Articole medicale

10.10.2024

Relactarea

Consilier Catrinel Popa

Consilier în alăptare LCCE Neonatologie

Relactarea

Relactarea este procesul de restabilire a aportului de lapte matern al mamei după ce acesta a scăzut sau a dispărut cu totul. Din diverse motive, mamele ar putea dori să nu mai suplimenteze alimentația bebelușului cu formulă și să încerce să reia alăptarea exclusivă.

Investigarea cauzei care a dus la suplimentarea cu formulă

Înainte de a începe procesul de relactare, trebuie investigate cauzele care au dus la introducerea formulei de suplimentare întrucât în unele situații va fi foarte puțin probabil ca relactarea să se poată realiza. Aceste situații sunt:

  • hipoplazia sânilor (dezvoltarea incompletă a sânilor);
  • mastopexia;
  • administrarea anumitor medicamente, care pot interfera atât cu lactogeneza II, cât și cu galactopoieza;
  • prezența problemei de bază care a determinat necesitatea relactării: anchiloglosie complicată (fren lingual scurt), hipotonie linguală (scăderea tonusului muscular la nivelul limbii) etc.

În aceste cazuri, avantajele și dezavantajele începerii acestui proces complex trebuie evaluate împreună cu mama, ținând cont de faptul că succesul procesului este compromis de aceste aspecte.

Se verifică ce nu a mers bine și de ce a fost necesară suplimentarea: se face o evaluare exhaustivă a hrănirii la sân, a sânilor, a ritmurilor de supt ale bebelușului, a existenței sau nu a limbii retrognate, precum și a oricărei alte deformări orofaciale, verificând valorile tiroidei și așa mai departe. În acest fel, ne putem asigura că nicio limitare nu interferează cu obținerea unei relactări.

Cantitatea de formulă, punct-cheie în relactare

Provocarea în relactare este de a crește cantitatea de lapte a mamei, scăzând în același timp cantitatea de lapte formulă din comerț pe care copilul o primește. Prin urmare, înainte de a începe procesul, este recomandat să se instruiască mama să țină o evidență a cantității de formulă pe care o dă copilului timp de câteva zile. Multe mame nu sunt pe deplin conștiente de volumul de formulă pe care îl dau copilului lor în 24 de ore. Acesta este un punct-cheie, deoarece la începerea unei relactări nu este posibilă eliminarea completă a suplimentului de formulă dacă sugarul are mai mult de 100 ml de formulă pe zi.

De regulă, cantitățile sunt mult mai mari de 100 ml, așa că în aceste cazuri trebuie programat și urmat un proces de relactare treptată, astfel încât aprovizionarea cu lapte să se poată normaliza printr-o stimulare adecvată a glandei mamare.

Acest proces poate fi lent și necesită sprijin din partea profesioniștilor din domeniul sănătății și a familiei mamei.

Recomandări pentru relactare

Bebelușii se atașează la sân mai corect atunci când sunt încă într-o fază de somnolență. Nu așteptați până când sunt prea activi pentru a-i pune la sân. Dacă bebelușul refuză sânul, cel mai bine este să nu-l forțați și să nu-l apropiați de sân.
Contactul piele pe piele și așa-numitele tehnici de „seducție” sunt foarte utile pentru ca bebelușul să se simtă confortabil lângă sân. Ar trebui să fie alegerea lor să fie alăptați și nu o obligație.
Încurajăm mama să ofere sânul cel puțin o dată la 2 ore în timpul zilei, la fiecare 3 ore noaptea sau ori de câte ori copilul este gata să fie alăptat.
Propunem co-sleepingul ca formă de odihnă și ca modalitate de a facilita hrănirea pe timp de noapte.
În mod ideal, eliminați suzetele și tetinele pentru biberon, astfel încât bebelușul să se poată concentra doar pe a suge de la sân. Deoarece va trebui oferită formulă, căutați alte metode de hrănire care să evite confuzia mameloanelor și sațietatea extremă pe care o poate produce hrănirea cu biberon.
În primele zile în care încercați să creșteți cantitatea de lapte, dacă bebelușul este în cea mai mare parte pe formulă, continuați să dați întreaga cantitate de formulă recomandată pentru vârsta copilului și începeți să stimulați sânul cu o pompă de sân.
Este recomandat să se hrănească sugarul cu lapte (lapte matern exprimat sau formulă) printr-o metodă de suplimentare neinvazivă.
În cazul în care bebelușul prezintă confuzie mamelon – tetină și este frustrat când este alăptat, plânge, e iritabil sau nu acceptă alăptarea pentru perioade lungi de timp, poate fi luată în considerare utilizarea unui sistem de alăptare suplimentar (SNS).

