Suplimentele pe bază de plante sunt considerate naturale, așa că ar trebui să fie bune, lucru care însă nu este adevărat totdeauna. Ele pot afecta în mod diferit și uneori nefavorabil corpul și, de multe ori, interacționează cu medicația clasică, ducând la efecte adverse notabile. Cu toate acestea, un număr foarte mare de oameni le folosesc constant. În America, peste 50% din populația chestionată le utilizează, procentul ajungând la 75% la vârstnici. Este de menționat că de cele mai multe ori medicul curant nu este informat că pacienții folosesc aceste suplimente.
Ce sunt suplimentele pe bază de plante?
Suplimentele pe bază de plante sunt produse care conțin ingrediente derivate din plante, folosite pentru a susține sănătatea și bunăstarea generală, cu efect asupra sistemului imunitar, ameliorarea stresului, îmbunătățirea digestiei, a sistemului cardiovascular etc.
De ce le inspiră neîncredere și reținere medicilor:
- lipsa reglementărilor stricte, ca în cazul medicamentelor convenționale. Aceasta poate duce la variații în ceea ce privește calitatea, potența și puritatea produselor.
- posibilele interacțiuni medicamentoase. Anumite suplimente pot interacționa cu medicamentele, reducându-le efectul sau crescând riscul de efecte adverse. Acest lucru este mai pronunțat în cazul afecțiunilor cronice.
- lipsa dovezilor științifice. Deși unele plante au fost studiate și au demonstrat anumite beneficii, cele mai multe suplimente pe bază de plante nu au fost investigate riguros în studii clinice de calitate. Acest lucru lasă îndoieli cu privire la eficacitatea și siguranța lor.
- efectele secundare. Chiar dacă sunt naturale, suplimentele pe bază de plante pot avea efecte secundare multiple (ex. sunătoarea poate cauza sensibilitate la lumină, altele pot afecta ficatul etc.).
- contaminarea și falsificarea. Există riscul ca unele suplimente să fie contaminate cu substanțe toxice sau să conțină ingrediente care nu sunt trecute pe etichetă (dacă producătorii nu urmează practici bune de fabricație).
- răspunsul individual diferit. Efectele suplimentelor pot să varieze considerabil de la o persoană la alta, în funcție de factori precum vârsta, greutatea, starea de sănătate, genetica.
- Unele suplimente sunt costisitoare și, nu în ultimul rând, pot să reprezinte o risipă de bani.
- renunțarea la medicația clasică, în favoarea suplimentelor.
Suplimentele din plante și interacțiunea cu medicamentele cardiovasculare
Unele suplimente pot interacționa cu o serie de medicamente folosite în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, informarea medicului curant din acest punct de vedere fiind importantă.
Iată câteva tipuri de suplimente din plante care interacționează cu medicația cardiovasculară:
- salvia chinezească (sau salvia roșie) interacționează semnificativ cu medicamentele anticoagulante sau antiagregante plachetare (aspirină, clopidogrel, warfarină, acenocumarol, anticoagulante orale noi – NOAC), crescând riscul de sângerare. De asemenea, interacționează cu unele medicamente care scad tensiunea arterială, accentuând efectul acestora sau cu digoxina, crescând riscul de aritmii.
- extractele de sunătoare interferează cu statinele, digoxina, anticoagulantele, reducând eficacitatea acestora prin accelerarea metabolizării lor la nivel hepatic, deci pot reduce efectul terapeutic al acestor medicamente.
- ginkgo biloba crește riscul de sângerare în interacțiune cu aspirina, clopidogrelul (antiagregante plachetare).
- extractele de usturoi interacționează, de asemenea, cu antiagregantele plachetare și cu medicamentele anticoagulante, crescând efectul acestora și, deci, cresc riscul de sângerare; același efect îl pot avea și suplimentele din ginseng.
- extractele de Kava Kava (Piper methysticum) interacționează cu medicamente precum barbituricele (clasă de medicamente sedative și hipnotice cu acțiune asupra sistemului nervos central), benzodiazepinele (clasă de medicamente psihotrope), putând afecta și ritmul cardiac sau tensiunea arterială.
- echinacea interacționează cu unele medicamente metabolizate de ficat, crescând concentrația acestora în sânge și riscul de toxicitate și efecte adverse.
- extractele de păducel sunt folosite de secole în medicina tradițională în afecțiunile cardiovasculare, citându-se efecte cardioprotectoare, dar în același timp pot interacționa cu medicamentele betablocante sau blocante ale canalelor de calciu.
În concluzie, asocierea suplimentelor din plante cu medicația cardiovasculară trebuie gestionată cu precauție și cu supraveghere medicală adecvată pentru siguranța pacientului și pentru a nu compromite efectele medicației clasice, standard.