Articole medicale

24.07.2024

Tomografia computerizată (CT) la nivel abdominal

Tomografia computerizată (CT) la nivel abdominal

Abdomenul este o regiune importantă a corpului care conține organe ale sistemului gastrointestinal, urinar, endocrin și reproducător. O metodă eficientă de a verifica starea de sănătate sau de a identifica precoce anumite afecțiuni ale acestora este tomografia computerizată (CT) abdominală.

Tomografia computerizată la nivel abdominal este o procedură de imagistică noninvazivă care utilizează o combinație de raze X și tehnologie computerizată pentru a produce imagini transversale ale zonei de interes. Printr-o scanare CT abdominală, putem evalua rinichii, splina, vizica biliară, ficatul, pancreasul, ganglionii limfatici și vasele de sânge. Comparativ cu radiologia tradițională, scanarea cu computer tomograf oferă mai multe informații despre organele și structurile abdominale, livrând detalii importante despre leziunile și/sau bolile organelor asociate.

Când este indicată tomografia computerizată abdominală?

Această examinare este esențială în evaluarea pacienților care se confruntă cu dureri abdominale sau alte simptome specifice. De asemenea, o examinare CT abdominală poate identifica o serie de anomalii, precum cancerul (cancer de rinichi, cancer ovarian, cancer pancreatic, limfom, melanom), infecțiile și inflamațiile.

O tomografie computerizată a abdomenului are mai multe implicații. Una dintre ele este identificarea mai multor tipuri de afecțiuni ale organelor cu rol de susținere a organismului, printre care:

  • afecțiuni hepatice (hepatită, ciroză, abces hepatic, boli vasculare hepatice);
  • afecțiuni ale pancreasului (tumori pancreatice, pancreatită, pancreatită cronică, chisturi, blocarea conductelor pancreatice);
  • afecțiuni ale splinei (splenomegalie, infarct splenic, chist splenic, tromboze venoase splenice);
  • afecțiuni ale rinichilor (calculi renali, infecții renale, malformații renale, obstrucții renale);
  • afecțiuni ale glandelor suprarenale (hiperplezie corticală suprarenală, metastaze tumorale, insuficiență suprarenală);
  • afecțiuni ale stomacului (ulcer gastric, tumori gastrice, obstrucție gastrică, gastrită);
  • afecțiuni ale vezicii biliare (colecistită, obstrucție a căilor biliare, litiază biliară);
  • afecțiuni ale apendicelui (apendicită, apendicită cronică).

Mai mult decât atât, un CT abdominal este utilizat și pentru stabilirea unui plan de tratament sau a unei intervenții chirurgicale la nivelul abdomenului și pentru a identifica anumite complicații.

Cum te pregătești de această examinare?

Pentru siguranța investigației, pacientul trebuie să urmeze o serie de instrucțiuni esențiale. Înainte de examinare, acesta trebuie să evite să mănânce și să consume lichide cu 4-6 ore înainte, în cazul în care scanarea se efectuează cu substanță de contrast pentru ca țesutul studiat să fie văzut mai clar. În cazul în care pacientul, la momentul investigației, ia anumite medicamente sau suplimente alimentare, acesta trebuie să anunțe medicul radiolog-imagist pentru a evalua compatibilitatea substanței active cu agentul de contrast, în vederea diminuării șansei de apariție a unei reacții alergice.

Dacă se efectuează o examinare cu substanță de contrast, pacientul trebuie să prezinte rezultatele analizelor de uree și creatinină serică pentru a verifica funcția rinichilor înainte de scanarea CT (substanța de contrast se excretă la nivel renal).

Cum se desfășoară tomografia abdominală?

Investigația propriu-zisă durează între 10 și 30 de minute, însă timpul de execuție poate varia în funcție de tipul de tomografie și zona examinată. O scanare computerizată la nivelul abdomenului implică următorii pași:

1. Îndepărtarea obiectelor metalice

Pentru a păstra proprietatea CT-ului de a furniza imagini lipsite de artefacte, pacientul trebuie să îndepărteze toate obiectele metalice (razele X pătrund mai greu prin metal), precum: bijuterii, proteze dentare, curele metalice, agrafe de păr etc.

2. Administrarea substanței de contrast

În funcție de zona examinată, se poate administra substanța de contrast. În acest caz, pacientul va simți o senzație de căldură în tot corpul și un gust metalic, însă aceste simptome asociate cu administrarea colorantului sunt temporare.

3. Poziționarea pacientului

Pacientul va fi poziționat pe masa de examinare care se va orienta către interiorul aparatului de scanare pentru capturarea imaginilor, combinate, ulterior, într-o imagine tridimensională (3D). Pentru o imagine fără artefacte de mișcare, pacientul trebuie să rămână nemișcat pe toată durata investigației.

4. Scanarea și procesarea imaginilor

După ce pacientul este poziționat corect, fasciculele de raze X vor trece prin corpul acestuia pentru a capta imagini detaliate ale zonei examinate. Imaginile obținute vor fi procesate de un computer pentru a crea secțiuni transversale detaliate ale abdomenului.

5. Post-examinare

După examinare, pacientul va fi monitorizat, în cazul în care i s-a administrat substanța de contrast, pentru a evalua posibilele reacții adverse.

Beneficiile examinării CT la nivel abdominal

  • producerea imaginilor detaliate ale organelor abdominale;
  • evaluarea rapidă în situații de urgență;
  • identificarea afecțiunilor vasculare;
  • identificarea afecțiunilor intestinale;
  • diagnosticarea afecțiunilor acute.

Parte importantă a Rețelei Medicale Arcadia, cele 4 Centre de Imagistică Medicală, situate în Centrul Medical Arcadia Cicoarei, Centrul Medical Arcadia Sărărie, Centrul Medical Arcadia Nicolina și Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia completează un circuit integrat de servicii, gândite atent, în sprijinul pacienților. Centrele de Imagistică Medicală Arcadia sunt dotate cu o tehnologie complexă care prezintă numeroase beneficii pentru pacienți.

Examinarea computer tomograf poate fi realizată atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu sau fără sedare.

În Rețeaua Medicală Arcadia, siguranța pacienților este o prioritate în toate investigațiile de imagistică medicală. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.