Articole medicale

04.03.2025

Rujeola la copii: simptome, cauze, prevenție și tratament

Rujeola la copii: simptome, cauze, prevenție și tratament

Rujeola, cunoscută sub denumirea de „pojar”, este o infecție virală provocată de virusul Morbillivirus din familia Paramyxovirus care afectează în mod special copiii. Aceasta afectează sistemul respirator (celulele pulmonare și faringiene) și este extrem de contagioasă, având o perioadă de incubație de aproximativ 10-12 zile după expunerea la virus.
Vulnerabili în fața acestei afecțiuni sunt copiii care nu au fost vaccinați sau copiii cu un sistem imunitar scăzut. În cazul copiilor de până la 5 ani sau a bebelușilor, rujeola poate avea o evoluție severă.

Rujeola: modul de transmitere

Rujeola este cauzată de virusul rujeolic care se transmite prin picături respiratorii, atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. De asemenea, virusul poate fi transmis prin contactul cu suprafețele contaminate, unde poate trăi până la 2 ore.
Netratată, rujeola poate provoca pneumonie, otită medie, encefalită sau surditate.

Rujeola: simptome asociate

În primele 10-14 zile după infectare, copilul nu prezintă anumite semne sau simptome, întrucât virusul rujeolic este încă în perioada de incubație. Simptomele rujeolei la copii se dezvoltă treptat, începând de obicei cu o stare generală de rău. Iată care sunt principalele semne și simptome ale rujeolei:

  • febră care poate depăși 39°C;
  • tuse uscată și nas înfundat, semne comune ale unei infecții respiratorii;
  • ochi roșii, inflamați și iritați;
  • pete Koplik - pete albe și mici care apar la nivelul mucoasei bucale.

Aceste simptome durează, de obicei, 2-3 zile. Ulterior, acestea sunt însoțite de erupțiile cutanate care apar la aproximativ 2 săptămâni de la infectare: apar mai întâi la nivelul feței, pe brațe și trunchi și apoi se extind pe coapse și picioare. O persoană se consideră contagioasă cu 4 zile înainte și 4 zile după apariția acestor erupții cutanate.
 

Rujeola: diagnostic și tratament

Diagnosticul rujeolei se bazează pe istoricul medical al copilului și pe simptomatologia caracteristică – apariția erupțiile cutanate și a petelor Koplik. Medicul pediatru poate confirma diagnosticul prin efectuarea testelor de laborator pentru a identifica anticorpii specifici rujeolei, după apariția erupției.

Deși nu există un tratament specific pentru rujeolă, gestionarea bolii se concentrează pe ameliorarea simptomelor. Tratamentul include:

  • medicamente pentru reducerea febrei: paracetamolul sau ibuprofenul pot ajuta la scăderea febrei și ameliorarea durerii;
  • tratament pentru tuse: medicamentele pentru tuse pot fi recomandate pentru a ușura disconfortul;
  • vitamina A: în unele cazuri, administrarea de vitamina A poate reduce severitatea bolii și riscul de complicații;
  • izolarea copilului: pentru a preveni răspândirea virusului.

La acestea se mai adaugă: repaus la pat, evitarea luminii puternice și consumul crescut de lichide pentru a preveni deshidratarea din cauza febrei.

Rujeola: metode de prevenție

Cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea. Vaccinul împotriva rujeolei este inclus în schema națională de vaccinare și este administrat de obicei la vârsta de 1 an, cu un rapel la vârsta de 5-6 ani. Vaccinul este extrem de eficient și reduce riscul de infectare la mai mult de 95%.
În plus, măsurile de igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, utilizarea șervețelelor pentru a acoperi gura la tuse sau strănut și evitarea contactului cu persoanele bolnave, pot ajuta la dezvoltarea infecției în organism.
Pentru recomandări personalizate, este indicat să consulți un medic pediatru în vederea stabilirii unui diagnostic corect și inițierii unui tratament adecvat.

Pentru programare, ai la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.