O pacientă de 60 de ani s-a adresat Spitalului de Cardiologie Arcadia pentru că descria o simptomatologie clasică: durere în piept, retrosternală cu senzație de strângere și scăderea progresivă a toleranței la efort. Coronarografia și implantul de stent au dus la refacerea circulației normale coronariene, dispariția simptomelor și creșterea toleranței la efort.
„Pacienta prezenta această durere în piept de o lună de zile. Durerea devenea din ce în ce mai frecventă și apărea la un efort fizic tot mai redus, până când nu a mai fost capabilă să meargă nici măcar 20 de pași”, precizează dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, Coordonator Cardiologie Intervențională Arcadia.
După o lună de zile de la primele simptome, pacienta s-a prezentat pentru un consult cardiologic la Arcadia. Încă de la început, suspiciunea de diagnostic a fost de angină pectorală de efort cu prag mic sau instabil și obstrucție în circulația coronariană. În acest context, pacienta a fost internată pentru efectuarea unei coronarografii. Această investigație a permis vizualizarea complexă a întregii zone și a condus la un diagnostic cert: stenoză subocluzivă a trunchiului principal coronarian stâng. Cu alte cuvinte, era obstruată zona proximală a circulației coronare ce implică un teritoriu foarte mare al inimii.
Dr. Igor Nedelciuc: „Dacă nu s-ar fi intervenit imediat, riscul de moarte subită ar fi fost iminent”
„S-a constatat că trunchiul principal al coronarei stângi era stenozat în proporție de 99%. Dacă nu s-ar fi efectuat nicio procedură de revascularizare, riscul de moarte subită ar fi fost iminent. Pacienta ar fi putut suferi un stop cardiac oricând. În aceeași sesiune, s-a implantat un stent coronarian care a refăcut circulația normală coronariană. Ulterior, toată simptomatologia a dispărut complet”, precizează dr. Igor Nedelciuc.
Pacienta s-a externat a doua zi nemaiavând niciun simptom. În același timp, toleranța la efort a revenit complet. Pacienta va urma un tratament obligatoriu specific pentru a preveni coagularea sângelui în interiorul stentului. Stentul coronarian se endotetrizează, adică se acoperă cu țesut normal într-un interval de 6 -12 luni, apoi se înglobează în peretele arterial. Ulterior nu mai este necesar un tratament atât de agresiv.
Realizat la timp, implantul de stent salvează vieți
După astfel de intervenții, este important ca pacienții să monitorizeze starea de sănătate și funcția cardiacă. O parte din tratamentul medicamentos este obligatoriu în primul an după intervenție. Alte medicamente sunt necesare pe întreaga durată a vieții. Regimul alimentar și tratamentul afecțiunilor coexistente sunt obligatorii. O dată ce un pacient dezvoltă o astfel de afecțiune, riscul de apariție a unei alte ateroscleroze coronariane, în altă zonă, rămâne prezent.
Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia este cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de profil din regiune, specializată în prevenția, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Spitalul dispune de o structură echipată cu o tehnologie performantă ce susține calitatea actului medical, care include o unitate de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) Coronarieni, echipată cu sisteme ultraperformante de asistare respiratorie și monitorizare multiparametrică.
Până în prezent au fost realizate peste 9 000 de proceduri intervenționale.
Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.
Powered by Froala Editor