Arcadia Talks este un program de sănătate Arcadia – Spitale și Centre Medicale, un altfel de conectare cu medicii și serviciile medicale Arcadia.
Arcadia Talks | Episodul 2 | Urologie | Invitat Dr. Cătălin Constandache, medic primar Urologie, Arcadia
Uretroscopia cu litotriţie laser este o metodă minim invazivă de tratament al pietrelor la rinichi. Dr. Cătălin Constandache, medic primar Urologie, realizează această intervenție în siguranță în Spitalul Arcadia.
Alina Popa: Bun venit la Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia - Spitale și Centre Medicale. Sunt Alina Popa și aflăm de la specialiștii Arcadia totul despre sănătate. Mă bucur și sunt onorată să fiu astăzi împreună cu domnul doctor Cătălin Constandache, medic primar Urologie. Tema discuției noastre este ureteroscopia flexibilă și litotriția tip laser. Bună ziua, domnule doctor. Bine ați venit!
Dr. Constandache: Bună ziua! Bine v-am găsit!
Alina Popa: Litiaza renală sau pietrele la rinichi, într-o exprimare comună a pacienților, este o afecțiune des întâlnită, care afectează viața cotidiană și care poate fi sursa unor complicații medicale importante. Domnule doctor, ce este ureteroscopia și care este importanța acestei metode atunci când vorbim despre litiază renală?
Dr. Constandache: Ureteroscopia este o metodă minim invazivă de endoscopie a tractului urinar înalt ce cuprinde investigarea ureterului și a căilor urinare înalte. Practic, se pătrunde cu ajutorul unui instrument pe cale retrogradă la nivelul ureterului și a căilor urinare înalte, unde este identificată patologia de la acest nivel și tratată cu ajutorul diferitelor metode care sunt la dispoziția noastră. Importanța acestei metode rezidă din faptul că o avem la dispoziție atunci când celelalte metode de tratament a litiazei renale au fost utilizate și nu au avut succes în fragmentarea calculilor și anume litrotiția extracorporeală sau nefrolitotomia percutanată.
Alina Popa: Când este indicată ureteroscopia retogradă flexibilă?
Dr. Constandache: Ureteroscopia retrogradă flexibilă este indicată cel mai frecvent în tratamentul litiazei de căi urinare înalte, adică calculi situați la nivelul cavităților renale - bazinet, calice, atunci când așa cum am spus, litrotiția extra corporeală nu a dat rezultatele scontate, iar tehnica de nefrolitotomia percutanată este o tehnică mult prea agresivă în tratamentul acestor calculi de mici dimensiuni. De obicei folosim această tehnică și intervenția tip laser în tratamentul calculilor de până la doi centimetri. Se poate utiliza această tehnică și în cazul calculilor de dimensiuni mai crescute, dar cu riscul de a efectua un număr mai crescut de ședințe operatorii. Este important de știut că această metodă nu este utilizată doar în tratamentul litiazei renale, ci și în tratamentul tumorilor minim agresive de căi urinare superioare, tratamentul hidronefrozei congenitale asociate cu căi urinare. Deci sunt multiple indicații operatorii în care această tehnică poate fi utilizată.
Alina Popa: Domnule doctor, ar fi interesant să ne spuneți cum se desfășoară întreaga procedură?
Dr. Constandache: Întreaga procedură este destul de simplă. Practic, pacientul se internează în ziua intervenției chirurgicale. Sub anestezie generală, noi pătrundem la nivelul vezicii urinare, după care, retrograd, la nivelul rinichiului afectat. Identificăm piatra, o analizăm, o caracterizăm, după care se efectuează litrotiția tip laser. Există două metode de a folosi această litrotiție de tip laser și anume fragmentarea, la fragmente mai mici până la fragmente mai mari care ulterior sunt extrase sau fragmentarea până la așa-numitul nisip care rezultă din fragmentarea tip laser care ulterior va fi eliminat de către pacient. Este important de știut că această procedură trebuie limitată la 90 de minute datorită complicațiilor care pot apărea atunci când este ceva mai prelungită și, de asemenea, este important de știut faptul că, după această litrotiție de tip laser, pacientul va rămâne cu o sondă în interior, sonda autostatică care face legătura între rinichi și vezica urinară, care ajută la refacerea ureterului și la eliminarea fragmentelor litiazice. Această sondă va fi extrasă printr-o manevră simplă de ambulatoriu, la aproximativ șase săptămâni după intervenția chirurgicală, după un control radiologic efectuat în prealabil.
