Adenoidita reprezintă hipertrofia vegetațiilor adenoide, ce sunt localizate la nivelul rinofaringelui, și este cunoscută de părinți sub denumirea de „polipi nazali”. Însă, polipii nazali sunt formațiuni pseudotumorale situate la nivelul foselor nazale sau a sinusurilor paranazale. Polipoza nazală/polipoza rinosinusală este întâlnită frecvent începând cu vârsta de 15 ani, pe când adenoidita cronică are o incidență maximă între 2 și 5 ani.
Vegetațiile adenoide sunt formate din țesut limfoidal, au rol de protecție împotriva microorganismelor (virusuri, bacterii, alergeni), și sunt situate la nivelul rinofaringelui (locul unde se face comunicarea între nas-gât = cavum și nas-urechi = orificii choanale).
Adenoidita acută reprezintă inflamarea vegetațiilor adenoide și se manifestă prin:
- apariția sindromului febril;
- obstrucție nazală bilaterală;
- rinoree seromucoasă sau mucopurulentă;
- tuse productivă;
- cefalee.
Tratamentul acestei patologii este bazat pe medicamente simptomatice, iar uneori este necesară și administrarea antibioticelor (în cazul rinoreei mucopurulente), atunci când sunt prezente bacterii în exsudatul nazal.
Adenoidita cronică reprezintă hipertrofia vegetațiilor adenoide, iar simptomele cele mai frecvente sunt:
- obstrucția nazală bilaterală;
- respirația orală;
- sforăitul nocturn;
- vocea nazonată;
- apariția cearcănelor.
Copilul nu se odihnește în timpul somnului, scade capacitatea de efectuare a efortului fizic, de memorie sau de concentrare. În cazul în care adenoidita cronică nu este tratată corespunzător, în timp apar modificări ireversibile, cum ar fi faciesul adenoidian (forma alungită, lărgirea piramidei nazale, ștergerea șanțului nazo-genian, gura întredeschisă, prognatism dentar), tulburări de pronunție, deficit staturo-ponderal. În evoluție, apare frecvent și afectarea otică – otita medie seroasă.
Adenoidita cronică apare în urma multiplelor episoade de infecții de tract respirator superior sau pe un teren alergic.
Diagnosticul de adenoidită cronică se stabilește în baza examenului local ORL și efectuarea fibroscopiei nazale cu tub flexibil (manevră nedureroasă, rapidă, ce nu necesita o pregătire anterioara a pacientului), în urma căreia se stabilește gradul de obstrucție și conduita terapeutică.
Tratamentul de elecție este cel chirurgical și vizează îndepărtarea vegetațiilor adenoide. Intervenția chirurgicală se poate efectua la orice vârstă, iar beneficiul postoperator este reprezentat de dezvoltarea și creșterea armonioasă a copilului și, în mod special, evitarea apariției faciesului adenoidian, a montării aparatului orthodontic (aparat dentar) sau de efectuare a exercițiilor logopedice.
Tratamentul chirurgical se practică sub anestezie generală (astfel copilul nu este traumatizat), sub control endoscopic, prin coblație sau prin excizia vegetațiilor adenoidiene cu instrumentar rece (chiureta Beckmann). Coblația este una dintre tehnicile cele mai folosite; utilizează curent electric de frecvență înaltă și la temperaturi joase (40-60 grade C) și folosește soluție salină pentru a îndepărta precis și delicat țesutul, fără să producă căldura sau arsură. Astfel, prin aceasta metodă se „vaporizează” țesutul asupra căruia se aplică, în același timp realizându-se și hemostaza (oprirea sângerării). Datorită controlului endoscopic și a eficienței coblației, în timpul intervenției chirurgicale se produce excizia completă, fără a rămâne resturi de țesut de vegetații adenoide și astfel riscul de recidivă este foarte scăzut.
Postoperator, se recomandă evitarea frecventării spațiilor aglomerate sau a colectivității, consumul de alimente și băuturi fierbinți, efectuarea de efort fizic susținut, însă toate acestea doar pentru o perioadă scurtă de timp, de până la 7 zile.
Tratamentul chirurgical se desfășoară în siguranță la Spitalul Arcadia. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.
Powered by Froala Editor