Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este un dezechilibru hormonal care afectează un număr considerabil de femei aflate la vârsta fertilă. Cele mai frecvente simptome sunt ciclul menstrual neregulat, sângerările severe în timpul menstruației, semnele fizice asociate (pilozitate excesivă, acnee, creștere în greutate). Pot apărea stări de anxietate, dureri de cap sau tulburări ale somnului.
Ce reprezintă sindromul ovarelor polichistice și care este tratamentul recomandat? Toate răspunsurile sunt oferite de dr. Cristina Cacicovschi, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, în cadrul episodului 15 Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia – Spitale și Centre Medicale.
Alina Popa: Bun venit la Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia – Spitale și Centre Medicale. Sunt Alina Popa și aflăm de la specialiștii Arcadia totul despre sănătate. Mă bucur și sunt onorată să fiu astăzi împreună cu doamna doctor Cristina Cacicovschi, medic specialist Obstetrică-Ginecologie. Tema discuției noastre este sindromul ovarelor polichistice. Bună ziua, doamna doctor! Bine ați venit!
Dr. Cristina Cacicovschi: [00:00:42] Bună ziua! Mulțumesc frumos!
Alina Popa: Doamna doctor, astăzi vom discuta despre o afecțiune frecvent întâlnită, sindromul ovarelor polichistice. Ce reprezintă sindromul ovarelor polichistice și cât de des se regăsește ca diagnostic?
Dr. Cristina Cacicovschi: Sindromul de ovare micropolichistice este o disfuncție hormonală frecvent întâlnită la femeile de vârstă reproductivă. Prevalența cu care se întâlnește acest sindrom este de 10-20% din totalul femeilor fertile. Deși denumirea acestui sindrom se referă doar la ovare, trebuie să știți că impactul acestui sindrom este și asupra altor sisteme precum aparatul cardiovascular; are impact, de asemenea, asupra metabolismului glucozic și chiar poate produce tulburări psihice.
Alina Popa: Doamna doctor, am aflat ce reprezintă sindromul ovarelor polichistice, dar care sunt cauzele? De ce apare această afecțiune?
Dr. Cristina Cacicovschi: Cauza acestei afecțiuni nu este încă complet elucidată. Se pare că există o serie de factori declanșatori. Unul dintre factorii declanșatori este hiperinsulinemia, excesul de insulină (hormonul secretat de pancreas), hormon care va determina o creștere a hormonilor androgeni în sânge, care vor produce tulburări ale ovulației. Un alt factor implicat în apariția acestui sindrom este ereditatea. Se pare că există o serie de gene care pot fi responsabile de această afecțiune. Al treilea factor menționat în declanșarea acestui sindrom de ovare micropolichistice este hiperandrogenismul (secreția de hormoni androgeni care este în exces). Ovarele vor secreta în exces acest hormon care va duce la apariția simptomelor și semnelor clinice.
Alina Popa: Doamna doctor, cum se manifestă și care sunt simptomele sindromului ovarelor polichistice?
Dr. Cristina Cacicovschi: Semnele și simptomele sindromului de ovar micropolichistic variază de la o persoană la alta. Debutul acestei afecțiuni poate avea loc chiar de la pubertate, chiar de la primele cicluri menstruale, dar poate apărea și mai târziu odată cu creșterea în greutate. Pacienta se prezintă la cabinet în primul rând pentru tulburări ale ciclului menstrual; vine cu niște menstruații neregulate, de obicei cu absența menstruațiilor (amenoree). Un alt semn pentru care se prezintă pacienta la medicul specialist este acneea persistentă sau severă, excesul pilozitar sau uneori chiar alopecia. Toate aceste semne și simptome sunt determinate de secreția crescută de androgeni de la nivelul ovarelor. Un alt semn întâlnit la persoanele cu ovar micropolichistic este obezitatea.
Alina Popa: Care sunt metodele de diagnostic?
Dr. Cristina Cacicovschi: Diagnosticul în sindromul de ovar micropolichistic se stabilește pe baza unor criterii. Trebuie să existe două criterii din trei, așa numitele criterii Rotterdam. Primul criteriu este reprezentat de absența menstruațiilor, de disovulație sau lipsa ovulației, cu cicluri menstruale neregulate. Al doilea criteriu este hiperandrogenismul, secreția crescută de hormoni androgeni care va fi responsabilă și de apariția semnelor și simptomelor clinice. Al treilea criteriu este aspectul ecografic de ovar micropolichistic.
