Articole medicale

08.06.2022

Infertilitatea feminină

Dr. Tiberiu Gireada

Medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Infertilitatea feminină este un diagnostic din ce în ce mai frecvent, dar acest diagnostic nu înseamnă un final al visului de a deveni mamă.
În Rețeaua Medicală Arcadia, pacientele și cuplurile au la dispoziție atât mijloace de diagnostic, cât și de tratament. Dr. Tiberiu Gireadă, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, oferă detalii și povestește despre cazuri de succes.

Alina Popa: Bună tuturor! Bun venit la Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia - Spitale și Centre Medicale! Sunt Alina Popa și, așa cum v-am obișnuit, aflăm de la specialiștii Arcadia totul despre sănătate. Sunt onorată să-l avem astăzi ca invitat la Arcadia Talks pe domnul Dr. Tiberiu Gireadă, medic specialist Obstetrică-Ginecologie. În ceea ce-l privește pe domnul doctor, este bine de menționat că vine cu experință din Franța. Tema discuției de astăzi este un subiect de interes și anume infertilitatea feminină, un diagnostic din ce în ce mai frecvent, dar care nu înseamnă finalul unui vis de a deveni mamă. Bună ziua, domnule doctor! Bine ați venit! Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră.
Dr. Tiberiu Gireadă: Eu vă mulțumesc foarte mult pentru ocazia oferită, de a mă afla în acest loc.
Alina Popa: Domnule doctor, când se poate vorbi despre infertilitatea feminină și cum se definește această afecțiune?
Dr. Tiberiu Gireadă: În primul rând, pentru a discuta despre infertilitatea de cauză feminină trebuie să definim infertilitatea de cuplu, care reprezintă incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină pe perioada unui an de zile, cu un raport sexual regulat și fără a utiliza o metodă de contracepție. Dacă în cazul infertilității de cauză masculină, pentru că trebuie să vorbim un pic și aici, diagnosticul este relativ simplu, un consult urologic, un examen de laborator al lichidului spermatic și uneori alte dozări hormonale fiind suficiente, în cazul infertilității de cauză feminină diagnosticul este un pic mai complicat.
Alina Popa: Cât de frecvent se diagnostichează?
Dr. Tiberiu Gireadă: Din păcate, infertilitatea de cauză feminină are incidență în creștere odată cu schimbarea stilului de viață și cu amânarea momentului obținerii unei sarcini.
Alina Popa: Deci, practic, în momentul în care se întârzie obținerea unei sarcini putem vorbi și despre infertilitatea feminină.
Dr. Tiberiu Gireadă: Bineînțeles.
Alina Popa: Care sunt cauzele infertilității feminine?
Dr. Tiberiu Gireadă: Principalele cauze de infertilitate feminină le putem împărți în trei cauze majore, care sunt reprezentate de:

  1. Infertilitatea de cauză ovariană, care este reprezentată de tulburări ale ovulației, ca în situația pacientelor cu ovar polichistic sau sindromul ovarelor polichistice, hiperprolactinemie, hipotiroidism și hipertiroidism;
  2. Infertilitatea de cauză uterină: patologii care ating colul și corpul uterin și aici amintim polipii cervicali și polipii endometriali, fibroamele uterine, sinechia uterină sau malformațiile uterine congenitale;
  3. Cauze de infertilitate care ating elementul de legătură, cum explic eu pacientelor, sau trompele uterine. Și aici, principala cauză este reprezentată de inflamații care apar la nivelul trompelor uterine sau salpingite nediagnosticate care în timp vor produce o reducere a permeabilității tubare sau, în final, o obstrucție totală a trompelor uterine.

 Alte cauze de infertilitate: aici punctăm aderențe pelvine post-intervenționale, post-procedurale, cum ar fi: apendicitele simple sau complicate, alte intervenții chirurgicale sau endometrioza.Alina Popa: Deci vorbim de o multitudine de cauze.

Dr. Tiberiu Gireadă: Bineînțeles.
Alina Popa: Care sunt analizele și investigațiile recomandate?
Dr. Tiberiu Gireadă: Pentru o evaluare cât mai corectă a bilanțului infertilității de cauză feminină, vom avea, în primul rând, analize de laborator, care au ca scop evaluarea disfuncției ovulatorii, analize de laborator pentru a testa, pentru a verifica rezerva ovariană, precum și alte dozări hormonale pentru depistarea unor patologii, pentru analiza hormonilor tiroidieni, de exemplu.
Explorări imagistice: aici amintim cea mai utilizată metodă care este ecografia pelvină, care ne ajută în depistarea diverselor patologii întâlnite la nivelul corpului uterin, la nivelul ovarelor.
Histerosonografia sau ecografia cu infuzie salină este o procedură care se poate efectua în momentul în care avem anumite suspiciuni, descoperite la nivelul sau cu ocazia ecografiei. Ne ajută să evaluăm mai specific, mai exact cavitatea uterină și trompele uterine.

În ultimul rând, avem la îndemână explorările chirurgicale care au ca scop corectarea diverselor patologii în momentul în care acest lucru este posibil și avem la îndemână:

  • histeroscopia pentru explorarea și tratarea diverselor patologii de la nivelul cavității uterine;
  • laparoscopia pentru evaluarea cavității peritoneale și evaluarea permeabilității tubare.

Alina Popa: Domnule doctor, când vorbim despre infertilitatea feminină, ne putem gândi și la partea de prevenție? Poate fi prevenită infertilitatea feminină?
Dr. Tiberiu Gireadă: E destul de greu să prevenim infertilitatea. În schimb, putem reduce incidența diverselor tipuri de infertilitate prin încurajarea pacientelor în a efectua controale periodice la medicul specialist și alegerea momentului potrivit pentru a concepe o sarcină, asta însemnând o vârstă ideală cuprinsă între 20 și 30 de ani.
Alina Popa: Domnule doctor, ceea ce urmează să spun este susținut de rezultate spectaculoase. În portofoliul dumneavoastră se regăsesc cazuri de succes: femei diagnosticate cu infertilitate care și-au împlinit visul de a deveni mame. Vă amintiți de un astfel de caz?
Dr. Tiberiu Gireadă: Într-adevăr, sunt multe vești bune pe care le-am primit de-a lungul timpului de la pacientele noastre. Un caz recent care îmi vine în minte este al unei paciente relativ tânără, cu un istoric îndelungat de infertilitate, investigat în țară și în străinătate, fără a obține un diagnostic de certitudine sau, mai bine zis, o cauză a infertilității; o așa-zisă infertilitate idiopatică căreia i-am efectuat o explorare prin laparoscopie și un test de permeabilitate tubară. De curând, am fost contactat de pacientă, care a solicitat o consultație. Am revăzut-o chiar săptămâna trecută, când am confirmat, prin ecografie, o sarcină intrauterină în evoluție, la mai puțin de 2 luni de la intervenția chirurgicală.
Alina Popa: Eu știu că sunt mult mai multe astfel de vești, dar îi invit pe cei care ne privesc să urmărească canalul de Youtube, unde vor afla mult mai multe detalii direct de la pacientă. Domnule doctor, sunt convinsă că astăzi, discutând despre infertilitatea feminină, am adus un plus de informație tuturor persoanelor interesate. Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră! A fost o reală plăcere!
Dr. Tiberiu Gireadă: Mulțumesc, de asemenea!
Alina Popa: Vă mulțumim că ați fost alături de noi. Așteptăm întrebările voastre exprimate printr-un comentariu și fiecare întrebare va primi un răspuns. Ne revedem în scurt timp cu o nouă ediție Arcadia Talks! Pe curând!

Pentru programarea consultației, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.