Pentru a vă asigura că bebelușul primește suficient lapte, acordați atenție creșterii în greutate a copilului (30 de grame pe zi în primele 6 săptămâni) și scutecelor umede cu urină limpede (5-6 scutece pe zi). Cu toate acestea, unii bebeluși, la începutul relactării, pot prezenta o stagnare temporară a creșterii în greutate, chiar și o ușoară scădere în greutate.

Dacă bebelușul nu primește suficient lapte matern și nu se îngrașă corespunzător sau este agitat, nu reduceți cantitatea de formulă timp de câteva zile și, dacă este necesar, creșteți cantitatea de formulă din nou pentru o zi sau două.

Creșterea cantității de lapte matern

Pentru a crește cantitatea de lapte matern:

  • mama trebuie să înceapă să stimuleze sânul cu o pompă de sân și, dacă este posibil, să „golească” sânul prin extracția manuală a laptelui matern, deoarece acest proces oferă o stimulare mai bună și un volum mai mare de lapte;
  • recomandăm mamei să continue să exprime laptele matern de cât mai multe ori pe parcursul zilei. Sunt necesare doar câteva minute de fiecare dată în primele săptămâni. Numărul de minute de pompare va crește odată cu cantitatea de lapte obținută;
  • recomandăm pomparea pe înserat și în zori pentru a profita de nivelurile mai ridicate de prolactină.

Luăm în considerare și prescrierea unui galactagog (inductor de lactație) mamei dacă nu se văd progrese satisfăcătoare în cantitatea de lapte exprimată.

Reducerea cantității de formulă de lapte

O modalitate utilă de a reduce suplimentarea cu lapte formulă atunci când cantitatea de lapte matern a crescut este următoarea:

  • Reduceți cantitatea de supliment de formulă administrată în 24 de ore: se elimină în total 60 ml. Reducerea se menține câteva zile. Cantitatea poate fi împărțită în mai multe tranșe: de exemplu, reduceți 6 mese cu 10 ml sau 2 mese cu 30 ml fiecare.
  • Continuați cu cantitatea redusă de formulă pentru următoarele zile. Dacă bebelușul arată prin comportamentul său că este mulțumit și dacă după o săptămână s-a îngrășat cu 125 grame sau mai mult, reduceți din nou cantitatea de formulă suplimentând cu aceeași cantitate timp de câteva zile și verificați din nou greutatea.
  • Dacă bebelușul dă semne de foame sau nu s-a îngrășat suficient la sfârșitul unei săptămâni, nu reduceți suplimentul de formulă și continuați cu aceeași cantitate încă o săptămână. Dacă bebelușul continuă să dea semne de foame sau încă nu s-a îngrășat după încă o săptămână, creșteți cantitatea de formula înapoi la cât era înainte de reducere.

Există mai multe modele pentru suplimentarea cu formulă și fiecare mamă îl alege pe cel care i se potrivește cel mai bine. Unele mame preferă să suplimenteze cu lapte praf doar la câteva alăptări. Un alt tipar obișnuit este alăptarea doar în primele ore ale zilei și seara, când sânii se simt mai moi și oferirea de formulă suplimentar. De asemenea, este posibil să se suplimenteze numai la unele sesiuni de alăptare.

Relactarea este un proces lung care poate dura săptămâni de muncă și este foarte important ca mamele să aibă sprijinul profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a clarifica orice întrebări care pot apărea, a evalua evoluția bebelușului și a-și întări eforturile. Trebuie avut în vedere că o relactare nu se poate realiza întotdeauna și că mama trebuie să fie însoțită în proces atunci când nu reușește.

Pentru programarea unei sesiuni de consiliere în alăptare, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.