Articole medicale

23.08.2024

Sângerările genitale anormale

Dr. Raluca Mogos

Medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Sângerările genitale anormale
Sângerările genitale anormale

În mod natural, mucoasa care căptușește uterul (endometrul) se dezvoltă lunar sub influența hormonilor produși de ovar și, în cazul în care nu apare o sarcină, se elimină sub forma menstruației. Menstruațiile survin la interval de 25-35 de zile (ideal 28) și devin ciclice la 1-2 ani de la prima menstruație.
Când se poate vorbi de sângerări genitale anormale? Când menstruațiile durează mai mult de 7 zile, sunt mult mai abundente decât normal, cu cheaguri (menoragii) sau când apar sângerări haotice, de durată variabilă, fără ciclicitate, în afara menstruațiilor. Pentru sângerări menstruale anormale pledează: nevoia de a schimba mai mult de un tampon pe oră pentru mai multe ore la rând, eliminarea de cheaguri, fluxul crescut, care împiedică activitățile obișnuite ale femeii sau semnele de anemie.

Cauzele sângerărilor genitale anormale

Cele mai cunoscute cauze de sângerări genitale anormale sunt:

  • tulburarea secreției fiziologice a hormonilor ovarieni: ovar polichistic, lipsa ovulației, obezitate, hipotiroidie;
  • tulburările genetice ale sintezei factorilor de coagulare, care trebuie luate în considerare la adolescentele cu menstruații abundente. În istoricul acestor cazuri se pot găsi frecvente sângerări nazale sau sângerare prelungită la extracții dentare;
  • dispozitivele intrauterine implantate în scop contraceptiv (sterilet), care se pot asocia cu sângerări anormale. O soluție în aceste cazuri este scoaterea dispozitivului și înlocuirea acestuia cu un dispozitiv care eliberează un progestativ (substanță naturală sau sintetică similară hormonului natural progesteron);
  • tratamentul cu contraceptive orale, în cadrul căruia pot apărea unele hemoragii, dar situația este rară;
  • fibroamele uterine și adenomioza (afecțiune a țesutului endometrial în care celulele cresc în interiorul peretelui uterului), care pot determina menoragii sau sângerări de lungă durată, fără relație cu ciclurile;
  • o complicație a unei sarcini în evoluție sau un avort spontan, care pot fi anunțate prin hemoragie genitală. Este o hemoragie care apare după o perioadă de absență a ciclului (amenoree), este însoțită de crampe pelvine și este limitată prin eliminarea sarcinii oprite în evoluție sau a resturilor după avort;
  • perimenopauza (3-5 ani care preced instalarea menopauzei), în cadrul căreia pot apărea hemoragii determinate de dezechilibre hormonale, anovulație, fibromatoză uterină, polipi ai mucoasei uterine sau cancere ale uterului sau colului uterin;
  • medicamentele care reduc coagularea, care sunt responsabile, de asemenea, de sângerări genitale anormale.

Importanța investigării sângerărilor genitale anormale

Principala complicație a hemoragiilor genitale anormale este anemia, care se traduce prin oboseală, senzație de lipsă de aer, palpitații, piele și mucoase palide și tablou specific al hemoleucogramei și fierului plasmatic.
Orice sângerare genitală anormală ca durată, flux sau ritm de apariție impune o examinare clinică ginecologică, investigații specifice care să identifice cauze locale, un bilanț hematologic și hormonal complet. Se practică ecografia pelvină ca primă investigație, după care, în funcție de elementele găsite, se pot efectua examinarea directă a mucoasei uterine (histeroscopie) și biopsie sau chiuretaj uterin, care permite de cele mai multe ori oprirea hemoragiei și recoltarea de material pentru analiză microscopică.

Tratamentul sângerărilor genitale anormale

Tratamentul hemoragiilor genitale depinde de cauza și severitatea pierderilor sanguine. Spitalizarea este necesară în cazurile în care anemia este importantă. La adolescente, hemoragiile se opresc prin utilizarea de antiinflamatorii nesteroidiene și, în cazul în care persistă, prin utilizarea de progesteron sau contraceptive orale. La femei adulte se poate introduce un dispozitiv intrauterin care eliberează un progestativ.
În cazul fibromatozei uterine, conduita depinde de vârsta pacientei, severitatea hemoragiei și, eventual, opțiunea pentru o viitoare sarcină. Se poate efectua embolizarea leziunii (se introduce un material care oprește circulația sanguină la nivelul uterului). De asemenea, se mai pot practica tratamente hormonale complexe care reduc pentru o perioadă determinată secreția de estrogeni de la nivelul ovarului. În cazurile în care femeia nu-și mai dorește sarcini sau fibromul este de mari dimensiuni, se poate efectua scoaterea uterului (histerectomie).
În cazurile în care mucoasa uterină este anormal îngroșată și sângerează, se practică ablația acesteia folosind diferite tehnici.

De reținut: Orice hemoragie genitală, independent de vârstă, impune investigarea atentă locală, hormonală, hematologică și un tratament adecvat, indicat în funcție de cauză și severitate.
Pentru programări, pacientele au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.