O reacție alergică apare deoarece sistemul imun declanșează o reacție de apărare față de substanțe inofensive ca și când acestea ar prezenta un risc pentru organism. Există diverși potențiali factori declanșatori ai reacțiilor alergice, dintre care cei mai comuni sunt veninul de insecte, polenul, părul de animale sau anumite produse alimentare.
Dacă reacțiile alergice sunt limitate la locul de contact cu alergenul, ele sunt de obicei inofensive, însă pot prezenta risc vital atunci când mai multe sisteme sau organe sunt afectate de răspunsul imunitar excesiv, ceea ce este cunoscut sub numele de anafilaxie. O astfel de situație poate deveni rapid amenințătoare pentru viață și necesită o intervenție rapidă.
Șocul anafilactic (anafilaxia) este o reacție alergică deosebit de severă, cu risc vital. Se caracterizează prin reacții alergice acute, masive, de tip imediat, care afectează în evoluție întregul organism. De obicei se manifestă prin îngustarea căilor respiratorii, convulsii, vărsături și chiar stop cardiovascular și respirator cu insuficiență organică. Anafilaxia este întotdeauna o urgență medicală și necesită intervenție medicală de urgență.
Cum se manifestă o reacție alergică?
Simptomele tipice ale unei reacții alergice includ tumefierea (umflarea) sau înroșirea pielii, mâncărime, secreții nazale și lăcrimarea ochilor. Cu toate acestea, nu este obligatoriu să fie o situație care să pună în pericol viața. O reacție alergică este periculoasă dacă simptomele se agravează semnificativ foarte rapid. De exemplu, tensiunea arterială poate să scadă brusc, ducând la reducerea fluxului sanguin către organele vitale și, astfel, la apariția așa-numitului șoc alergic (șoc anafilactic).
Printre factorii declanșatori comuni ai reacțiilor alergice severe pot fi veninul de insecte, unele medicamente sau alimentele. Chiar și cantități mici din substanța respectivă sunt adesea suficiente pentru a provoca o reacție alergică severă.
Cum pot acorda primul ajutor?
Dacă observați sau suspectați o reacție alergică severă la cineva (dificultăți bruște de respirație, amețeli, greață, vărsături), apelați imediat numărul de urgență 112.
În cazul unei persoane cu alergie cunoscută la veninul insectelor, apelați numărul de urgență imediat după mușcătura unei insecte, chiar dacă nu manifestă (încă) simptome!
Măsurile ce pot fi întreprinse pentru a veni în ajutorul persoanei afectate sunt adaptate stării de conștiență a acesteia:
1. Persoana afectată este conștientă.
- Dacă identificați factorul declanșator al reacției alergice, îndepărtați-l!
- Acordați o atenție deosebită simptomelor de la nivelul tractului respirator: persoana afectată primește suficient aer?
- Calmați persoana și încercați să vă păstrați calmul.
- Îndemnați persoana afectată să respire liniștit și profund.
- Așezați persoana afectată cu partea superioară a corpului ridicată, astfel încât să se poată sprijini cu brațele.
- Dacă există edeme (umflături), înfășurați gheață într-o cârpă și puneți-o pe zona afectată.
- Întrebați persoana dacă are vreo alergie cunoscută și dacă are la dânsa medicamente de urgență (de exemplu, stilou injector cu adrenalină). Dacă da, ajutați la administrarea medicamentului.
2. Persoana afectată este inconștientă.
- Asigurați-vă cu privire la starea de conștiență: vorbiți cu persoana și scuturați-o ușor.
- Cereți ajutor cu voce tare. Conștientizați trecătorii cu privire la situația de urgență!
- Verificați respirația: „auziți, vedeți, pipăiți” timp de maximum 10 secunde:
Dacă respirația normală este prezentă, așezați victima în poziția de siguranță (întinsă/culcată pe o parte). Continuați să verificați respirația până la sosirea serviciilor de urgență!
Dacă respirația nu este normală, începeți imediat măsurile de resuscitare: 30 de compresii toracice alternate de 2 respirații artificiale.
Ce trebuie să știți despre reacțiile alergice?
Există diverși factori care intensifică o reacție alergică, de exemplu: stresul fizic, medicamentele, bolile infecțioase acute, stresul, temperaturile ridicate, consumul de alcool și unele modificări hormonale.
Reacțiile alergice sistemice (la nivelul întregului organism) pot fi clasificate în patru grade de severitate:
- Reacții generale ușoare: reacții cutanate pe tot corpul (urticarie, roșeață, reacții ale mucoaselor, neliniște, greață, dureri de cap);
- Reacții generale severe: scădere ușoară a tensiunii arteriale, dificultăți de respirație, urinare și defecare;
- Reacții generale amenințătoare: șoc, umflarea și constricția căilor respiratorii, dificultăți de respirație, scăderea accentuată a tensiunii arteriale, tulburarea conștienței;
- Insuficiență organică: stop circulator.
În cazul în care se suspectează o alergie la venin de insectă sau la alimente, după faza de recuperare trebuie efectuat un test într-un centru ambulatoriu pentru alergii, în vederea instituirii unui tratament specific (desensibilizare sau imunoterapie alergen specifică) pentru a diminua probabilitatea de dezvoltare a unei reacții cu risc vital la un nou contact cu alergenul.
Atenție! Persoanele alergice la veninul insectelor trebuie să aibă întotdeauna asupra lor o trusă de medicamente de urgență.
Pentru programarea unei consultații, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
Bibliografie
Middleton's Allergy – Principles and Practice, 9th Edition – 2019; Editors: A. Wesley Burks, Robyn E. O'Hehir, David H. Broide, Stephen T. Holgate, Leonard B. Bacharier, Gurjit K. Khurana Hershey, R. Stokes Peebles.
Muraro A et al.; European Academy of Allergy and Clinical Immunology, Food Allergy, Anaphylaxis Guidelines Group. EAACI guidelines: Anaphylaxis (2021 update). Allergy. 2022 Feb;77(2):357-377.