Articole medicale

25.09.2024

Scaunul bebelușului: scaunul normal și motivele de îngrijorare

Dr. Elena Matei

Medic primar Neonatologie, Pediatrie

Scaunul bebelușului: scaunul normal și motivele de îngrijorare
Scaunul bebelușului: scaunul normal și motivele de îngrijorare

Scaunul bebelușului are aspect extrem de variabil în funcție de vârsta acestuia, de modul de alimentație, precum și de alți factori: tratamente medicamentoase, alergii sau intoleranțe alimentare, infecții digestive.
Primul scaun al nou-născutului apare în primele 24-48 de ore de viață și se numește meconiu. Acesta este de culoare neagră-verzuie, este lipicios, asemănător gudronului, și este format din lichid amniotic, mucus și celule moarte înghițite de făt în uter.
După primele 48 de ore de viață, apar scaunele de tranziție, de culoare galben-verzuie, semiconsistente, care pot conține ocazional mucus și chiar urme de sânge ca rezultat al înghițirii de sânge în timpul nașterii.
După 3-4 zile de scaun de tranziție, se modifică aspectul și consistența scaunelor în funcție de modul de alimentație a nou-născutului. Cei alăptați la sân pot avea scaune des, la fiecare masă, semiconsistente și de culoarea muștarului, cu mici grunji asemănători semințelor. Dacă scaunul are aspect verde strălucitor, spumos, e posibil ca nou-născutul să primească prea mult lapte matern de început (bogat în lactoză – un glucid cu efect purgativ) și insuficient lapte de sfârșit, bogat în grăsimi. Nou-născuții care primesc formulă vor avea scaune mai legate față de cei alăptați (întrucât laptele praf se digeră mai greu decât laptele matern), de culoare brun/galben-maro sau verde-maronie. Culoarea verde se explică prin faptul că formula este fortificată cu fier. De asemenea, dacă sugarul primește supliment cu fier, scaunul acestuia va deveni verde închis spre negru.
Scaunul bebelușului după diversificare va suferi, de asemenea, modificări de culoare, frecvență și consistentă odată ce în dietă sunt introduse alimente noi. Mirosul va fi mai intens, consistența mai solidă, iar frecvența scaunelor poate să crească.

Cât de des ar trebui să aibă scaun un nou-născut?

Nu este necesar să ținem evidența numărului de scaune ale nou-născutului atât timp cât el are stare generală bună și crește în greutate. Numărul scaunelor poate varia de la o zi la alta și este perfect normal.
În general, în primele zile de viață, numărul scaunelor variază de la 1 la 7-8/zi, în special la nou-născuții care sunt alăptați. După vârsta de 6 săptămâni, frecvența acestora scade și este posbil ca sugarul să aibă un scaun la 2-3 zile. Unii bebeluși vor continua să aibă scaune des pe tot parcursul primului an de viață. Se va contacta medicul pediatru dacă sugarul nu are scaun mai mult de 5 zile.
Nu trebuie să vă alarmați dacă sugarul se încordează, geme sau mormăie atunci când face scaun, chiar și când acesta este moale, întrucât astfel de manifestări sunt normale.

Ce semnificație are prezența sângelui în scaunele copilului?

Monitorizarea de către medicul pediatru este necesară în aceste situații întrucât prezența sângelui în scaun poate semnifica:

  • fisuri/ragade ale mameloanelor (sângele înghițit se va elimina prin scaun);
  • fisuri anale (la cei constipați, din cauza efortului de defecare);
  • pentru sugarul alăptat: posibil să fie secundar unei alergii alimentare (lactate – cel mai frecvent, soia, arahide, nuci, grâu, ouă etc.). În acest caz, medicul va recomanda excluderea pentru o perioadă a acestor alimente din dieta mamei care alăptează;
  • pentru sugarul hrănit cu formulă: sângele din scaun ar putea indica o alergie la proteina din lapte, caz în care se va recomanda înlocuirea formulei de lapte cu una specială.

Ce reprezintă melena?

Melena se definește ca prezența de scaune negre, gudronoase, groase și indică o sângerare în tractul digestiv. Se va contacta de urgență medicul pediatru.

Copilul meu nu are scaun. Ce ar trebui să fac?

La nou-născuții sau sugarii alăptați, constipația este rară, dar mai puțin de 1 scaun/zi în primele săptămâni ar putea însemna că nou-născutul nu primește suficient lapte. După vârsta de 6 săptămâni până la 3 luni, frecvența scaunelor se modifică la 1 scaun/zi sau 1 scaun la 2-3 zile. Se va contacta medicul pediatru dacă există motive de îngrijorare, dacă trec mai mult de 3-5 zile fără scaun.
În cazul constipației la bebeluși, scaunele sunt tari, ca niște pietricele, iar bebelușul este vizibil deranjat când elimină scaunul, care poate prezenta striuri de sânge din cauza iritației locale a anusului. În timpul diversificării, constipația poate fi un semn al alimentației sărace în fibre sau al intoleranței la proteina din laptele de vacă.

Ce înseamnă diareea la bebeluș?

Diareea la bebeluși este un semn al unei infecții sau alergii alimentare. Aceasta se definește prin prezența scaunelor apoase, frecvente, cu mucus sau sânge, verzi. Poate provoca deshidratare și eritem fesier dacă nu se intervine medical. Copilul poate asocia și febră, alterarea stării generale, vărsături, refuzul alimentației.

Ce semnifică scaunul cu mucus?

Scaunul cu mucus poate avea următoarele explicații:

  • la sugarii cu hipersalivație (erupții dentare), mucusul din salivă rămâne nedigerat și se elimină prin scaun. Se întâlnește frecvent și nu constituie motiv de îngrijorare;
  • alergii;
  • infecții.

Prezența mucusului în scaun pentru mai mult de două zile consecutive necesită consult medical.

Scaunul bebelușului: când să contactez medicul?

Atunci când primește suficientă hrană, are o stare generală bună și crește în greutate, bebelușul poate avea între 1 și 5 scaune pe zi. Și scaunul mai rar (1 scaun la 3 zile) este un lucru perfect normal.

Se va contacta medicul dacă:

  • copilul nu are scaun mai mult de 3 zile;
  • consistența scaunelor este dură, ca niște pietricele, iar sugarul este vizibil deranjat de actul defecației;
  • scaunele sunt apoase, cu mucus – pot semnifica diaree;
  • scaunele sunt negre/roșii, cu striuri de sânge – pot indica sângerare digestivă;
  • sugarul nu primește supliment cu fier și are scaun de culoare neagră – trebuie să consultați de urgență medicul pediatru;
  • scaunele sunt albe/gri, de culoarea argilei – ar putea fi semn al unei probleme hepatice numite atrezie biliară (blocaj al căilor ce transportă bila de la ficat la vezica biliară; bila este un lichid verzui ce ajută la digestia alimentelor și colorează scaunul în maro).

Dacă există motive de îngrijorare, faceți o poză la scaunul bebelușului pentru a o arăta medicului la consultație.

Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.