Articole medicale

15.08.2018

Tratamentele dermatocosmetice: permis și interzis în sarcină

Dr. Cristina Birsan

Medic primar Dermato-venerologie

Tratamentele dermatocosmetice: permis și interzis în sarcină

Sarcina este unul dintre cele mai fericite momente din viaţa oricărei femei, dar, în acelaşi timp, este şi o provocare, deoarece viitoarea mămică se confruntă cu o serie de modificări ale corpului. Fluctuaţia nivelului de hormoni din organism, modificările sistemului imunitar şi ale circulaţiei sangvine, creşterea în greutate pot avea efecte vizibile asupra pielii gravidelor.
Cele mai frecvente probleme ale pielii cu care se confruntă gravidele sunt: acneea, melasma, vergeturile.

Produsele dermatocosmetice recomandate în sarcină trebuie să fie sigure atât pentru mamă, cât şi pentru copil, de aceea mare atenţie la tratamentele şi substanţele interzise în această perioadă.

Acneea
 

În timpul sarcinii, acneea poate să apară şi la femeile care nu s-au mai confruntat cu această problemă încă din adolescenţă, deoarece creşterea progesteronului determină glandele sebacee să sporească producţia de sebum. Majoritatea femeilor se confruntă cu acneea în primul trimestru de sarcină, apoi simptomele se diminuează, iar după naştere, de obicei pielea revine la normal, aceasta în cazul în care nu s-au confruntat cu acneea şi înainte de sarcină. Chiar dacă acneea este deranjantă din punct de vedere estetic, ea nu este periculoasă pentru mamă sau copil, de aceea ea nu necesită un tratament de urgenţă.

Medicamente – preparate interzise pentru tratamentul acneei în sarcină:
 

  • Isotretinoina este corelată cu malformaţii fetale şi cu risc de avort. Pacientele care au urmat un astfel de tratament pentru acnee şi doresc să rămână însărcinate sunt sfătuite să aştepte minim 6 luni-1an de la terminarea tratamentului.
  • Retinoizii topici sunt derivaţi de vitamina A. Acest tip de tratament nu este recomandat femeilor gravide sau care alăptează, deoarece dozele mari de vitamina A pot fi dăunătoare copilului nenăscut.
  • Tetraciclinele orale pot interfera cu dezvoltarea osoasă normală a fătului şi pot afecta dinţii. De altfel, orice antibiotic trebuie administrat cu prudenţă în sarcină şi doar la recomandarea medicului.
  • Acidul salicilic intră în compoziţia unor produse pentru tratamentul acneei, având rolul de a elimina celulele moarte şi desfundarea porilor. Acesta este de evitat deoarece poate cauza defecte la naştere şi complicaţii în sarcină.

Preparate permise în tratamentul acneei în sarcină:
 

  • Peroxidul de benzoil, derivat al apei oxigenate, poate fi folosit topic.
  • Acidul azelaic extras din grâne.
  • Acidul glicolic – extras din trestia de zahăr, poate fi folosit in siguranţă de gravide dacă concentraţia sa e mai mică de 10%.

La toate aceste preparate locale se pare că doar 5% din substanţa activă este absorbită în organism, deci nu conduc la defecte la naştere, astfel că ele pot fi folosite în siguranţă la gravide.

Melasma
 

Melasma (cloasma) reprezintă petele închise la culoare care apar la 50-75% dintre femeile însărcinate, de obicei în al doilea trimestru de sarcină. Acestea se manifestă la nivelul feţei şi gâtului, cel mai frecvent fiind afectate fruntea şi obrajii.

Factorii implicaţi în apariţia melasmei sunt: modificările hormonale, expunerea la radiaţii ultraviolete, factorii genetici.

  • Modificările hormonale determină în timpul sarcinii o creştere temporară a cantităţii de melanină. Melanina este o substanţă responsabilă de culoarea părului, pielii, ochilor.
  • Expunerea la radiaţiile ultraviolete – la soare declanşează melasma şi intensifică modificările pigmentare.
  • Factorii genetici – femeile care au pielea mai închisă au o probabilitate mai mare de a dezvolta melasma decât cele cu pielea mai deschisă la culoare. De asemenea, femeile care au în familie un istoric de melasmă au un risc mai mare de a prezenta această afecţiune.

Melasma dispare de obicei în primul an după naştere, dar în 30% din cazuri leziunile persistă şi după această perioadă, existând riscul ca unele din acestea să fie rezistente la tratament.

