Prezența simptomelor specifice unei patologii inflamatorii și infecțioase a mucoasei nazale și a sinusurilor paranazale necesită prezentarea la medicul ORL. Principalele simptome sunt obstrucția nazală, secrețiile nazale, senzația de presiune facială și durerea de cap.
În cadrul examenului clinic, medicul ORL va observa dacă este vorba despre o sinuzită și, în funcție de tipul de patologie pe care o evidențiază, va recomanda investigații suplimentare.
Printre investigațiile curente care se efectuează atunci când pacientul se prezintă cu patologie de tip rinosinusal, în afară de examenul clinic, se numără examenul endoscopic nazal. Acesta presupune evaluarea cavității nazale și a anumitor zone din nas în care se găsesc orificiile de drenaj, de ventilație ale sinusurilor pentru a evalua prezența elementelor patologice la nivelul respectiv: secreții, polipi, mucoasă inflamată, edem, corpi străini, formațiuni tumorale.
O investigație care se mai poate efectua în cabinet constă în prelevarea unei secreții purulente de la nivelul ostiumurilor sinusale cu scopul identificării unei etiologii bacteriene precise și a prescrierii unui tratament antibiotic țintit și eficient.
Tot în contextul consultului, medicul mai poate efectua manevre cu rol atât diagnostic cât și terapeutic, cum ar fi decongestia mucoasei nazale printr-o procedură numită anemizare. Aceasta constă în introducerea la nivelul cavității nazale a unor meșe (fragmente) de vată îmbibate cu ser efedrinat, care au rolul de a decongestiona puternic mucoasa, permițând evidențierea și evacuarea secrețiilor din sinusuri. În trecut, aceste proceduri puteau să se efectueze extrem de frecvent. Pacienții se prezentau la medic zi de zi pentru proceduri de tipul acesta, care îi ajutau la o vindecare mai rapidă.
O procedură care a ieșit din uzul curent al medicilor ORL, utilizată în trecut în tratamentul rinosinuzitelor acute este puncția rinosinusală, care nu se mai efectuează decât în condiții absolut punctuale.
În trecut se recomanda extrem de frecvent radiografia de sinusuri, a cărei valoare s-a diminuat după apariția unor investigații mult mai performante. Computerul tomograf de sinusuri este o investigație imagistică mai sensibilă, care poate evidenția și modificările de finețe de la nivelul sinusurilor paranazale, fiind extrem de util și în tratamentul sinuzitei. În eventualitatea unui tratament chirurgical, un CT de sinusuri este necesar pentru a se studia foarte exact anatomia sinusurilor paranazale.
Radiografia nu mai are utilitate pentru că în prezentarea acută a sinuzitei nu este necesară o investigație imagistică pentru a confirma și trata sinuzita, iar pentru prezentarea cronică, radiografia este insuficientă pentru a servi unei intervenții chirurgicale, fiind necesar un CT.
Un diagnostic întârziat al sinuzitei poate conduce la cronicizarea afecțiunii și la diminuarea șanselor de vindecare completă. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.