Una din opt persoane de sex feminin poate dezvolta cancer de sân în cursul vieții. 1/5 dintre cazurile de cancer mamar apar la vârsta mai mică de 50 ani, iar procentul este în creștere. În România, majoritatea pacientelor care se prezintă la medic cu neoplasm mamar se află deja într-un stadiu avansat de boală (3-4), cu o rată a mortalității de 36%, din cazurile diagnosticate, mai mare decât media europeana (29%) și chiar decât cea mondială (31%). Iată de ce screening-ul corect realizat și diagnosticarea precoce a acestei afecțiuni reprezintă pași importanți pentru tratament. Dacă este descoperit în fazele incipiente, cancerul mamar poate fi vindecat în proporție de 94%.
Atunci când în urma unei investigații imagistice se relevă existența unui nodul la nivelul sânului, puncția mamară este următorul pas recomandat stabilirea diagnosticului de certitudine. Prin această procedură se recoltează fragmente de țesut care urmează a fi studiate pentru diferențierea leziunilor benigne de cele maligne.
Puncția mamară sub ghidaj ecografic: avantajele pacientelor
Puncția mamară sub ghidaj ecografic este o metodă minim-invazivă, cu o certitudine diagnostică de 97-100%. Procedura este nedureroasă și se realizează cu anestezie locală.
Dr. Mihaela Buna Arvinte, medic specialist Chirurgie generală: „Subliniez și susțin importanța unui diagnostic precoce, a programelor de screening pentru cancerul de sân, atât în ceea ce privește oportunitatea alegerii unei chirurgii conservatoare a sânului, cât și pentru a obține un rezultat oncologic bun, cu scăderea ratei de recidivă sau apariție a metastazelor, respectiv creșterea supraviețuirii generale în cazul acestei neoplazii. Puncția mamară sub ghidaj ecografic oferă diagnosticul de certitudine, dictând astfel tratamentul adecvat pentru fiecare pacientă în parte. Procedura se realizează în siguranță în Rețeaua Medicală Arcadia, cu avantaje importante pentru paciente și riscuri minime.”
Avantaje:
- oferă diagnosticul de certitudine;
- nu utilizează radiații;
- ghidajul ecografic conferă siguranță totală gesturilor medicului;
- pot fi accesate leziuni din zone dificile;
- riscul de diseminare a celulelor pe traiectul acului este minim;
- nu există sângerare;
- pacienta nu rămâne cu cicatrici;
- procedura nu este dureroasă și este ușor de tolerat.
Dr. Mihaela Buna Arvinte, medic specialist Chirurgie generală: „După localizarea ecografică a leziunii, se realizează o mică incizie prin care se introduce acul de biopsie, cu ajutorul căruia se vor recolta fragmentele pentru biopsie. Procedura se realizează în permanență sub ghidaj ecografic și nu necesită un timp îndelungat, fiind suficiente 30-40 de minute.”
În Centrul de Sănătate a Sânului Arcadia, o echipă multidisciplinară de specialiști este pregătită să gestioneze toate aspectele cancerului de sân, de la prevenție la tratament și recuperare. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.