Foarte multe femei simt ca au nasul „înfundat” pe parcursul sarcinii. Această patologie poartă denumirea de rinită de sarcină sau non-alergică.
Femeile care suferă de astm sau alergii sunt mult mai susceptibile să dezvolte în timpul sarcinii o simptomatologie agravată, în special în ultimul trimestru. De cele mai multe ori, problema se rezolvă în aproximativ 10 zile după nașterea bebelușului.
Care sunt semnele și simptomele care induc diagnosticul de rinită de sarcină?
Rinita de sarcină se caracterizează prin:
- congestie nazală – simptom care cauzează dificultate în respirație și insomnie;
- secreții nazale abundente, apoase – curg „picături” din nas;
- strănuturi;
- infecții sinusale;
- infecții otice – otita medie seroasă e cea mai frecventă complicație.
S-au efectuat studii ce au demonstrat că această congestie a nasului din timpul sarcinii poate duce la scăderea calității vieții viitoarelor mame, iar in cazurile severe poate fi periculoasă pentru făt (în special la femeile care au și astm ca boală de fond). Unele studii au demonstrat că 39% din femeile însărcinate prezintă congestia nasului și alte simptome de rinită. Cauza rinitei de sarcină nu este pe deplin elucidată și se consideră că este dezvoltată din cauza nivelurilor crescute de estrogen și progesteron. Această teorie a fost susținută și de faptul că unele femei prezintă simptomele nazale și în timpul ciclului menstrual. Simptomele rinitei non-alergice au fost raportate și în cazul folosirii contraceptivelor orale.
Cum putem trata rinita de sarcină?
Congestia nazală poate duce la complicații cum ar infecțiile otice care ar putea necesita tratament antibiotic. Menținând congestia sub control, putem preveni aceste infecții.
Având în vedere posibilitățile reduse de tratament pentru perioada sarcinii, pot fi recomandate următoarele terapii alternative:
- hidratare suficientă – atât cât permite o eventuală patologie fiecărei paciente în parte;
- folosirea unui umidificator în camera în care se doarme;
- exerciții fizice ușoare – cu aprobarea medicului ginecolog;
- menținerea într-un plan ridicat a capului pe pernă în timpul somnului;
- folosirea unui sistem de irigare a nasului, la recomandarea medicului;
- folosirea de soluții saline – ser fiziologic sau apă de mare pentru a mai opri secrețiile nazale;
- evitarea expunerii la agenți care declanșează orice alergie cunoscută – aer poluat, substanțe chimice, fum de țigară.
Cum reacționăm în cazurile mai severe?
Dacă măsurile acestea alternative nu sunt suficiente pentru a menține simptomatologia sub control, atunci, la indicația medicul ORL-ist, pot fi recomandate o serie de tratamente, considerate relativ sigure pentru folosirea de către femeile însărcinate:
- corticosteroizi pe cale nazală (inhalați) foarte frecvent folosiți pentru tratamentul astmului la femeile însărcinate pot fi folosiți și în controlul simptomelor nazale non-alergice – de exemplu budesonida;
- decongestionantele nazale – precum oxymetazolina – sunt foarte eficiente în decongestia nazală temporară. Ele pot fi folosite foarte rar sau chiar deloc în primul trimestru. Acestea pot avea un efect de rebound (congestie suplimentară) dacă sunt folosite mai mult de 3 zile.
Pentru a avea o sarcină sănătoasă, nu se recomandă administrarea de medicamente noi, chiar dacă sunt eliberate fără prescripție din farmacii, fără ca acestea să fie aprobate de medic.
Ești însărcinată și, poate că doar gândul că trebuie să urmezi un tratament te sperie. Simptomele netratate, însă, pot conduce la complicații care pot pune sănătatea bebelușului în pericol. Rinita de sarcină trebuie diagnosticată de medic, singurul în măsură să indice tratamentul adecvat.
Powered by Froala Editor