Articole medicale

10.01.2024

Obezitatea, de la viciu la boală

Dr. Dan Iliescu

Medic primar Cardiologie

Obezitatea, de la viciu la boală

Dintre toți factorii de risc cardiovascular majori, obezitatea reprezintă probabil cel mai de necontrolat la ora actuală. Într-o abordare recentă, se propune înlocuirea în rândul factorilor de risc cardiovascular majori a fumatului cu obezitatea.

O hartă actuală în funcție de indicele de masă corporală arată că puține țări din lume mai au acest indice în limite normale. Din nefericire, obezitatea este un factor de risc cardiovascular de multe ori minimalizat de pacient (în trecut era un criteriu de bunăstare) și dificil de tratat în timp scurt.

În ultimul timp a apărut un concept nou, conform căruia obezitatea trebuie considerată o afecțiune de sine stătătoare, pe aceeași poziție cu alte afecțiuni ale civilizației (hipertensiunea arterială, diabetul zaharat etc). Această abordare se face pe seama faptului că obezitatea apare din cauza unor condiții predispozante (sedentarismul, alimentația cu exces caloric etc.), are criterii de diagnostic (indexul de masă corporală, circumferința abdominală, pliul cutanat abdominal, procentul de țesut gras din organism), are o serie de complicații (cele mai de temut fiind de ordin cardiovascular) și beneficiază de un tratament (regim igieno-dietetic, tratament medicamentos sau chirurgical).
Sper că răspândirea acestui nou concept în rândul medicilor de diferite specialități să constituie piatra de început a stopării creșterii numărului de obezi.

În ceea ce privește apariția obezității, aceasta este plurifactorială. Personal, consider că un aport însemnat l-a avut și îl are în continuare industria zahărului. Graficele arată o relație de directă proporționalitate între creșterea procentului de obezi și consumul de zahăr până în jurul anului 2000, ulterior creșterea incidenței obezității fiind legată de creșterea exponențială a utilizării îndulcitorilor artificiali.

Diagnosticul obezității se face cel mai simplu prin calcularea indicelui de masă corporală (peste 30 kg/mp). Se descrie la ora actuală un nou tip de obezitate, în care indicele de masă corporală este normal, dar perimetrul abdominal este crescut.

Complicațiile obezității sunt multiple. Deși există și așa-numitul «obez sănătos», marea majoritate a pacienților dezvoltă diferite afecțiuni: diabet zaharat, hipertensiune arterială, diferite forme de cardiopatie ischemică etc. În final, aproape jumătate dintre acești pacienți mor din cauza complicațiilor cardiovasculare ale afecțiunii.
Mecanismele afectării cardiace în obezitate sunt multiple. Piesa centrală o reprezintă lipotoxicitatea, altfel spus acumularea grăsimilor în celulele cardiace. Consecințele sunt reprezentate de disfuncția celulelor respective și moartea lor. Manifestarea clinică cel mai des întâlnită este insuficiența cardiacă diastolică. În același timp, obezitatea este factor de risc pentru ateroscleroză, care în final conduce la apariția anginei pectorale și a infarctului de miocard.
Ca o particularitate a pacientului obez, mijloacele de investigație curent utilizate sunt mai puțin fiabile, pe de o parte din cauza limitelor fizice ale aparaturii (dimensiunea tubului în cazul tomografiei computerizate sau rezonanței magnetice nucleare, articulațiile mesei pentru pacient la coronarografie etc.), pe de altă parte din cauza scăderii calității imaginilor înregistrate (la ecocardiografie, dar și în cazul explorărilor radiologice). 

Tratamentul obezității începe cu măsurile igieno-dietetice, pe de o parte întreruperea consumului de dulciuri, limitarea numărului de mese (suprimarea mesei de seară), pe de altă parte activitatea fizică. Se recomandă sporturile aerobe (mers pe jos, alergare ușoară, ciclism, înot, canotaj) cu o durată de minimum 30 de minute, cu o frecvență de 3-5 zile pe săptămână. Este metoda de tratament recomandată pentru pacienții cu un indice de masă corporală între 25 și 30 kg/mp (pacienți supraponderali).
Pentru un indice de masă corporală între 30 și 40 kg/mp se pot adăuga agoniștii de receptor GLP1 (liraglutida, semaglutida) cu rezultate pozitive în toate studiile efectuate până în prezent, de scădere a mortalității prin boală cardiovasculară. Medicamentele sunt în general bine tolerate, cu o scădere ponderală semnificativă.
Pentru un indice de masă corporală de peste 40 kg/mp sunt indicate metodele de tratament chirurgical (chirurgia bariatrică), cu diferite tipuri de operație, adaptate fiecărui pacient în parte, în combinație obligatorie cu regimul igieno-dietetic menționat și tratamentul medicamentos. Rezultatele de până acum sunt, de asemenea, deosebit de bune, reușindu-se de multe ori vindecarea unor afecțiuni considerate cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat.

Ne aflăm actualmente la începutul unei etape în controlul obezității. Dispunem atât de cunoștințele necesare privind pericolele ei, dar și de posibilități largi de tratament.
Pacienții noștri beneficiază la ora actuală în cadrul Spitalului Arcadia de un abord multidisciplinar al obezității, într-o echipa mixtă, formată din endocrinolog, diabetolog, nutriționist, chirurg, kinetoterapeut și, în cazul apariției complicațiilor, medic cardiolog. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.