Articole medicale

20.06.2023

Mușcătura de căpușă

Dr. Gabriela Grigoras

Medic specialist Medicină internă

Mușcătura de căpușă

O situație medicală specifică sezonului cald este reprezentată de mușcătura de căpușă, care poate induce afecțiuni deosebit de grave la om, precum boala Lyme (borelioza). Aceasta este o infecție produsă, cel mai frecvent, de bacteria Borrelia burgdorferi care se transmite prin mușcătura de căpușă. De menționat este faptul că nu toate căpușele sunt purtătoare de bacterii și nu orice mușcătură presupune riscul de a dezvolta borelioză.

Printre factorii de risc care favorizează contactul cu căpușele se numără petrecerea timpului în locuri cu iarbă înaltă sau împădurite, îmbrăcăminte neadecvată ce lasă pielea expusă, prezența animalelor de companie. Riscul de a contracta boala este cu atât mai mare cu cât insecta rămâne atașată mai mult de 24 de ore pe pielea persoanei mușcate.

Boala Lyme netratată prezintă trei stadii: stadiul I (incipientă sau localizată), stadiul II (diseminată) și stadiul III (cronică sau tardivă).
Se manifestă printr-o gamă variată de semne și simptome:

  • eritem migrator: erupție sub formă de pată roșie la locul mușcăturii, care se poate extinde formând o leziune rotundă, cu centrul decolorat, ce poate persista până la 3-4 săptămâni;
  • sindrom pseudo-gripal: stare generală alterată, cefalee, febră, frisoane, oboseală, dureri musculare și articulare. Sunt caracteristice stadiului I;
  • erupții cutanate multiple, manifestări neurologice (meningită, paralizia nervilor cranieni), manifestări cardiace (blocuri atrioventriculare, miopericardită), manifestări musculoscheletale (tumefacții articulare, artrite). Sunt specifice stadiului II;
  • artrita Lyme, acrodermatita cronică atrofică și sindroamele neurologice cronice de tip polineuropatie sau encefalopatie. Se încadrează în stadiul III.

Diagnosticul este în principal clinic, susținut de contextul specific. Din punct de vedere biologic, cele mai folosite teste pentru susținerea diagnosticului sunt reprezentate de dozarea anticorpilor specifici anti-Borrelia de tip IgM si IgG.

Majoritatea cazurilor de boală Lyme au răspuns favorabil la tratamentul cu antibiotice administrat câteva săptămâni. Dintre măsurile de prevenție amintim îndepărtarea rapidă a căpușei și folosirea spray-urilor repelente anti-insecte. Evaluarea medicală este necesară prin prisma potențialelor complicații severe.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.