Cine a inventat termenul „dormi ca un bebeluș” nu părea să știe prea multe despre asta, deoarece bebelușii au somnul întrerupt, se trezesc des pentru a mânca, mai ales cât sunt nou-născuți și sugari.
Astfel, perioada de somn variază între 14-17 ore pe zi, în reprize, de la 30 minute la 3-4 ore, iar reprizele de veghe variază între 30 minute și 1 oră în primele luni de viață. Majoritatea bebelușilor nu au un somn continuu pe timpul nopții în primele 3 luni de viață, uneori chiar până la vârsta de 1 an.
Particularități ale somnului la vârsta de nou-născut/sugar
1. Nou-născuții mănâncă des. Stomacul nou-născutului are dimensiuni mici, de aceea ei solicită des hrănire, la 2-4 ore în primele luni de viață, inclusiv pe timp de noapte. De asemenea, laptele matern se digeră ușor, motiv pentru care nou născuții alimentați la sân se trezesc des să mănânce.
2. Nou-născuții au un somn agitat. În timp ce copiii mari si adulții pot dormi liniștiți ore întregi, acest lucru nu este valabil și la nou-născuți sau sugarii mici. Explicația este că aproximativ jumătate din somnul lor este cu perioade REM (mișcări rapide ale globilor oculari), un somn activ în care bebelușii se mișcă, visează sau se pot trezi scâncind. Însă acest lucru nu trebuie să ne îngrijoreze, întrucât pe măsură ce se maturizează, vor avea mai puține perioade REM și somnul va deveni profund și liniștit.
3. Nou-născuții au un somn zgomotos. Frecvența respiratorie normală la nou-născut este de 40-60 respirații pe minut. Respirația nou-născutului este neregulată, poate include episoade scurte de respirații superficiale și rapide de 15-20 secunde sau pauze de respirație de câteva secunde. Acest lucru se explică datorită imaturității fiziologice a centrilor respiratori.
4. Nou-născuții nu fac diferențierea între zi și noapte și este destul de dificil să le stabilim un program de somn. Dar, deși în burtică trăiesc în întuneric, după 6-8 săptămâni de viață, copiii știu să facă diferența între zi și noapte, deci este momentul ideal de a stabili obiceiuri pentru un somn sănătos. La fel ca și în cazul adulților, lumina este cea care îi spune în mod natural copilului tău să se trezească. Întunericul îi permite creierului să sintetizeze un hormon, melatonina, numit și hormonul somnului.
Sfaturi utile:
- Pe timpul zilei se lasă să pătrundă în casă cât mai multă lumină naturală. Scoate bebelușul la plimbare. Când doarme pe timpul zilei, camera să fie bine luminată.
- Pe timpul nopții se folosește lumina la intensitate redusă; dacă se trezește în timpul nopții nu aprindeți luminile și încercați să-l adormiți pe întuneric și în liniște. În caz contrar îi vom transmite fără să vrem că este ora de trezire.
5. Obiceiurile părinților pot afecta somnul bebelușului. Studiile au arătat că părinții odihniți pot mai bine să-și ajute bebelușii să se autoregleze. Părinții epuizați vor reuși mult mai greu să-l facă pe copil să se calmeze. Așadar, cereți ajutor dacă aveți nevoie, mai ales pe timp de noapte, deoarece a avea grijă de tine este unul din cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a-l ajuta pe cel mic să aibă un somn de calitate.
Cum să-l adormi pe nou-născut? Sfaturi pentru un somn sănătos
1. Respectați instrucțiunile de somn în condiții de siguranță. Se recomandă ca nou-născutul să doarmă în aceeași cameră cu mama, dar în pătuțul său, pe o saltea fermă, fără perne, fără plușuri sau pături suplimentare, pentru a preveni sufocarea accidentală. Va fi îmbrăcat într-un trusou adecvat sau pijama tip sac. Asigurați-vă că fața sau capul nu se pot acoperi accidental atunci când dorm.
Cea mai sigură poziție de somn este culcat pe spate și nu pe o parte sau pe burtă, reducându-se astfel incidența sindromului de moarte subită a sugarului (SMSS) ce poate apărea la copiii cu vârsta sub 1 an.
Se va evita expunerea nou-născutului la fumul de țigară; pătuțul se va afla într-o încăpere în care nu va ajunge niciodată fum de țigară.
Se impune de asemenea și instruirea persoanelor care îngrijesc nou-născutul cu privire la aceste reguli (bonă, familie, prieteni).
2. Încercați să-l culcați atunci când este somnoros, dar treaz. Poate fi legănat ușor, masat blând și mângâiat. Studiile sugerează că bebelușii care sunt masați înainte de culcare pot produce mai multă melatonină, care îmbunătățește somnul.
3. Înfășurați-l pentru a se simți confortabil. După cele nouă luni în burtica strânsă a mamei, după naștere îl va liniști înfășurarea într-un sac de dormit. Acest lucru îi va conferi o doză suplimentară de siguranță și poate chiar să-l ajute să doarmă puțin mai mult. Înfășurarea se oprește în jurul vârstei de 8 săptămâni sau când poate să se rostogolescă. Atenție! Nu se înfașă strâns, nu se exercită tracțiune asupra membrelor inferioare deoarece se poate produce luxația accidentală de șold.
4. Menținerea unui microclimat adecvat în cameră.
Temperatura optimă recomandată pentru primele luni de viață este de 21-24 grade Celsius, ulterior 18-20 grade Celsius. Supraîncălzirea bebelușului poate crește riscul de moarte subită, iar dacă este prea frig răcește sau se trezește des. Se recomandă ca umiditatea optimă în camera bebelușului să fie între 40-60%.
5. Așteptați să scâncească înainte de trezire. Nu îl ridicăm din patuț la cea mai mica agitație decât atunci când este clar că este treaz și vrea mâncare sau atenție.
Când trezim nou-născutul pentru a-l hrăni?
Nou-născuții sănatoși ar trebui să mănânce la fiecare 2-3 ore sau de 8-12 ori pe zi. În prima lună de viață nu ar trebui să treacă mai mult de 4-5 ore fără să mănânce. Ulterior, sugarul alimentat la sân își stabilește el programul de supt la cerere, nefiind nevoie să-l trezim pe timpul nopții atât timp cât creșterea în greutate este normală.
Când apelăm la medic?
Ori de câte ori avem motive de îngrijorare se recomandă consult medical, dar și atunci când:
- bebelușul are dificultăți respiratorii, efort respirator/respirație șuierătoare;
- are febră;
- doarme excesiv și scade în greutate sau nu crește corespunzător. Unii nou-născuți dorm prea mult pentru că au icter(colorație gălbuie a pielii și mucoaselor) și/sau nu primesc suficientă mâncare. Acest lucru poate duce la deshidratare, letargie și scădere în greutate.
- când se bănuiește că somnul este secundar inhalării de substanțe toxice sau a atins sau a mâncat ceva toxic (de obicei la sugari și copiii mai mari).
În concluzie, somnul reface fizic la orice vârstă, crește imunitatea, iar pe copii îi ajută să crească, știut fiind faptul că în timpul somnului se secretă hormonul de creștere.
Powered by Froala Editor