Articole medicale

20.08.2019

Tumoră extrem de rară, înlăturată cu succes de medicii chirurgi Arcadia

Imposibilul înseamnă doar că încă nu ai aflat o soluție. Chiar și după o lungă căutare, o decizie potrivită îți poate salva viața. Dorința de a fi sănătos a fost singura motivație pentru un tânăr de 25 de ani și familia sa de a nu renunța să caute soluții, chiar și după o primă „sentință” dată. Diagnostiscul de paragangliom carotidian, mai devreme sau mai târziu, este o sentință pe viață.   

Drumul acasă a fost, pentru Florin, drumul spre sănătate 

20% dintre bolile rare sunt afecțiuni autoimune, maladii toxice și infecțioase, malformaţii congenitale şi diferite tipuri de tumori rare.

Când Florin a venit la Arcadia pentru un consult medical, avea deja o deformare accentuată în regiunea laterocervicală stângă a gâtului. Dr. Dragoș Chichirău Viforeanu a început investigațiile. O primă ecografie a ridicat suspiciuni că ar putea fi ceva mult mai grav. Examenul imagistic CT a relevat prezența unei formațiuni tumorale expansive în spatiul jugulo carotidian, deci într-o zonă foarte, foarte pretențioasă, cu raporturi foarte dificile, în sensul în care comprima mai mult de 50% din circumferința arterei carotide comune, carotida internă, externă, având efect de masă pe vena jugulară internă și pe glanda submandibulară.

Multe dintre tumorile benigne nu produc un discomfort pentru pacient. Florin este un tânăr de 25 de ani din comuna Probota, Iași. Trăiește și muncește în străinătate și în această vară a revenit acasă, la Iași, hotărât să trateze definitiv această problemă medicală. „Nu mă deranja, eu nu simțeam cel puțin, însă în ultimul an crescuse mult în afară, gâtul avea un aspect tare urât și m-am îngrijorat. Știam că este o problemă, pentru că am mai fost operat în acel loc când aveam 17 ani. Nu știam ce se întâmplă cu adevărat. Familia m-a ajutat, s-a interesat pentru mine unde aș putea să reiau investigațiile și așa am ajuns aici”, ne-a explicat Florin.  

În urmă cu 8 ani, Florin a fost diagnosticat clinic și imagistic cu o formațiune chistică laturocervicală stângă. Intraoperator s-a constatat că nu este un chist, ci o tumoră cu o localizare foarte dificilă la nivelul vaselor mari ale gâtului. Tumora a fost puncționată și s-a produs o sângerare abundentă. S-a reușit oprirea sângerării și s-a decis închiderea intervenției, cu recomandarea pentru Florin să meargă „mai departe” să rezolve această problemă medicală.

Dacă la prima internare formațiunea tumorală avea 32mm anteroposterior/23mm transversal/31mm vertical, după o intervenție de 3 ore, echipa de medici Arcadia a reușit scoaterea în întregime a unei formațiuni de 55/40/45mm.

„Practic tumora începuse să comprime toate structurile importante din zona gâtului. După o analiză amănunțită a cazului lui Florin, am hotărât să intrăm în operație în echipă multidisciplinară. Împreună cu dr. Raza Ahmad, medic primar Chirurgie vasculară, după trei ore grele și după o disecțiune foarte laborioasă, am reușit să scoatem tumora întreagă fară să fie necesar să o fragmentăm și, cel mai important, am înlăturat-o fără leziuni vasculare și fără leziuni nervoase”, ne-a declarat Dr. Dragoș Chichirău Viforeanu, medic specialist Chirurgie Generală.

Chiar dacă este benign, paragangliomul carotidian poate bloca arterele care irigă zona capului 

Gâtul este o regiune complexă, dificilă și greu accesibilă pentru intervențiile chirurgicale, este o zonă plină de nervi și vase de care nu ne putem dispensa. Sunt vase care irigă creierul, organele gâtului, sunt nervi importanți care inervează limba, mandibula, buzele, corzile vocale. Tumora extirpată în întregime este una extrem de rară, denumită paragangliom carotidian. Se dezvoltă din celulele cromafine (derivate din crestele neurale embrionice) ce fac parte din sistemul nervos simpatic. Această tumoră se formează în locul de unde pornește bifurcația carotidelor, fiind foarte atașată de zona respectivă. Dificultatea intervenției este dată și de dimensiunea formațiunii tumorale; în general aceste tumori se operează la dimenisiuni mult mai mici (până în 2 cm). Dacă la scoaterea tumorei se lezează nervi specifici zonei respective, pacientul poate rămâne cu mici infirmități (căderea mandibulii, a colțului gurii, pareza corzii vocale, căderea omoplatului etc.).

„La această operație trebuie menajați nervii cu orice preț. Toți nervii lui Florin au rămas intacți, vizualizați intraoperator. Acest tip de tumoră este benignă, însă are efect distructiv asupra structurilor din jur, datorită creșterii sale în volum. Nu omoară prin metastază, ci prin sufocare. Chiar dacă e benignă, ea crește și ajunge la dimensiuni mari, se blochează arterele, nu se mai irigă zona capului. A fost un caz extrem de dificil și cel mai probabil, unic în regiune, el este rar în general”, a confirmat dr. Dragoș Chichirău Viforeanu, medic specialist Chirurgie generală, Arcadia.

Florin a fost externat chiar a doua zi după intervenție întrucât evoluția postoperatorie a fost apreciată de medicii implicați în rezolvarea acestui caz, ca fiind una favorabilă, cu rezultate foarte bune. Sănătatea lui Florin a venit cu o decizia potrivită!

Pentru detalii referitoare la intervențiile chirurgicale, apelați Call Centerul Arcadia 0232 920.

Powered by Froala Editor