Ramura medicală Nutriție și Dietetică vizează asigurarea unei nutriţii echilibrate pentru o stare bună de sănătate, prin prevenirea afecțiunilor influenţate de alimentație şi prin promovarea, menţinerea şi recuperarea sănătăţii prin mijloace dietetice.
Latura clinică a domeniului Nutriție și Dietetică implică:
- crearea unui plan de alimentație personalizat în funcție de nevoile nutriționale ale pacientului;
- educarea pacientului în vederea adoptării unei diete sănătoase și echilibrate, ce include și îndrumare în vederea citirii corecte a etichetei alimentare și realizării de alegeri alimentare informate, avându-se în vedere siguranța alimentară;
- supravegherea derulării planului;
- evaluarea rezultatelor obținute.
Obiectivul întregului proces este asigurarea unei stări optime de sănătate nutrițională.
Consilierea și terapia dietetică se adresează atât persoanelor care prezintă anumite stări patologice, cât și celor sănătoase, întrucât funcționarea corespunzătoare, la cea mai bună capacitate, a organismului implică corectarea greșelilor alimentare și a dezechilibrelor metabolice. Știința Nutriției și Dieteticii este adaptată tuturor categoriilor de vârstă, de la copil la senior. Dietele alimentare sunt personalizate și corelate, dacă este cazul, cu tratamentul medicamentos administrat sau cu programul de recuperare medicală urmat de pacient (recuperare neurologică, ortopedică, cardiovasculară, reumatologică sau geriatrică).
Consultația nutrițională este un pas important pentru recăpătarea stării de bine, întrucât evaluarea realizată de specialistul în Nutriție și Dietetică poate releva o afecțiune, o tulburare alimentară, anumite deficite sau dezechilibre metabolice. Un plan nutrițional adecvat și suportul oferit pacientului în aderarea la acesta reprezintă soluția pentru o alimentație echilibrată.
În Rețeaua Medicală Arcadia, componenta de Nutriție și Dietetică este integrată în planurile de tratament individual.