Articole medicale

27.09.2022

Ȋngrijirea ochilor la nou-născut şi copilul de vârstă mică

Dr. Mihaela Rusu

Medic specialist Oftalmologie

Ȋngrijirea ochilor la nou-născut şi copilul de vârstă mică

Venirea pe lume a unui copil este un motiv de bucurie pentru orice familie şi acest lucru nu trebuie umbrit de nicio grijă. 

Pe lângă preocupările zilnice legate de igiena generală a bebelușului, trebuie avută în vedere şi igiena ochilor. Cel puţin ȋn prima lună de viaţă, pleoapele trebuie curăţate zilnic cu apă fiartă şi răcită, utilizând dischete moi de bumbac, dinspre interior spre exterior. Nu este indicată folosirea laptelui matern sau a ceaiurilor din plante medicinale pentru lavajul ochilor nou-născutului.

Ȋn cazul ȋn care din primele zile de viaţă copilul prezintă o secreţie lacrimală crescută (ochi lăcrimos) sau chiar secreţii conjunctivale alb-galbene, este recomandat un consult oftalmologic pentru diagnostic şi conduită terapeutică adecvată.

Totodată, este indicat ca lumina din camera micuţului să fie de intensitate medie-mică, de preferat lumină naturală, lipsită de factori perturbatori (lumină provenită de la televizor sau monitorul calculatorului). Deasupra pătuţului copilului este util să fie fixat un carusel, de exemplu, la care cel mic să privească până adoarme.

Nu ȋn ultimul rând, trebuie observată starea ochilor: cum sunt aliniaţi, cum se mişcă, dacă pleoapele sunt egale etc. Încă din primele zile de viață, orice modificare constatată la ochii copilului trebuie diagnosticată şi tratată pentru o vedere cât mai bună odată cu înaintarea în vârstă. Ulterior este indicată prezentarea la medicul oftalmolog regulat, conform recomandărilor acestuia.