Pneumologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul şi tratamentul afecţiunilor tractului respirator şi ale plămânilor. Termenul „pneumologie” își are originile în limba latină: „pulmo” înseamnă plămâni, iar „logos” înseamnă studiu (studiul plămânilor). Specialitatea mai este denumită medicină toracică sau respiratorie. Unele boli de scurtă durată ale plămânilor (gripa sau tusea), pot fi gestionate cu ajutorul asistenței medicale primare. Dar dacă respirația dificilă, tusea, pneumonia sau alte simptome nu se ameliorează, poate fi necesară consultarea unui medic pneumolog.
Echipa medicală de pneumologie Arcadia specializată în prevenţia, diagnosticarea şi tratarea, medicamentoasă sau chirurgicală, a bolilor pulmonare, bronşice, pleurale şi cele ale organelor mediastinale (ereditare, autoimune, infecţii anterioare sau căpătate în urma expunerii la substanţe toxice).
Serviciile medicale de pneumologie Arcadia conțin atât consultații de specialitate, cât și investigații complexe, dedicate obținerii unui diagnostic corect.
Odată ce pneumologul are un diagnostic precis, acesta va propune un plan de tratament. La Arcadia, evoluția pacientului este monitorizată în mod constant, iar planurile personalizate de tratament sunt adaptate în funcție de evoluția pacientului.
Pneumologie: boli și cauze
Pneumologia este legată de diagnosticarea și tratarea bolilor care afectează sistemul respirator:
- nasul;
- gura;
- faringele;
- laringele;
- traheea;
- bronhiile;
- alveolele;
- plămânii;
- mușchii respiratori.
Iată care sunt afecțiunile comune ale sistemului respirator tratate de către pneumologi:
- astmul: este o afecțiune cronică ce se caracterizează prin dificultăți de respirație, tuse, senzație de apăsare în piept și respirație șuierătoare (se poate auzi un sunet ca de fluierat). Astmul poate apărea ca un atac brusc care durează câteva minute sau ore. Poate fi o afecțiune cronică ce poate dura mai multe zile. Astmul poate apărea și ca urmare a unei alergii (la praf, polen, fum, păr de animale de companie). Astmul poate fi gestionat prin tratarea simptomelor și prin planuri de tratament holistic.
- boala pulmonară interstițială: este o boală care afectează alveolele. Se manifestă prin inflamații care duc la tuse uscată și dificultăți de respirație, chiar și în stare de repaus. Există aproape 200 de afecțiuni care fac parte din boala pulmonară interstițială (asbestoza, silicoza cronică, bronșiolita obliterantă, sarcoidoza, fibroza pulmonară). În general, aceste boli apar din cauza expunerii la substanțe chimice, praf de cărbune, proteine animale, fum de tutun.
- boala pulmonară obstructivă cronică: este o boală pulmonară care duce la obstrucția fluxului de aer în plămâni. Fumatul este una dintre principalele cauze. Afecțiunea se manifestă prin simptome precum: dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, senzație de apăsare în piept, exces de mucus în plămâni, oboseală, nuanță albastră a buzelor sau a unghiilor. Două afecțiuni frecvente care cauzează afecțiunea sunt bronșita și emfizemul.
- pneumonia: este o infecție pulmonară. Poate provoca tuse cu secreții de sânge, febră și probleme respiratorii severe. Infecția bacteriană este cauza pneumoniei, dar și virușii pot declanșa boala. Un sistem imunitar slăbit poate agrava simptomele, iar pneumonia poate fi fatală dacă nu este tratată la timp.
Când trebuie consultat pneumologul?
Programează o consultație la medicul pneumolog dacă manifești simptome cum ar fi:
- dificultăți de respirație;
- tuse persistentă;
- tuse repetată, cu sânge sau mucus;
- pierdere inexplicabilă în greutate;
- dificultate în a face exerciții fizice din cauza problemelor de respirație.
Diagnosticarea pneumologică
Pneumologul poate recomanda următoarele teste și examinări pentru a determina o boală legată de plămâni:
- examinarea fizică: pentru a înțelege semnele și simptomele;
- teste de sânge: pentru a verifica nivelul de oxigen și alte substanțe din sânge;
- spirometrie: pentru a măsura cât de bine poate inhala și expira pacientul aerul din plămâni;
- tomografie computerizată;
- bronhoscopie: pentru a identifica o problemă la nivelul traheei, căilor respiratorii inferioare, gâtului sau laringelui;
- toracocenteză: pentru a obține o probă de lichid din jurul plămânilor;
- ecografie toracică: pentru a determina starea organelor și a altor structuri toracice;
- biopsie pleurală: se prelevează mostre de țesut din pleură;
- pleuroscopie: ajută la examinarea marginilor exterioare ale plămânilor;
- test de pulsoximetrie: determină nivelul de saturație a oxigenului în sânge;
- test de spută: pentru a se verifica dacă există bacterii pentru a detecta pneumonia.
Tratament pneumologic
Fiecare dintre bolile sistemului respirator este tratată în mod diferit.
Terapia CPAP (Continuous Positive Airway Pressure = presiune pozitivă continuă în căile aeriene) reprezintă o variantă modernă de tratament pentru apneea în somn, un sindrom care se caracterizează prin oprirea repetată a respirației în timpul somnului, timp de câteva secunde până la un minut sau chiar mai mult. Tratamentul se realizează cu succes în Rețeaua Medicală Arcadia.
În cazul astmului, tratamentul este reprezentat de medicamente (bronhodilatatoare). Corticosteroizii și medicamentele pentru a încetini fibroza pulmonară sunt administrate pentru a trata simptomele bolii pulmonare. Boala pulmonară cronică obstructivă se tratează prin medicamente precum bronhodilatatoare și corticosteroizi, iar infecțiile prin antibiotice. În ceea ce privește pneumonia, fiind cauzată de bacterii, se tratează prin antibiotice, iar tusea este ameliorată cu antitusive.