Tratamentul melasmei constă în aplicarea de creme depigmentante, peelinguri chimice, dermabraziune. Aceste tratamente însă sunt contraindicate în sarcină şi alăptare. Din acest motiv importantă este prevenirea acestei afecţiuni.

Prevenirea melasmei se realizează prin evitarea expunerii excesive la radiaţii ultraviolete şi prin utilizarea cremelor de fotoprotecţie.

Este indicată limitarea timpului de expunere la soare, în special între orele 11:00-16:00 şi evitarea saloanelor de bronzare artificială (solar). Se recomandă folosirea cremelor de protecţie solară cu SPF 50+, chiar dacă sunt nori şi reaplicarea acestor creme în caz de expunere prelungită la soare.

Vergeturile
 

Vergeturile sunt linii vizibile pe suprafaţa pielii. La început acestea sunt roşiatice, pentru ca mai apoi să devină albe şi să capete aspectul unor cicatrici. La gravide, vergeturile apar în special la nivelul abdomenului, coapselor, feselor, sânilor, uneori pot acoperi suprafeţe mari ale corpului.
Vergeturile nu sunt o problemă de sănătate, dar aduc prejudicii estetice greu de trecut cu vederea.

Vergeturile apar atunci când pielea este „întinsă” prea mult, dincolo de puterea sa de flexibilitate. Rezultatul este reprezentat de cicatrici fine sub stratul superior al pielii.
Sarcina este principala cauză de apariţie a vergeturilor, deoarece se acumulează nişte kilograme în plus şi pentru că în anumite zone (abdomen, sâni) pielea se întinde forţând la maxim elasticitatea. Până la 90% dintre gravide pot fi afectate de vergeturi.
Aceste semne pot să apară şi ca urmare a obezităţii şi slăbirii bruşte. Vergeturile apar şi la adolescenţi, ca urmare a creşterii bruşte, precum şi la sportivi, la modificarea condiţiei fizice. Factorii ereditari sunt vinovaţi şi ei de apariţia acestor semne inestetice. Totodată, secreţia crescută a hormonilor glandelor suprarenale (boala Cushing) poate duce la ruperea ţesutului conjunctiv şi apariţia vergeturilor.

Tratamentele medical-cosmetice de combatere a vergeturilor cum ar fi radiofrecvenţa fracţionată, microdermabraziunea, peelingul chimic, tratamentul dermapen, terapia laser nu sunt recomandate în timpul sarcinii. La aceste metode medicale de tratament se poate apela după naştere. De aceea importantă este prevenirea apariţiei vergeturilor.

Prevenirea apariţiei vergeturilor:

  • se face printr-o alimentaţie, o hidratare corectă şi exerciţii fizice pentru a nu acumula kilograme în exces;
  • este important masajul zonelor cu probleme, pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui şi a menţine elasticitatea pielii;
  • folosirea de creme şi loţiuni antivergeturi. Eficacitatea acestor creme depinde de cât de afectată este pielea. În fazele incipiente ele pot face să dispară leziunile. Dar dacă vergeturile sunt severe, după naştere este nevoie de ajutor medical specializat.

Tratamente interzise în timpul sarcinii
 

Orice femeie îşi doreşte să fie frumoasă şi în timpul sarcinii. Pielea va fi afectată în timpul sarcinii din cauza modificărilor hormonale, creşterii în greutate, întinderii, de aceea are nevoie de îngrijire specială în această perioadă. O parte din produsele de îngrijire folosite anterior s-ar putea să nu mai fie potrivite acum. Este important să se citească cu atenţie lista de ingrediente pentru a fi siguri că tratamentul nu conţine substanţe dăunătoare pielii sau fătului.

Procedurile de înfrumuseţare de tipul: peeling chimic, mezoterapie, dermapen, injectare de acid hialuronic şi toxină botulinică, laser, radiofrecvenţă sunt contraindicate în sarcină.
De asemenea, tratamentele de reducere a depozitelor de grăsime localizată sau a celulitei de tipul cavitaţie, vacuum bipolar, radiofrecvenţă multipolară sunt contraindicate la gravide.
Nici epilarea definitivă cu laserul sau lumina intens pulsată nu sunt indicate în această perioadă.
Toate acestea pot afecta sănătatea şi dezvoltarea normală copilului.

În timpul sarcinii nu este cazul să se apeleze la schimbări semnificative ale aspectului corpului şi feţei. Se recomandă evitarea ingredientelor toxice, adoptarea pentru îngrijirea zilnică a unui regim sănătos de înfrumuseţare, prin folosirea produselor naturale. Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul de Call Center – 0232 920.