Internarea în spital poate reprezenta un motiv de stres sau de îngrijorare atât pentru copii, cât și pentru părinți. Este nevoie, deci, să vă pregătiți împreună pentru acest moment, atât din punct de vedere psihologic, cât și practic.
Recomandăm să vorbiți cu copilul dumneavoastră și să-i comunicați motivul pentru care trebuie să rămâneți internați în spital. Răspundeți-i la toate întrebările pe care le va pune, folosind cuvinte simple (pe înțelesul său) și încurajați-l în repetate rânduri („totul va fi bine”). La întrebarea inevitabilă „Și când o să plecăm acasă?” încercați să nu oferiți termene precise. Un răspuns sincer poate fi „Când o să te faci bine...”.
Fiți atenți atunci când faceți glume cu copilul în legătură cu mersul la doctor și încercați să nu mai folosiți formulări de genul: „Dacă nu mănânci sau dacă nu ești cuminte o să mergem la doctor să-ți facă o injecție!”, întrucât acestea pot declanșa un stres inutil atunci când copilul trebuie să meargă cu adevărat la spital.
La prezentarea în spital, micul pacient trebuie să fie însoțit de părinte, sau de reprezentantul legal.
Există următoarele tipuri de internare:
- spitalizarea de zi;
- spitalizare continuă;
- spitalizarea la cerere.
Internarea copiilor în Spitalul Arcadia. Avantaje.
Echipa medicală a Centrului de Pediatrie Arcadia abordează individual patologia fiecărui caz, cu răbdare, atenţie şi grijă, astfel încât examinarea și gesturile medicale să nu reprezinte un motiv de stres sau de frică pentru copii.
În funcție de particularitățile fiecărei afecțiuni, pacienții pot beneficia de spitalizare de zi sau continuă. Rezervele din cadrul Centrului de Pediatrie sunt individuale şi au facilităţi pentru însoţitor. Mobilierul destinat copiilor este adaptat vârstei.
În cazul în care copilul dumneavoastră va fi operat în Spitalul Arcadia, este bine să știți:
- blocul operator Arcadia este alcătuit din 5 săli de operaţie, una dintre ele având facilităţi suplimentare dedicate chirurgiei pediatrice;
- toate sălile de operaţie dispun de sisteme complete de laparoscopie, metodă chirurgicală minim invazivă cu multiple beneficii şi de electrocautere performante pentru practicarea electrochirurgiei;
- departamentul Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) are în dotare aparatură concepută după principiile tehnologiei de înaltă clasă, pentru a garanta pacienţilor de toate vârstele un act medical sigur şi eficient – cele mai moderne ventilatoare pentru asistenţă respiratorie (cu aplicaţii pentru adulţi şi pentru copii).
Spitalul Arcadia acordă atenţie maximă regulilor de internare și acces, stabilind un circuit securizat al aparţinătorilor, materialelor din exterior sau materialelor cu circuit intern destinate sterilizării şi dezinfecţiei. Pentru siguranţa pacientului de orice vârstă, sistemul implementat în spital este supravegheat cu atenţie de către medicul epidemiolog şi presupune respectarea tuturor regulilor şi evitarea infecţiilor asociate asistenței medicale.
Ce trebuie să conțină bagajul pentru internare?
Actele necesare pentru internare sunt:
- biletul de internare completat de către medicul pediatru care a consultat copilul și a decis internarea, în cazul internării continue;
- biletul de trimitere de la medicul de familie, în cazul unei internări de zi;
- copie după certificatul de naștere a copilului;
- copie după cartea de identitate a părintelui care se internează împreună cu copilul;
- copie după Cardul de sănătate European, pentru cetățenii Uniunii Europene;
- copie după cartea de identitate și adeverință de la școală pentru copiii cu vârsta > 14 ani;
- carnetul de vaccinări al copilului;
- adeverință de la locul de muncă din care să reiasă calitatea de angajat și numărul de zile de concediu de care a beneficiat până la acea dată părintele, necesară pentru eliberarea concediului medical pentru părinții copiilor < 7 ani;
- alte acte care privesc starea de sănătate a copilului: certificat de dizabilitate-handicap, bilete de externare anterioare etc.
Articolele necesare la internare sunt:
- scutece de unică folosință și șervețele umede (pentru sugari);
- îmbrăcăminte de schimb pentru copii;
- încălțăminte de interior pentru copii;
- jucăria preferată a copilului;
- periuța de dinți personală;
- tetine, biberoane, cutia cu formula de lapte utilizată la domiciliu.
Deși dispozitivele electronice (tablete, laptopuri, smart-phone-uri) sunt incluse adesea de către părinți în bagajul destinat internării copilului, vă sfătuim să le lăsați acasă din 2 motive:
- pot să interfereze cu funcționarea optimă a dispozitivelor medicale existente în spital;
- ecranele acestor dispozitive nu pot fi dezinfectate eficient și, din acest motiv, pot fi contaminate cu virusuri sau bacterii care pot fi transmise la copil, prin utilizarea repetată a touch-screen-ului, urmată de introducerea degetului sau a mânuței copilului în gură, gest valabil și frecvent întâlnit la orice vârstă, dar mai ales la sugari și la copii mici.
La externare...
La externare, părinții pacientului vor primi de la Serviciul de Consiliere Pacienți o mapă care va conține:
- documentele originale ale rezultatelor analizelor de laborator, explorărilor imagistice, consulturilor interclinice;
- biletul de externare cu recomandările medicale;
- scrisoarea medicală pentru medicul de familie;
- rețeta cu medicamentele care trebuie administrate după externarea copilului;
- concediul medical pentru părinții care au însoțit copiii pe durata spitalizării, în cazul copiilor sub vârsta de 7 ani;
- chestionarul de satisfacție, care trebuie să fie completat și predat asistenței de pediatrie la părăsirea secției.
Centrul de Pediatrie Arcadia oferă cele mai bune servicii medicale, într-un spațiu amenajat în acord cu nevoile şi aşteptările copiilor, astfel încât vizita la medic să nu devină pentru ei o experienţă neplăcută.