Articole medicale

25.07.2024

RMN, investigație imagistică de înaltă precizie, la Arcadia

RMN, investigație imagistică de înaltă precizie, la Arcadia

Imagistica prin rezonanță nucleară (RMN), cunoscută și sub denumirea de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM), este o metodă noninvazivă și nedureroasă de evaluare a structurilor interne ale corpului uman. RMN-ul implică utilizarea radiofrecvenței și a unor câmpuri magnetice puternice pentru a genera imagini de înaltă rezoluție ale organelor și țesuturilor din jur.

Investigația RMN este o opțiune sigură pentru pacienți, în contextul în care un avantaj important al acestei examinări este că oferă imagini de înaltă calitate fără a folosi radiații ionizante, comparativ cu alte metode de investigație imagistică.

Când este indicată examinarea RMN?

Datorită proprietății de a acoperi și a evalua părți extinse ale corpului, într-un interval de timp scurt, o investigație RMN se efectuează pentru monitorizarea evoluției unei afecțiuni, evaluarea eficacității tratamentelor și diagnosticarea mai multor tipuri de afecțiuni. De exemplu, RMN-ul este util în evaluarea problemelor abdominale și pelvine, evaluarea inimii și a vaselor de sânge, leziunilor creierului și măduvei spinării, leziunilor traumatice ale oaselor și articulațiilor, investigarea coloanei vertebrale și identificarea afecțiunilor neurologice.

Durata de examinare variază între 15 minute și 2 ore. Timpul de examinare variază în funcție de afecțiunea medicală identificată și de segmentul sau numărul de segmente examinate. De exemplu, în cazul investigării unui segment al coloanei vertebrale, durata investigației poate fi de 15 minute, iar în cazul examinării abdomenului, durata investigației poate ajunge la 80-90 de minute.

Cum funcționează?

RMN-ul este un aparat de mari dimensiuni, cu formă cilindrică, deschis la ambele capete, cu o masă îngustă în mijloc. Acesta oferă imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului prin combinarea unui câmp magnetic, a undelor radio și a tehnologiei computerizate. Câmpul magnetic aliniază protonii care se regăsesc în nucleul atomilor de hidrogen din țesuturile corpului. Alinierea protonilor este perturbată de impulsul undelor radio care elimină protonii din poziția lor inițială în câmpul magnetic și provoacă rotirea acestora.

În momentul în care revin în poziția lor inițială, protonii eliberează energie sub formă de semnale de rezonanță magnetică care oferă informații despre poziționarea exactă a protonilor din corp. Aceste semnale sunt receptate de scannerul RMN și afișate sub formă de secțiuni transversale sau planuri ale țesuturilor și organelor. Imaginile detaliate sunt obținute datorită schimbării direcției axei de rotație a protonilor aflați în organism. În funcție de tipul de țesut din organism, protonii se aliniază diferit la viteze diferite și produc semnale distincte.

Care sunt beneficiile?

Pe lângă faptul că este o procedură noninvazivă și nedureroasă, examinarea RMN aduce numeroase beneficii importante:

  • produce imagini de înaltă rezoluție, superioare altor tehnici imagistice;
  • nu utilizează radiații ionizante;
  • presupune o examinare rapidă;
  • poate detecta afecțiuni în stadii incipiente și permite intervenții timpurii;
  • poate fi repetată de câte ori este nevoie, întrucât nu folosește raze X sau radiații ionizante.

Contraindicații

Existe anumite contraindicații care trebuie luate în considerare înainte de a efectua această investigație. De regulă, acest tip de examinare imagistică este contraindicat în cazul:

  • persoanelor cu implanturi metalice (proteze articulare, dispozitive cu activare magnetică, implanturi electronice, stimulatoare cardiace, pacemakere cardiace, defibrilatoare implantabile etc.);
  • femeilor însărcinate, în primul trimestru de sarcină;
  • persoanelor cu tatuaje care conțin pigmenți metalici (realizate pe bază de cerneală cu plumb), întrucât acestea pot interacționa cu câmpul magnetic, cauzând iritații și arsuri;
  • persoanelor alergice la substanța de contrast, în cazul în care se efectuează un RMN cu substanță de contrast;
  • persoanelor cu insuficiență renală cronică, dacă este vorba despre un RMN cu substanță de contrast.
  • pacienților cu factori de risc pentru fibroza sistemică nefrogenă (NSF).

