Articole medicale

24.07.2024

Tomografia computerizată cu substanță de contrast sau fără?

Tomografia computerizată cu substanță de contrast sau fără?

Computer tomograful (CT) este un instrument important în diagnosticarea unei game largi de afecțiuni. Acesta utilizează un set de raze X care se mișcă în cerc, în jurul zonei de interes. Rezultatul examinării este o imagine tridimensională care constă din mai multe straturi de imagini cu raze X. Computer tomograful permite scanarea întregului corp și a segmentelor acestuia – cap, gât, torace, abdomen, pelvis și membre, dar și a organelor interne – pancreas, ficat, intestine, rinichi, vezică urinară, glande suprarenale, inimă și plămâni.  

În funcție de necesitățile clinice, tomografia computerizată se poate efectua cu sau fără substanță (agent) de contrast. Agentul de contrast, biocompatibil cu organismul, este o substanță care poate fi identificată mai ușor de razele X în timpul examinării, ceea ce îmbunătățește vizibilitatea anumitor țesuturi corporale în imaginea tridimensională.

Tomografie computerizată cu substanță de contrast

Pentru a îmbunătăți capacitatea de a identifica orice afecțiune de la nivelul întregului corp, de cele mai multe ori, scanarea CT se efectuează cu substanță de contrast. În acest caz, substanța de contrast (de regulă, o substanță care conține iod) poate fi injectată intravenos (pentru evaluarea vaselor de sânge, abdomenului sau a zonei pelvine), intrarectal, intraarticular sau administrată per os (pentru evaluarea tubului digestiv). Aceasta se administrează cu o oră înainte de examinarea tomografică. Substanța de contrast se elimină în mod natural, prin urină, în câteva ore de la administrare. Pentru eliminarea rapidă, se recomandă consumul a 2 litri de apă.

Acest tip de tomografie este indicat în evaluarea tumorilor și metastazelor, examinarea vaselor de sânge, diagnosticarea bolilor inflamatorii sau infecțioase, evaluarea organelor abdominale, ale esofagului, stomacului sau ale tractului gastrointestinal și evaluarea axelor vasculare (tromboză, disecție și anevrism).

Anterior examinării cu substanță de contrast, este necesar un set de analize de laborator (analize de sânge, uree și creatinină serică, realizate cu cel mult 30 de zile înainte de momentul efectuării investigației) care să indice buna funcționare a rinichilor.

 

Tomografie computerizată fără substanță de contrast

Atunci când vizibilitatea este suficientă pentru stabilirea unui diagnostic, tomografia computerizată se efectuează fără substanța de contrast (numită și tomografie computerizată nativă). Această metodă poate fi utilizată în cazurile în care există riscuri asociate cu administrarea substanței de contrast, cum ar fi reacțiile alergice sau efectele adverse asupra rinichilor.

Această examinare tomografică este indicată în evaluarea rapidă a traumatismelor craniene sau abdominale, diagnosticarea fracturilor osoase, detectarea pietrelor la rinichi și afecțiuni ale sinusurilor. În cazul unei tomografii computerizate fără substanță de contrast, nu este nevoie de o pregătire prealabilă.

În ambele cazuri, obiectele metalice trebuie îndepărtate, pentru a elimina artefactele în procesul de scanare și pentru a evita estomparea imaginilor: bijuterii, ceasuri, curele, proteze dentare, aparate auditive, ochelari, agrafe de păr, ochelari de vedere etc.

Alegerea unei tomografii computerizate cu sau fără substanță de contrast depinde de factorii clinici și de starea de sănătate generală a pacientului, dar și de natura afecțiunii investigate.

Parte importantă a Rețelei Medicale Arcadia, cele 4 Centre de Imagistică Medicală, situate în Centrul Medical Arcadia Cicoarei, Centrul Medical Arcadia Sărărie, Centrul Medical Arcadia Nicolina și Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia completează un circuit integrat de servicii, gândite atent, în sprijinul pacienților. Centrele de Imagistică Medicală Arcadia sunt dotate cu o tehnologie complexă care prezintă numeroase beneficii pentru pacienți.

Examinarea computer tomograf poate fi realizată atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu sau fără sedare.

În Spitalul Arcadia, siguranța pacienților este prioritară în toate investigațiile de imagistică medicală. Programează o investigație: 0232 920, Call Center Arcadia.