Interviu cu dr. Oana Chelemen, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, certificat de Fundația de Medicină Fetală – Marea Britanie
1. Doamnă doctor, cât de devreme ar trebui ca femeia gravidă să meargă la un specialist în medicină materno-fetală?
Încă din primul trimestru de sarcină, de la 11-14 săptămâni, când se face o evaluare complexă materno-fetală pentru anomalii cromosomiale precum sindromul Down, defecte structurale fetale majore și preeclampsie cu restricție de creștere fetală. Ideal, pacienta ar beneficia în prealabil de o ecografie de viabilitate fetală efectuată la 6-10 săptămâni, la medicul obstetrician curant sau la un specialist în medicina materno-fetală, care să confirme sarcina în evoluție și să efectueze datarea precisă a sarcinii, mai ales în situația femeilor cu menstre neregulate.
La 11 - 14 săptămâni, majoritatea gravidelor vor fi clasificate ca având risc scăzut pentru complicații ale sarcinii și doar o mică proporție va fi selectată ca fiind la risc înalt.
La grupul de risc scăzut, numărul vizitelor medicale poate fi substanțial redus la trei: una la 20 săptămâni pentru evaluarea anatomiei, creșterii fetale și a riscului pentru naștere prematură; alta la 32-37 săptămâni, pentru estimarea statusului fetal și determinarea celui mai bun moment și metodei de naștere; ultima - la 41 săptămâni, pentru puținele femei care ating această vârstă gestațională.
Grupul de risc înalt va beneficia de o supraveghere intensivă a sarcinii, realizată de către specialistul în medicina materno-fetală; acesta stabilește o strategie personalizată de investigații, specifică patologiei fiecărui caz, atât în ceea ce privește ritmul cât și conținutul controalelor antenatale necesare pentru corecta supraveghere a sarcinii.
Acesta este noul model de îngrijire prenatală, dovedit ca fiind cel mai eficient în îmbunătățirea rezultatului sarcinii, bazat pe evaluarea complexă a riscului materno-fetal de la 11-14 săptămâni.
2. Faptul că Arcadia a deschis un centru de medicină materno-fetală a fost o veste bună pentru pacientele maternității noastre, și în general pentru toate femeile gravide, indiferent de maternitatea aleasă pentru naștere. De ce a fost aceasta o decizie inspirată?
În primul rând pentru că la Arcadia, serviciile medicale specifice unei maternități sunt completate de această îngrijire antenatală avansată, aliniată standardelor internaționale. În ceea ce mă privește, prin certificarea acordată de Fundația de Medicină Fetală din Marea Britanie, realizez întreaga gamă de proceduri medicale de evaluare a riscului în sarcină. În ansamblu, prin diagnosticul precoce al anomaliilor congenitale și prin predicția precoce a preeclampsiei severe, a restricției de creștere fetală și a nașterii premature, vom putea indentifica cazurile de sarcină complicate sau având risc înalt de astfel de complicații grave. Pentru pacientele aflate în asemenea situații, colaborarea dintre medicul de medicină materno-fetală și obstetrician asigură condiții optimizate de management eficient al sarcinilor cu risc.
3. Bolile genetice pot fi depistate din timp, iar riscurile unei sarcini, evaluate precoce. Cum convingeţi viitorii părinţi să profite de avantajele medicinei materno-fetale?
Informația precisă privind riscul fiecărei sarcini, pentru primele trei cauze de mortalitate și morbiditate neonatală: anomalii congenitale, restricție de creștere fetală intrauterină (din preeclampsia severă) și prematuritate, este extrem de valoroasă pentru viitorii părinți, prin faptul că vor beneficia de conduita individualizată de specialitate în obținerea celui mai bun rezultat posibil al sarcinii curente.
Explorarea ecografică constituie astăzi componenta de bază a managementului sănătății materno-fetale, în scopul major de a obține familii complet sănătoase. Totodată, diagnosticul prenatal al anomaliilor fetale costă infinit mai puțin decât nașterea și susținerea pe termen lung a un copil cu handicap; costurile materiale impuse de îngrijirea acestuia, în diferite etape de viață, sunt suportate de către familie și societate, fără nici un beneficiu, iar costurile emoționale sunt incalculabile. Investiția în explorarea complexă a sarcinii încă din primul trimestru devine astfel foarte rentabilă, inclusiv la nivelul „facturii" publice, motiv pentru care voi pleda întotdeauna pentru un program național de screening antenatal aliniat standardelor internaționale de azi.
