Observați că tenul dumneavoastră este lucios, străluceşte? Sub fiecare por cutanat se află glande sebacee care produc un ulei natural numit sebum.
Sebumul reprezintă un amestec complex de lipide (trigliceride, fosfolipide, esteri de colesterol, esteri de ceruri, squalen, acizi graşi) cu un flux continuu de 1-2g/24h. Sebumul se acumulează în canalul pilosebaceu pentru a fi eliminat la suprafaţa epidermului, unde se amestecă cu alte lipide epidermice.
Rolul sebumului:
- fotoprotecție;
- lubrifiant al pielii;
- activitate antimicrobiană;
- eliberare de antioxidanți la suprafața tegumentară;
- activitate pro- şi anti-inflamatoare exercitată de lipide specifice;
- rol metabolic în reglarea compoziției sale şi a ratei de secreție.
Cauze ale unui ten seboreic:
- Factor genetic - tenul seboreic / gras se moşteneşte familial. Dacă unul dintre părinți prezintă un ten gras, urmaşii au o predispoziție pentru glande sebacee hiperactive.
- Vârsta - La copii, cantitatea de sebum este redusă şi creşte la pubertate. Se constantă o secreție constantă la adulți (mai accentuată la bărbați) cu reducerea producției la bătrâni datorită involuției glandei sebacee. Astfel, se explică de ce vârstnicii prezintă pielea uscată. Ridurile devin mai accentuate cu vârsta datorită scăderii producției de colagen şi sebum. Un beneficiu al pielii grase este faptul că nu veți prezenta semnele îmbătrânirii atȃt de repede precum un ten uscat. Persoanele cu tenul gras tind să aibă tegumentul mai gros şi cu mai puține riduri.
- Mediul ȋnconjurător - se tinde a avea un ten mai gras în zonele cu climat umed şi călduros. Există o tendință pentru un ten mai uleios ȋn perioada verii comparativ cu celelalte anotimpuri. Radiațiile solare au un efect negativ cu producerea unei cantități ridicate de sebum. Excesul de umiditate cauzează hipersudorație şi implicit, seboree.
- Pori dilatați - Uneori, porii se pot mări datorită vârstei, fluctuațiilor de greutate. Porii dilatați tind să producă o cantitate mai mare de sebum. Aceştia necesită o ȋngrijire suplimentară pe parcursul zilei.
- Utilizarea de produse de ȋngrijire neadecvate pentru tipul de piele poate determina o producție accentuată de sebum (de exemplu, utilizarea de creme intens hidratante). Dacă prezentați o piele uscată ȋn perioada iernii, ar trebui să vă modificați programul de îngrijire pe parcursul primăverii şi verii cȃnd veți utiliza cremă uşor hidratantă sau gel-cremă.
- Spălarea excesivă sau exfolierea frecventă poate să determine, de asemenea o producție crescută de sebum. Dacă se efectuează o spălare frecventă a tegumentului feței, se ȋndepărtează o cantitate prea mare de sebum ceea ce face ca glandele sebacee să producă şi mai mult sebum pentru a compensa pierderile.
- Dieta - consumul de alimentele cu indice glicemic ridicat (paste, orez alb, pȃine albă, zahăr) cresc secreția de insulină, care stimulează glandele sebacee şi astfel, creşte cantitatea de sebum şi implicit, riscul de a dezvolta leziuni de acnee.
- Stresul - pielea tinde să producă o cantitate mai mare de sebum ȋn perioadele stresante.
Cum putem controla seboreea?
- Igiena feței: dimineața, seara şi după exercițiu fizic. Îndepărtați machiajul întotdeauna înainte de culcare.
- Utilizarea de produse de îngrijire “oil-free” și non-comedogenice. Aceste produse (geluri, creme, make-up) nu vor mai obstrua porii și cauza leziuni de acnee.
- Utilizarea unui gel / spumă de spălare blȃnd. Multe persoane au tendința de a utiliza produse de curățare pentru tenul gras agresive, însă acestea vor irita pielea și reprezintă un factor ce determină creșterea producției de sebum.
- Evitați utilizarea de produse de curățare uleioase sau pe bază de alcool deoarece pot să irite pielea.
- Este indicată utilizarea de creme hidratante potrivite pentru tenul gras, care să mențină pielea hidratată.
- Utilizarea de creme fotoprotectoare SPF 30 sau 50 va avea ca efect prevenirea fotoîmbătrânirii, a apariției de pete hiperpigmentare, a cancerului cutanat, dar şi a leziunilor de acnee. Radiațiile solare au ca efect uscarea pielii, ceea ce duce la producție accentuată de sebum. Se indică utilizarea de creme fotoprotectoare ce conțin oxid de zinc şi dioxide de titaniu şi care nu au o bază uleioasă.
- Exfoliere o dată sau de 2 ori pe săptămână reprezintă un pas important în îngrijirea tenului gras. Tenul gras tinde să prezinte pe suprafață un strat gros de celule moarte şi pori obstruați. O exfoliere blândă va ȋndepărta aceste celule moarte şi va dezobstrua porii.
- Pe parcursul zilei tamponați cu un servețel de hȃrtie excesul de sebum. Nu frecați pielea cu servețelul de hȃrtie pentru că veți răspândi sebum şi ȋn alte zone.
- Nu vă atingeți fața pe parcursul zilei deoarece astfel, puteți să vă răspândiți murdărie, sebum şi bacterii de la nivelul mȃinilor. Veți atinge fața doar când vă curățați pielea, aplicați creme hidratante sau fotoprotectoare sau produsele de machiaj şi ȋntotdeauna veți avea grijă să vă spălați pe mâini în prealabil.
- Dieta cu indice glicemic scăzut (cereale integrale, leguminoase, fructe şi legume neprocesate) reduce producția de sebum şi riscul apariției leziunilor de acnee.
Tegumentul gras este complex, avȃnd multiple cauze. Este posibil ca o persoană să prezinte una sau mai multe cauze pentru seboree. Este necesar un programul de îngrijire adecvat şi personalizat.