În cazul în care imagistica prin rezonanță magnetică nu este indicată, medicul radiolog poate recomanda metode alternative de imagistică, cum ar fi ecografia sau computer tomograful (CT).

Tipuri de investigații RMN

O investigație RMN poate fi efectuată pentru a evalua diferite părți ale corpului. Așadar, există mai multe tipuri de RMN:

  • RMN cerebral: permite evaluarea structurilor craniene și diagnosticarea accidentelor vasculare cerebrale (AVC ischemic, AVC hemoragic), traumatismelor, leziunilor cerebrale, cancerului și tumorilor de la nivel cranio-cerebral, infecțiilor și patologiilor neurologice (boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multiplă);
  • RMN al coloanei vertebrale: permite evaluarea coloanei vertebrale și diagnosticarea modificărilor cartilajului și structurii osoase, anevrismelor, distoniei cervicale, inflamațiilor și infecțiilor, tumorilor și leziunilor traumatice;
  • RMN abdominal: permite evaluarea organelor abdominale (ficat, pancreas, splina, rinichi) și diagnosticarea hemoragiilor interne și bolilor inflamatorii intestinale;
  • RMN toracic: permite identificarea neoplaziilor pulmonare, anevrismelor de aortă, dilatării arterelor pulmonare, formațiunilor de la nivelul peretelui toracic;
  • RMN al articulațiilor: permite evaluarea articulațiilor și identificarea afecțiunilor osteoarticulare, leziunilor intraarticulare (ruptură de ligament și rupturi de minisc), artrozei, rupturilor musculare, leziunilor cartilajului articular;
  • RMN al inimii și vaselor de sânge (cardiac/vascular): permite evaluarea structurii inimii și diagnosticarea bolilor și afecțiunilor cardiace (boli coronariene, defecte congenitale ale inimii), stenozelor, anevrismelor și problemelor vasculare;
  • RMN la sân: permite evaluarea țesutului mamar și identificarea neoplaziei de sân, cancerului de sân, anomaliilor detectate la mamografie sau ecografie, dar și monitorizarea răspunsului la tratamentul cancerului de sân.

Parte importantă a Rețelei Medicale Arcadia, cele 4 Centre de Imagistică Medicală, situate în Centrul Medical Arcadia Cicoarei, Centrul Medical Arcadia Sărărie, Centrul Medical Arcadia Nicolina și Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia completează un circuit integrat de servicii, gândite atent, în sprijinul pacienților. Centrele de Imagistică Medicală Arcadia sunt dotate cu o tehnologie complexă care prezintă numeroase beneficii pentru pacienți.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) poate fi realizată atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu sau fără sedare.

RMN 3 Tesla și acces gratuit și cu prioritate la examinare în Rețeaua Medicală Arcadia

Aparatele de imagistică prin rezonanță magnetică IRM Philips Ingenia 3 Tesla completează dotarea tehnologică de excepție din Centrele de Imagistică Medicală Arcadia. Pentru un diagnostic precis, echipa medicală corelează informații complexe și complete, obținute printr-o tehnologie revoluționară.

De două ori mai puternică, tehnologia 3 Tesla oferă avantajele multiple: folosește semnale de radiofrecvență, complet neiradiante, imaginile obținute sunt de calitate foarte bună, cu o rezoluție înaltă, timpul de examinare este redus, supresia grăsimii este mai eficientă, difuzia este mai rafinată, iar confortul pentru pacient este sporit (gantry mai mare) – reducerea anxietății și a claustrofobiei.

8 tipuri de bilete de trimitere Monitor sunt acceptate cu prioritate, fără timpi de așteptare. În Centrele de Imagistică Medicală Arcadia te programezi rapid și ușor pentru investigații imagistice gratuite (RMN, CT) în baza biletului de trimitere de la medicul specialist.

Programează o investigație: 0232 920, Call Center Arcadia.