Familia și societatea progresează numai prin oameni sănătoși și capabili - iar acestea sunt calități ce se obțin din viața intrauterină. Iată o temă majoră de reflecție, atât pentru familie, cât și pentru guvernanți.
4. Ce v-a determinat să vă specializaţi în medicina materno-fetală?
În primul rând, faptul că domeniul reunește unele atribute importante pentru mine: este de mare actualitate și evolează extrem de rapid, fiind impulsionat de o intensă activitate de cercetare, se bazează pe o tehnică avansată de examinare ecografică și, ca o sumă a tuturor cunoștințelor deținute azi despre patologia materno-fetală, contribuie la identificarea precoce și la managementul eficient al sarcinilor cu risc.
Cred că e dezideratul oricărui obstetrician, și al meu în același timp, să simt că am o contribuție directă la derularea corespunzătoare a sarcinii și la nașterea unor copii sănătoși, iar medicina materno-fetală mă așează practic în prima linie a confruntării cu problemele de sănătate ce pot apărea la femeia însărcinată și la făt.
5. Aţi urmat un stagiu la Londra, sub îndrumarea celui care a întemeiat primul centru de Medicină Materno-Fetală din Marea Britanie și care a conturat această disciplină ca subspecialitate medicală distinctă. Cum a fost această experienţă sub îndrumarea profesorului Kypros Nicolaides?
Extrem de solicitantă. Cu un program intensiv de studiu teoretic de specialitate și foarte multă practică de cel mai înalt nivel. Cu un regim exigent de pregătire, foarte bine structurat, care a cerut de la noi performanță fără întrerupere sau excepție, dar care ne-a oferit în schimb acces nelimitat la cele mai recente progrese ale cercetării mondiale din domeniu. Cu o expunere continuă la o plajă enormă de cazuistică normală și patologică materno-fetală, inclusiv forme foarte rare de sarcini anormale. Chiar dacă programul de lucru a fost deosebit de intens, nu am fost nicicând mai recompensată pentru efortul considerabil depus. Ca Făt-Frumos din poveste, m-am întors cu sentimentul că am învățat într-o zi cât alții în șapte și într-un an cât alții în zece...
6. De ce aţi ales să reveniţi în România şi nu să profesaţi în Anglia?
Trebuia să mă întorc! În România s-a estimat că se nasc anual 2500-3000 copii cu handicap grav, din care 1000-1200 au malformații cardiovasculare grave, care necesită rezolvare chirurgicală neonatală. Intervențiile de acest tip pot fi realizate doar la circa jumătate din cazuri, în centrele Târgu Mureș și București, iar impactul social și familial al acestei situații este major.
Țara noastră are așadar mare nevoie de specialiști în medicina materno-fetală; gândiți-vă că, în Anglia, fiecare secție de obstetrică a oricărui spital include astfel de specialiști. În România nu avem încă un program național de screening pentru sindromul Down, în timp ce în Marea Britanie acesta a fost introdus în anii ҆80, ca screening de trimestrul II biochimic (triplul/cvadruplul test) și ecografic, iar în anii ҆90, ca screening de trimestrul I, fiind bazat pe măsurarea translucenței nucale (pliul nucal) și testarea biochimică a doi hormoni din sângele matern (dublul test).
Mai gândiți-vă la faptul că, încă din 1997, Colegiul Regal Britanic al Obstetricienilor și Ginecologilor a recomandat ca screeningul de prim trimestru bazat pe măsurarea pliului nucal să fie realizat numai de medici certificați de Fundația de Medicină Fetală și supuși periodic unei verificări a corectitudinii tuturor măsurătorilor efectuate. Decizia a fost adoptată de societățile naționale de Obstetrică-Ginecologie din Marea Britanie și alte țări din Europa (Austria, Germania, Italia, Cipru), precum și din Australia, Statele Unite ale Americii și Canada. România trebuie să parcurgă rapid pașii care o despart de standardele de procedură ale statelor avansate, atâta vreme cât aceste sisteme și-au dovedit eficiența și au avut un impact vizibil asupra sănătății întregii populații.
Astfel, am revenit în țară cu experiența de specialitate acumulată la Londra, fiind pregătită să ofer pacientelor mele screeningul de prim trimestru pentru anomalii fetale și predicția precoce a complicațiilor sarcinii, componente fundamentale ale celui mai avansat model de îngrijire antenatală. La scara întregii Românii, implementarea unui program național de screening astăzi nu este ieftină, dar ar fi extraordinar de rentabilă pe termen lung. Prin reducerea majoră a ratei nou născuților cu defect, am realiza de fapt o investiție strategică în sănătatea generațiilor următoare și deci în progresul societății românești.