practica a demonstrat faptul că Invenia Abus a îmbunătățit detecția cazurilor de cancer cu 35,7% față de diagnosticarea doar prin prisma rezultatelor obținute prin mamografie. În plus, Invenia Abus poate descoperi cancerul de sân în situații în care mamografia nu obține niciun rezultat. Examinarea cu Invenia Abus este dedicată femeilor cu țesut mamar dens, în special celor cu vârsta sub 40 de ani.

   6. Ce înseamnă țesut mamar dens?

Sânii denși au o structură formată mai mult din țesut decât din grăsime. Frecvent la femeile cu vârsta mai mică de 40 de ani, țesutul mamar dens necesită un examen suplimentar mamografiei pentru detectarea eventualelor situații de risc pentru sănătate.

Grija pentru sânii cu țesut dens este o provocare pentru imagistica modernă, în primul rând din cauza limitărilor aplicațiilor mamografiei în situații de acest gen. Sânii denși nu sunt un motiv de alarmare, ci un motiv de a apela la un sistem de diagnosticare potrivit, oferit acum la Arcadia de ultrasonograful Invenia Abus.

   7. Cum să mă pregătesc pentru mamografie?

Este recomandat să te programezi după menstruație, pentru că atunci sânii sunt mai puțin sensibili. Nu este indicat ca în ziua respectivă să folosești antiperspirante, parfum, cremă de corp, pudră de talc. Nu este necesar să nu mănânci înainte de mamografie. Dacă ești sensibilă la cofeină, ar fi bine să nu bei cafea înaintea realizării mamografiei.
Este recomandat să porți haine formate din două piese, pentru a putea elibera mai ușor partea superioară a corpului.

   8. Cancerul de sân este tratabil?

Da, dacă este diagnosticat la timp rata de supraviețuire este de 93%.

   9. Dacă am descoperit un nodul la sân înseamnă că am cancer?

Nu. 8 din 10 noduli sunt benigni. Medicul este cel care va pune un diagnostic diferențial, cu ajutorul experienței și tehnologiei de care dispune în Centrul de Sănătate a Sânului Arcadia.

   10. Mamografia crește riscul de cancer?

Mamograful folosește o doză de radiații, dar aceasta este foarte redusă în cazul examinării cu mamograful cu tomosinteză Senographe Essential. Raportul risc-beneficiu este net în favoarea pacientei.

Centrul de Sănătate a Sânului Arcadia este șansa ta de acces imediat la o echipă medicală interdisciplinară și la cele mai bune dotări tehnice. Te sprijinim, cu grijă și delicatețe, de la primul examen clinic la explorările imagistice și intervențiile chirurgicale. Pentru programări, ai la dispoziție numărul de Call Center – 0232 920.