Articole medicale

18.03.2024

Sindromul de tuse cronică

Dr. Simona Coconel

Medic specialist Medicină internă

Sindromul de tuse cronică
Sindromul de tuse cronică

Tusea cronică la adult este un motiv frecvent de prezentare în serviciul de ambulator. Această afecțiune este definită ca fiind o tuse care persistă mai mult de 8 săptămâni, fiind un reflex de apărare al organismului, generat la contactul mucoasei căilor respiratorii cu iritanți, apărut cu scopul eliminării acestora. Tusea cronică are impact puternic asupra pacientului prin scăderea calității vieții.

Întrucât tusea poate fi provocată de cauze diverse la orice nivel în tractul respirator, este necesară abdordarea multidisciplinară (ORL, Pneumologie, Alergologie, Gastroenterologie, Neurologie). Uneori cauza poate fi multiplă.
Anamneza și consultul clinic în specialitatea Medicină internă sunt necesare pentru identificarea cât mai rapidă și eficientă a etiologiei. Ușor de exclus sunt fumatul (care poate cauza inflamarea cronică a tractului respirator cu îngustarea acestuia și exces de secreții) și utilizarea inhibitorilor de enzimă de conversie a angiotensinei pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.
La majoritatea pacienților nefumători, cu examen radiografic toracic normal, au fost evidențiate trei cauze majore pentru tusea cronică: sindromul picăturii posterioare nazale (rinite alergice și non-alergice, sinuzite bacteriene și fungice), astmul (tusea putând fi singura manifestare) și boala de refux gastroesofagian. O altă cauză relativ frecventă o reprezintă bronșita cronică eozinofilică non-astmatică, patologie ușor de diagnosticat și tratat.
Sindromul picăturii posterioare nazale a fost implicat în aproximativ 90% dintre cazurile de tuse cronică.
În cazul bolii de reflux gastrosofagian, cauza tusei poate fi stimularea reflexă a tusei prin iritarea esofagului terminal de către conținutul gastric sau refularea conținutului gastric la nivelul faringelui și laringelui, manifestată fără senzația de „arsură pe piept” (pirozis), ci doar ca „senzație de nod în gât”, hemaj (manevra de îndepărtare a secrețiilor din gât).
În cazul în care există modificări ale radiografiei toracice se vor continua investigațiile prin examen de spută, examen computer tomografic toracic, bronhoscopie, spirometrie cu test de bronhodilatație.
Fiecare dintre cauze își are tratamentul specific. Oprirea fumatului și a tratamentului cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei poate duce la stoparea tusei în luna următoare.
Pentru aflarea cauzei și implementarea tratamentului tusei cronice este necesară prezentarea la medic și demararea investigațiilor.
Puteți programa o consultație de Medicină internă prin apel la numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.