Articole medicale

05.05.2023

Testarea psihologică a adulților

Psih. Maria Marchis

Psihologie

Testarea psihologică a adulților

Pentru evaluarea proceselor psihologice și a trăsăturilor de personalitate sau analiza statusului cognitiv, în domeniul psihologiei se apelează la un cumul de tehnici printre care regăsim instrumente de evaluare, respectiv teste validate și normate pe populația țării. Acestea pot fi baza unui plan terapeutic adecvat, oferind o imagine a problemelor cu care se confruntă pacienții.

Ce evaluăm prin testele psihologice?

În cadrul Rețelei Medicale Arcadia se utilizează una dintre cele mai noi și complexe baterii de teste psihologice destinate adulților, factorii psihologici putând fi testați prin intermediul celor peste 50 de teste.
Bateria de teste CAS++ testează tulburări cognitive, trăsături de personalitate disfuncționale, nivelul de funcționalitate/disfuncționalitate a personalității, severitatea simptomelor clinice (depresie, anxietate), dificultăți de învățare, cauze ale problemelor emoționale, tulburări legate de stres și traumă, stiluri de coping, dimensiuni de personalitate disfuncționale, tendințe psihopatologice majore și abilități non-cognitive.

Evaluarea aptitudinilor cognitive se face atunci când dorim să avem un profil individual al aptitudinilor cognitive. Pe baza acestuia putem face diagnoza nivelului de deteriorare sau dezvoltare a fiecărei aptitudini în raport cu norma pe populație, în scopul stabilirii programelor de intervenție sau asistență psihologică. Domeniile testate în vederea obținerii unui bilanț cognitiv sunt reprezentate de abilitatea generală de învățare (comutare a atenției, inhibiție cognitivă, memorie de lucru, raționament analitic, transfer analogic), abilitatea numerică (calcul matematic și raționament matematic), abilitatea verbală (înțelegerea textelor, sintaxă, vocabular), abilitățile de procesare a informației (tip rapiditate în reacție), abilitățile funcționărești, aptitudinile de percepție a formei (analiza perceptuală complexă, constanța formei, perceperea detaliilor), aptitudinea spațială (generare de imagini, imagini mintale-transformări, orientare spațială) și capacitatea decizională. Bilanțul cognitiv este utilizat și în evaluarea celor mai prevalente probleme psihologice și neurocognitive care apar la persoane peste 55 de ani.

De asemenea, evaluarea personalității și atitudinilor se realizează printr-un screening clinic complex. Apelăm la o astfel de evaluare atunci când pacientul resimte un distres, un grad disfuncțional de adaptare în anumite contexte afective sau atunci când emoțiile, stările, gândurile și comportamentele unei persoane îi creează disconfort personal, fiind un instrument de diagnostic al principalelor probleme de sănătate mintală.

Cum se realizează testarea psihologică? 

În funcție de problema cu care se confruntă pacientul, psihologul alege cele mai potrivite teste prin care se poate examina starea subiectului, a nivelului de dezvoltare și de funcționalitate psihică.
Pacientul va parcurge alături de specialist, în funcție de caz și patologie, un anumit număr de teste. Acestea sunt aplicate în formă computerizată, prin intermediul unui soft profesional de teste. Psihologul va explica înainte de fiecare test aplicat care este metoda de rezolvare a sarcinilor (spre exemplu, în cazul bilanțului cognitiv, care prevede mai multe probe) și ce se urmărește prin testele aplicate. Răspunsurile sincere din partea pacientului vor fi baza unui proces amănunțit de diagnostic și pentru orientarea în viitoarele intervenții, fie ele de dezvoltare sau de tratament.

Cât durează testarea psihologică și ce rezultate oferă aceasta?

Testarea psihologică poate implica mai multe ședințe, în funcție de cazuistica fiecărui pacient. O ședință poate dura între 60 și 120 de minute.
Pe baza rezultatelor testelor aplicate se generează un raport amănunțit, care cuprinde și rezultatele brute din cadrul testării, care vor fi detaliate de către psiholog. După ce rezultatele testelor sunt interpretate alături de datele oferite prin intermediul softului de teste și este pregătit bilanțul final, va avea loc o întâlnire cu pacientul pentru a îi fi explicate rezultatele și pentru a îi fi oferite indicații terapeutice.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.