Alina Popa: Doamna doctor, care este tratamentul recomandat și care sunt obiectivele care se urmăresc?
Dr. Cristina Cacicovschi: Tratamentul în sindromul ovarelor micropolichistice este diferit în funcție de dorința pacientei de a avea o sarcină sau nu. În situația în care pacienta nu-și dorește o sarcină, atunci tratamentul recomandat este reprezentat de contraceptivele orale combinate. Acestea vor determina o scădere a androgenilor din sânge și vor diminua excesul pilozitar și acneea. În situația în care pacienta își dorește obținerea unei sarcini, recomandarea de tratament este de stimulare a ovulației. O altă recomandare la pacientele cu ovare micropolichistice, cele care prezintă și creștere ponderală, este un regim igieno-dietetic care să le ajute să scadă în greutate și să ajungă la un indice de masă corporală normal. S-a constatat că o scădere chiar de 2-5% în greutate poate determina restabilirea ovulației și reglarea ciclurilor menstruale. În cazul unui hiperinsulinism, cu o creștere rezistentă la insulină, se pot administra medicamente care vor scădea această rezistență la insulină, precum este Metforminul. Obiectivele pe care le urmărim în tratamentul ovarelor micropolichistice sunt: de a restabili ciclurile menstruale, de a restabili ovulația astfel încât pacienta să obțină o sarcină, de a reduce rezistența la insulină și de a reduce riscul pentru complicațiile care pot apărea ulterior, precum afecțiuni cardiovasculare și tulburări ale metabolismului glucidic, precum diabetul zaharat.
Alina Popa: Doamna doctor, este o afecțiune care ar trebui să ne trezească un sentiment de îngrijorare într-atât încât să ne adresăm medicului?
Dr. Cristina Cacicovschi: Este o afecțiune care dacă este diagnosticată corect și tratată corespunzător, atunci va scădea foarte mult riscul complicațiilor ulterioare.
Alina Popa: Doamna doctor, ați intuit foarte bine următoarea mea întrebare. Care sunt posibilele complicații care pot apărea?
Dr. Cristina Cacicovschi: Complicațiile care pot apărea în situația în care tratamentul nu este corespunzător pot fi legate de aparatul cardiovascular. Aceste complicații vor apărea datorită obezității prin dislipidemie, pot apărea accidente vasculare cerebrale. De asemenea, din cauza hiperinsulinismului poate apărea diabetul zaharat. În situația unei sarcini, pacientele cu sindrom de ovare micropolichistice pot dezvolta un diabet zaharat de sarcină și chiar preeclampsie. Alte complicații determinate de sindromul de ovare micropolichistice sunt legate de tulburările psihice. Pot apărea tulburări depresive și tulburări anxioase. Și, bineînțeles, nu cea din urmă complicație și cea de care se tem marea majoritate a pacientelor care ni se adresează este infertilitatea.
Alina Popa: Deci, doamna doctor, este important să ne adresăm specialistului, să venim la medic.
Dr. Cristina Cacicovschi: Este foarte important să ne adresăm specialistului și să urmăm tratamentul recomandat de acesta.
Alina Popa: Mai ales că la începutul discuției ați menționat faptul că este o afecțiune des întâlnită în rândul pacientelor dumneavoastră.
Dr. Cristina Cacicovschi: Așa este. Eu zilnic la cabinetul de consulație mă confrunt cu cel puțin un caz de genul acesta.
Alipa Popa: Rămânem orientați pe zona de prevenție. Putem preveni sindromul ovarelor polichistice?
Dr. Cristina Cacicovschi: Poate fi prevenit într-o anumită măsură. În primul rând, la pacientele care au o creștere ponderală printr-un regim igieno-dietetic.
Alipa Popa: Doamna doctor, eu vă mulțumesc pentru prezența dumneavostră astăzi aici! Am discutat despre un subiect interesant și, de asemenea, important.
Dr. Cristina Cacicovschi: Mulțumesc frumos și eu!
Alipa Popa: Vă mulțumim că ați fost alături de noi! Așteptăm întrebările voastre exprimate printr-un comentariu. Fiecare întrebare va primi un răspuns. Ne revedem în scurt timp cu o nouă ediție Arcadia Talks. Pe curând!