Articole medicale

30.10.2024

Primele semne de sarcină

Primele semne de sarcină

Primele semne de sarcină pot apărea la scurt timp după concepție, de regulă între 1–2 săptămâni, însă pot debuta diferit și pot varia în intensitate, în funcție de mecanismele fiecărui corp. Aceste simptome de sarcină reprezintă rezultatul schimbărilor hormonale care încep să aibă loc imediat după fertilizare, modificări pe care unele femei le simt, iar altele – nu.

Semne care pot indica prezența unei sarcini

Un semn important care sugerează o sarcină incipientă este absența menstruației, mai ales dacă ciclul menstrual este regulat și întârzierea acestuia este mai puțin obișnuită. La câteva zile după concepție, unele femei pot identifica o sângerare ușoară, cunoscută ca „sângerare de implantare”, care indică atașarea embrionului în uter și, de cele mai multe ori, este însoțită de dureri abdominale ușoare (crampe, junghiuri, înțepături), similare cu cele de dinaintea menstruației, însă mult mai blânde.

Un alt simptom precoce este oboseala intensă și somnolența, care ar putea continua două – trei luni. Creșterea nivelului de progesteron, cel mai important hormon în sarcină, poate determina modificări ale fluxului de sânge, ceea ce poate face corpul să se simtă obosit, chiar și după activități ușoare.

Modificările hormonale, definite prin creșterea nivelului de progesteron și estrogen, din primele săptămâni de sarcină pot provoca sensibilitate la nivelul sâinilor: aceștia devin umflați sau grei, mai plini și dureroși la atingere ca răspuns al secreției hormonale intense, iar areola, zona din jurul mameloanelor, poate deveni mai închisă la culoare.

Datorită schimbărilor hormonale, multe femei observă o creștere a necesității de a urina mai des decât de obicei, deși aportul de lichide a rămas același. Acest fenomen se produce din cauza creșterii volumului de sânge care ajunge la rinichi cu 30 până la 50%. În primele săptămâni, corpul secretă hormonul HCG, care determină o irigare sanguină mai intensă a zonei pelvine, pentru a favoriza hrănirea embrionului.

Senzația de greață în sarcină, care poate fi însoțită de amețeli sau vărsături, este unul dintre cele mai cunoscute simptome, care, de regulă, debutează la 2 săptămâni după concepție și poate varia în prezență și intensitate. Această senzație se ameliorează începând cu săptămânile 13-14.

Fluctuațiile hormonale din timpul sarcinii pot provoca schimbări bruște de dispoziție, astfel încât unele femei pot deveni mai sensibile sau emotive decât de obicei. Acest simptom nu apare în primele zile, ci după primele săptămâni de sarcină și se caracterizează prin stări emoționale fluctuante, iritabilitate și stres.

Multe femei experimentează pofte alimentare neobișnuite sau aversiuni puternice față de anumite alimente sau mirosuri. Aceste preferințe alimentare pot fi atribuite, la fel, modificărilor hormonale.

Când trebuie să faci un test de sarcină?

Chiar dacă anumite simptome precoce te pot face să crezi că ești însărcinată, acestea pot fi cauzate, uneori, de alți factori. Poți obține un răspuns avizat după un consult la medicul ginecolog sau un test de sarcină: cel pentru acasă, care detectează hormonul beta HCG în urină, și cel de laborator, care detectează același hormon, în sânge.

Testul de sarcină identifică prezența hormonului HCG care începe să fie produs la scurt timp după fertilizare. Nivelul acestui hormon poate fi identificat abia după câteva zile de la întârzierea menstruației. De aceea, este recomandat să faci un test de sarcină urinar la o săptămână de la data la care trebuia să apară menstruația, pentru a obține un rezultat cât mai exact, sau un test de sânge după o zi de întârziere a menstrei. 

În cazul în care unul din teste este pozitiv, programează-te la medic pentru o consultație inițială, necesară pentru sănătatea mamei și a bebelușului.

De la prima ecografie la prima îmbrățișare, la Maternitatea Arcadia ești în siguranță.

Maternitatea Arcadia, Spital Prieten al Mamei și Copilului, este alături de viitoarele mămici de la prima ecografie și până în momentul nașterii, cu o echipă multidisciplinară de specialiști, aparatură performantă, săli de naștere moderne, grijă și respect pentru noua familie și pachete de servicii medicale atent gândite. Maternitatea Arcadia susține și promovează alăptarea și oferă servicii de spitalizare premium, în rezerve cu rooming-in (mama și copilul).

Întreaga echipă medicală este alături de părinți și bebeluși, pe toată perioada sarcinii, a nașterii și după naștere.

Pentru consultații, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.