O îngrijire adecvată a sânilor trebuie să fie o etapă firească a procesului de igienă personală a femeilor, mai ales în perioada sarcinii și alăptării. Sânii unei gravide trec printr-o serie de transformări în vederea instalării lactației după naștere. În primele săptămâni de sarcină, sânii sunt dureroși și au o sensibilitate crescută. După a doua lună, cresc în mărime, iar venele devin vizibile prin piele. Mameloanele se măresc și se hiperpigmentează. În tot acest timp, progesteronul, estrogenii, hormonul lactogen placentar, prolactina, cortizolul și insulina acționează pentru a stimula creșterea și dezvoltarea aparatului secretor al laptelui. La momentul nașterii bebelușului, progesteronul și estrogenul scad brusc, iar prolactina crește.
După primele luni de sarcină, prin ușoara masare a sânilor, se poate exterioriza la nivelul mamelonului un lichid gălbui numit colostru. În comparație cu laptele matur, colostrul este bogat în componente imunologice și conține mai multe minerale, proteine și aminoacizi. Laptele matur este un fluid biologic complex care include grăsimi, proteine, carbohidrați, factori bioactivi, minerale și vitamine.
Intensitatea și durata lactației sunt controlate de stimulul repetitiv al suptului și al golirii sânului.
Pe perioada alăptării se secretă pulsatil oxitocina care stimulează exteriorizarea laptelui prin determinarea contracțiilor celulelor mioepiteliale din alveole și canalele galactofore.
Laptele uman conține mai multe substanțe imunologice protectoare, copii alăptați la sân fiind mai puțin predispuși la infecții decât cei hrăniți cu biberonul. Laptele matern reprezintă hrana ideală, asigurându-i bebelușului nutrienții specifici vârstei, factori imunologici și substanțe antibacteriene.
Beneficiile alăptării sunt pe termen lung, atât pentru mamă cât și pentru copil. Femeile care alăptează au un risc mai mic pentru cancerul de sân și boli coronariene, iar copii alăptați la sân au o inteligență mai mare la vârsta adultă și au risc semnificativ redus pentru sindromul de moarte subită infantilă.
Igiena adecvată a sânilor este foarte importantă. Ragadele mamelonare fac alăptarea dureroasă și pot fi o poartă de intrare pentru bacterii. Din cauză că laptele uscat se poate acumula și irita mameloanele, spălarea sânilor este indicată înainte și după alăptare. Circulația sângelui în glandele mamare poate fi stimulată prin aplicarea unor jeturi alternative de apă rece și caldă. De altfel, este indicată spălarea sânilor cu apă călduță, nu fierbinte. În plus, pe mameloanele iritate sau fisurate este recomandată aplicarea de lanolină și a unui scut mamelonar.
În timpul alăptării, se regăsesc frecvent câteva probleme.
- Angorjarea sânilor – apare frecvent la 3-5 zile după naștere. Cantitatea de lapte secretată este mai mare decât cea necesară bebelușului, motiv pentru care apare febra laptelui; sânii devin tari, fierbinți și foarte dureroși.
În această perioadă, sânii pot fi susținuți cu un sutien bine adaptat, dintr-un material natural (bumbac). Dacă este cazul, sunt recomandate compresele reci și analgezicele. Poate apărea febra cuprinsă între 37,8 și 39 grade, dar cu o severitate și incidență mai mică la femeile care alăptează.
- Invaginarea mamelonară poate face dificilă alăptarea, canalele galacofore deschizându-se într-o depresiune. Se recomandă extragerea mamelonului cu ajutorul degetelor în ultimele luni de sarcină.
- Galactocelul reprezintă un canal galactofor obstruat ce poate avea aspect de abces mamar; evoluează deseori spre resorbție spontană sau poate fi necesară o aspirație.
- Mastita este o infecție a sânului care se caracterizează prin apariția unei zone roșiatice, cu consistență crescută, dureroasă; poate fi însoțită de stare de rău, mialgii, febră și frisoane.
În stadiile inițiale, infecția poate fi reversibilă ca urmare a tratamentului antibiotic, perioadă în care alăptarea poate continua. Ulterior, se formează un abces care necesită tratament chirurgical ce constă în incizia și drenajul colecției purulente.
Femeile cu mastită trebuie să continue alăptarea sau să golească sânul în timpul tratamentului pentru a preveni staza laptelui, care poate favoriza progresia infecției.
Delicați, expresie a feminității și a relației de atașament mamă-bebeluș, sânii trebuie să fie îngrijiți în orice perioadă a vieții femeii. Orice modificarea a aspectului lor sau orice durere pe care o resimțiți trebuie să vă determine să consultați un medic.