Articole medicale

06.08.2024

Medicamentele esențiale în călătorii

Medicamentele esențiale în călătorii

Atunci când călătorești, în special în cazul vacanțelor lungi sau internaționale, este prudent să incluzi în bagaj și un set de medicamente, adaptat destinației și duratei călătoriei planificate.
În eventualitatea unor schimbări neașteptate în planurile tale de călătorie, este recomandat să dispui de o cantitate de medicamente mai mare decât cea estimată a îți fi necesară. Astfel vei evita posibile situații neplăcute, cauzate de o prelungire neprevăzută a călătoriei.
Setul de medicamente pentru vacanță trebuie să includă atât medicamentele prescrise pentru gestionarea afecțiunilor cronice, într-o cantitate adecvată, cât și medicamente fără prescripție medicală pentru tratarea afecțiunilor ușoare.

Medicamente fără prescripție medicală

Iată ce medicamente este bine să iei în considerare în funcție de manifestările clinice care pot apărea:

  • durere sau febră: acid acetilsalicilic, paracetamol, ibuprofen;
  • răceală: ibuprofen și pseudoefedrină, decongestionante nazale, medicamente antihistaminice, soluții pe bază de apă de mare;
  • rău de mișcare și grețuri asociate: clorhidrat de meclozină, suplimente alimentare naturiste;
  • diaree: clorhidrat de loperamidă, diosmectită, soluții de rehidratare orală;
  • hiperaciditate gastrică: medicamente antiacide pentru pansament gastric;
  • constipație: laxative ușoare;
  • dureri digestive și ginecologice: medicamente antispastice;
  • reacții alergice ușoare: medicamente antihistaminice;
  • dureri musculare, luxații sau contuzii: unguente antiinflamatorii;
  • înțepături de insecte: geluri sau unguente cu hidrocortizon 1%, produse repelente care conțin dietiltoluamid (DEET);
  • infecții cutanate (ex. piciorul de atlet, frecvent în climă umedă): creme sau unguente antifungice (tolnaftat sau clotrimazol);
  • tăieturi minore: creme sau unguente antibacteriene pentru prevenirea infecției – cremă cu bacitracin sau neomicină sau combinații, pansamente sterile și soluție dezinfectantă (apă oxigenată); spray pentru accelerarea vindecării rănilor ușoare;
  • iritații solare: spray pentru pielea afectată de soare.

Nu uita: este bine să ceri o opinie medicală pentru a te asigura că medicamentele fără prescripție sunt potivite pentru tine.

Medicamente cu prescripție medicală

În cazul unei afecțiuni cronice, care presupune tratament pe termen lung, este recomandat să consulți medicul înainte de călătorie pentru a te asigura că nu au intervenit modificări în dozele de medicament recomandate, pentru a gestiona optim afecțiunea. Astfel, vei putea lua cu tine cantitatea corectă de medicamente. De asemenea, dacă vei călători prin diferite fusuri orare, recomandările medicului curant cu privire la ajustarea programului de administrare a medicamentelor își vor demonstra utilitatea.
Pentru a avea acces rapid si facil la medicamente, transportă-le în bagajul de mână. Asigură-te că ai cu tine copii ale rețetelor și că acestea conțin și denumirile generice ale substanțelor active din componență. Este de preferat să lași o copie a rețetelor și acasă, pentru a avea acces la ele în cazul în care le pierzi pe cele din bagaj.
Când călătorești peste granițe cu medicamente, este important să ai documentația care să confirme necesitatea tratamentului tău, pentru a evita posibilele probleme care pot apărea. Este esențială o scrisoare medicală de la medicul tău curant dacă ești sub tratament cu sedative, tranchilizante sau opioide sau dacă administrarea tratamentului tău presupune utilizarea de seringi și ace.

Un aspect demn de luat în considerare este etichetarea corespunzătoare a medicamentelor. Păstrarea acestora în ambalajul original va facilita controlul rapid al bagajului de mână.
Asigură-te că verifici regulile specifice țării în care călătorești, deoarece acestea pot varia.
Ia în considerare și o asigurarea de sănătate pentru călătorie, care acoperă urgențele medicale și te protejează de costuri imprevizibile prin asigurarea accesului la consultații, tratamente medicale și chiar intervenții chirurgicale.

Recomandarea medicului Arcadia: un consult înainte de plecarea în călătorie îți poate asigura o vacanță fără griji. Dacă știi deja că ai o serie de afecțiuni sau sensibilități, nu uita să programezi o consultație. Ai la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.