Articole medicale

11.04.2022

Neuromul interdigital (Neuromul Morton)

Dr. George Enescu

Medic specialist Ortopedie-Traumatologie

Neuromul interdigital (Neuromul Morton)

Neuromul interdigital, cunoscut drept neuromul Morton, este o neuropatie compresivă a nervului interdigital, ce adesea provoacă durere în regiunea antepiciorului. Din punct de vedere epidemiologic, această situație afectează sexul feminin în principal în categoria medie de vârstă, incidența fiind de 9 ori mai mare decât în cazul sexului masculin.
Localizarea tipică a durerii este în spațiul 3 interdigital (între al 3-lea și al 4-lea deget al piciorului).
Mecanismul de producere este datorat compresiunii nervului interdigital în jurul ligamentului intermetatarsian sau de către microtrauma repetitivă.

Neuromul interdigital: semne și simptome

Durerea – se intensifică în momentul sprijinului la nivelul piciorului sau în cazul în care încălțămintea este neadecvată (pantofi cu toc). Simptomele sunt ameliorate prin descălțatul de pantofi și masajul zonei dureroase.
Parasteziile (amorțelile) – apar cel mai des la nivelul spațiului interdigital, pe fața plantară (a tălpii).

Neuromul interdigital: diagnostic

Examenul clinic – în cadrul palpării poate fi simțit neuromul, sub forma unui nodul. Testul de compresiune interdigitală este pozitiv (în momentul apăsării pe zona respectivă, durerea se intensifică). În momentul efectuării manevrelor clinice se poate resimți un clic, prin strângerea metatarsienelor împreună (clicul Mulder). Diagnosticul este adesea clinic, studiile imagistice nefiind de înaltă importanță. Examenul ecografic poate aduce date ce susțin diagnosticul. Pentru confirmarea cât mai precisă a unui diagnostic, poate fi efectuat un bloc nervos interdigital cu anestezie locală, ce va ameliora durerile în cazul unui diagnostic pozitiv.

Diagnostic diferențial:

  • sinovită metatarsofalangiană (poate fi luată în considerare în cazul în care blocul de nerv interdigital nu ameliorează simptomatologia);
  • metatarsalgiile;
  • artrita metatarsofalangiană;
  • osteonecroza capetelor metatarsiene;
  • proces neoplazic;
  • radiculopatie lombară.

Neuromul interdigital: metode de tratament

Neuromul interdigital (Neuromul Morton) poate fi ameliorat sau tratat nonoperator sau prin metode chirurgicale.

Nonoperator:

  • încălțăminte cu baza lată și talonete de susținere a zonei metatarsiene; prima alegere în cazul terapiei neuromului Morton, însă cu rezultate imprevizibile; aproximativ 20% dintre pacienți pot avea o reducere completă a simptomatologiei;
  • injecție cu corticosteroizi – ameliorează simptomatologia pe termen scurt.

Tratamentul operator constă în îndepărtarea porțiunii afectate a pachetului nervos și retensionarea ligamentului intermetatarsian. Acest tip de tratament poate prezenta posibile complicații precum formarea unui nou neurom sau cicatrice dureroasă.

Ambele tipuri de tratament se realizează în cele mai bune condiții în Spitalul Arcadia.

Indiferent de tratamentul ales, ortopedic sau chirurgical, acesta trebuie urmat de un tratament de recuperare medicală, care se realizează cu succes în Centrul de Recuperare Medicala Arcadia.