Alina Popa: Care sunt avantajele acestei metode de tratament atunci când vorbim de litiază renală?
Dr. Constandache: Marele avantaj al acestei proceduri este determinat de faptul că poate fi efectuată la pacienți cu afecțiuni medicale sau chirurgicale concomitente, care nu permit intervenții mai agresive. Poate fi efectuată la pacienți sub tratament anticoagulant sau antiagregant plachetar. Este un lucru destul de important pentru că toate celelalte metode nu pot fi efectuate la acest tip de pacienți. Este important de știut faptul că această metodă de tratament poate fi folosită în scop diagnostic și terapeutic. Iar atunci când o folosim în scop terapeutic o folosim pentru a trata una sau mai multe afecțiuni. Și aici menționez cazul în care avem un rinichi cu o hidronefroză în fază congenitală, adică un blocaj congenital la ieșirea din rinichi asociat cu litiază secundară, iar această metodă ne pune la dispoziție posibilitatea de a trata ambele afecțiuni în aceeași ședință operatorie.
Alina Popa: Domnule doctor, există contraindicații? Care sunt principalele contraindicații ale utilizării acestei metode?
Dr. Constandache: Sigur că există, ca pentru orice intervenție chirurgicală. Există contraindicații. Sunt contraindicații reprezentate de septicemie, adică prezența infecției la nivelul tractului urinar sau la nivel sistemic. Sunt contraindicații reprezentate de prezența unor anomalii sau afecțiuni care nu permit anestezia generală. O altă contraindicație este legată de dimensiunea calculului. Nu puteam aborda, din nefericire prin această metodă, litiazele renale de dimensiuni foarte mari, așa-numitul calcul coraliform.
Alina Popa: Care sunt recomandările generale pe care pacienții trebuie să le urmeze după ce au accesat această procedură?
Dr. Constandache: Există câteva măsuri simple pe care pacientul trebuie să le urmeze după ce a efectuat această procedură. Și anume, trebuie să se prezinte la controale periodice la medicul urolog. Controalele periodice clinice, ecografie, o radiografie abdominală permit identificarea precoce a unei recidive litiazice, astfel încât aceasta să poată fi tratată atunci când este de dimensiuni mai mici. Ca regulă generală, recomand pacienților un consum adecvat de apă, iar în cazul acestor pacienți poate fi utilizată și profilaxia recidivelor litiazice. Aceasta presupunând recoltarea unui fragment litiazic, care va fi supus unei analize, iar pe baza caracteristicilor acelui calcul putem face niște recomandări specifice fiecărui pacient, în funcție de tipul de litiază pe care l-a prezentat.
Alina Popa: Putem vorbi despre recidive?
Dr. Constandache: Sigur că da. Se spune că un pacient, odată ce a făcut un calcul, va mai prezenta în viitor recidive litiazice astfel încât controalele la medicul urolog sunt absolut necesare.
Alina Popa: O ultimă întrebare. Rămânem orientați pe zona de prevenție. Putem preveni litiazele renale? Să încercăm să transmitem pacienților o serie de recomandări.
Dr. Constandache: Există o serie de recomandări generale pe care toată lumea le cunoaște și anume reducerea consumului de săruri, aportul adecvat de lichide. Fiecare pacient trebuie să fie informat asupra acestor măsuri. Există și o serie de măsuri specifice, dar acestea sunt de obicei indicate celor care au prezentat deja un episod litiazic și cunosc compoziția calculilor pe care i-au format.
Alina Popa: Domnule doctor, o reală plăcere discuția cu dumneavoastră. Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră.
Dr. Constandache: Cu mare drag.
Alina Popa: Vă mulțumim că ați fost alături de noi! Așteptăm întrebările voastre exprimate printr-un comentariu și fiecare întrebare va primi un răspuns. Ne revedem în scurt timp cu o nouă ediție Arcadia Talks! Pe curând!