Aspectul feței și al rapoartelor de la nivelul acesteia reprezintă cartea de vizită a unei persoane, de unde a rezultat și această dorință de a avea niște proporții faciale armonioase, cât mai aproape de perfecțiune, care să ne portretizeze într-un mod cât mai favorabil. Acesta este un motiv principal care explică numeroasele intervenții și mici proceduri solicitate în cabinetele de estetică – oamenii își doresc corectarea imperfecțiunilor sau aspectelor considerate dizarmonice.
Chirurgia de la nivelul feței necesită o abordare precisă, un plan preoperator bine stabilit, cu repere și așteptări clare. Detaliile, experiența medicului și comunicarea eficientă doctor – pacient sunt condițiile esențiale pentru obținerea unui rezultat satisfăcător.
Ce este rinoplastia?
Rinoplastia este operația prin care se poate remodela nasul. Se poate interveni pentru modificarea mărimii, formei, eliminarea denivelărilor, reducerea nărilor și modificarea unghiului dintre nas și buză.
Toate aspectele asupra cărora se va interveni chirurgical sunt stabilite anterior, la consult, în funcție de dorințele pacientului, de nevoile și de aspectul trăsăturilor sale fizice.
Cine apelează la rinoplastie?
Printre motivele pentru care pacienții apelează la operația de rinoplastie se numără:
- dimensiunile mari ale nasului în raport cu restul feței;
- problemele de asimetrie nazală;
- nările lărgite exagerat;
- protuberanțele de la nivelul nasului;
- septul deviat sau cornetele hipertrofice, cu probleme de respirație asociate;
- rezultatul nesatisfăcător după o rinoplastie primară.
Ce presupune rinoplastia?
Dacă pacientul suferă de probleme cu respirația, intervenția se numește rinoseptoplastie și presupune repararea anomaliilor de sept și a cornetelor nazale, pe lângă modificarea aspectului exterior. Examinarea părții funcționale se face clinic, prin manevre specifice și prin imagistică CT sau RMN, dacă este considerat necesar.
În urma consultului, după ce se vor discuta aspectele importante ale intervenției și istoricul medical, se va construi planul chirurgical al procedurii. Medicul va examina cu atenție trăsăturile faciale, va efectua niște măsurători și va calcula niște rapoarte, cu ajutorul cărora va oferi variantele posibilului aspect al nasului. Împreună cu pacientul se va alege forma finală.
Se vor întrerupe tratamentele cu contraceptive, aspirină, vitamine sau suplimente pentru slăbit cu minimum 14 zile înainte de procedură. Operația nu se efectuează în perioada ciclului menstrual.
Intervenția de rinoplastie se realizează cu anestezie generală – pacientul este complet adormit – atât pentru confortul pacientului, dar și pentru controlul precis al gestului chirurgical. Timpul necesar procedurii variază în funcție de complexitatea cazului, de abord, de tehnica folosită, media fiind între 2-3 ore. Cazurile complicate și rinoplastiile de revizuire pot dura mai mult.
Diferența dintre abordul deschis și cel închis în rinoplastie este dată de incizia de la baza nasului, ce permite o expunere mai bună a structurilor nasului și precizie suplimentară.
Spitalizarea necesară este de 1-2 zile, în funcție de evoluția particulară a fiecărui caz.
Cât durează recuperarea după rinoplastie?
Disconfortul post rinoplastie este surprinzător de mic în raport cu alte intervenții estetice. Imediat postoperator, pacientul se poate confrunta cu tumefierea regiunii, echimoze (vânătăi) și senzația de nas înfundat. Se recomandă dormitul cu capul în poziție elevată și utilizarea compreselor reci în acest interval. De asemenea, în primele 10 zile, pacientul va purta o atelă specială pentru a susține noua formă a nasului. Pentru ameliorarea simptomatologiei, se vor administra antiinflamatorii, antalgice și spray nazal hidratant.
Pacientul își poate relua activitatea după 2 săptămâni de la intervenția chirurgicală, fiind recomandat să evite efortul fizic și expunerea prelungită la soare în primele două luni. Ochelarii de vedere și de soare pot fi purtați după 6 săptămâni.
Rezultatul rinoplastiei este vizibil în timp, având caracter definitiv la aproximativ un an postoperator. Înainte de acest termen, nasul are un aspect discret edemațiat (umflat). În cazul unor imperfecțiuni ale rezultatului, acestea pot fi ameliorate printr-un retuș, o procedură mult mai simplă decât operația inițială.
Complicațiile intervenției de rinoplastie constau în sângerări anormale, sindromul de nas uscat, respirație dificilă, devierea septului, perforație septală sau vindecarea necorespunzătoare cu cicatrici vicioase.
Ce este rinoplastia secundară?
Rinoplastia secundară este o intervenție cu grad ridicat de dificultate, ce vizează refacerea structurii nasului după ce acesta a suferit deja o intervenție. Poate avea o durată de până la 5 ore și implică recoltarea de cartilaj de la nivelul coastelor. Dificultatea ridicată constă în prezența țesutului cicatricial, lipsa cartilajului septal, diferențierea dificilă a structurilor nasului. Recuperarea, de asemenea, este mai îndelungată.
Pentru programarea unui consult, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.