Norovirusul (virusul Norwalk) reprezintă un grup de virusuri care cauzează apariția gastroenteritei acute - o infecție la nivelul stomacului și al intestinelor, denumită popular „gripa stomacului”, deși boala nu are nicio legătură cu virusul gripal.
Infecția cu Norovirus este o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparație cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei. Epidemiile sunt mai frecvente în lunile de iarnă, având în vedere că oamenii petrec mai mult timp impreună în spații închise.
Norovirusul poate rezista unei game largi de detergenți chimici, unei temperaturi de până la 60 de grade Celsius, cât și înghețului. Totodată, poate supraviețui pe suprafețe, cum ar fi clanțele și fețele de masă, timp de aproape două săptămani. În apele subterane, Norovirusul rezistă timp de luni sau chiar ani. „Ar putea fi patogenul uman perfect”, spune Aaron Hall, epidemiolog la Centrul pentru Control și Prevenirea Bolilor din Atlanta, Georgia, într-un articol publicat în The Journal of Infectious Diseases, Oxford, în 2012.
John Harris, epidemiolog la Health Policy Authority (SUA) remarca faptul că Norovirusul este extrem de imprevizibil în privința vârfurilor de incidență.
Într-un studiu efectuat în cadrul Centrului de Pediatrie Arcadia, în anul 2014, gastroenterita cu Norovirus a fost întâlnită în perioada mai - octombrie și a avut un vârf de incidență în luna august.
Simptomele infecției cu Norovirus
Manifestările virusului pot fi extrem de neplăcute: crampe gastrice, vărsături repetate, diaree, mai rar febră și frisoane, sau dureri de cap sau musculare. Simptomele pot fi mai grave la sugari, copii mici, persoane în vârstă și la persoanele care au sistemul imunitar slăbit.
Semnele debutează de obicei după 24 - 48 de ore de la expunerea la virus, dar pot să apară chiar și la 12 ore de la ingestia acestuia. Persoanele infectate sunt contagioase din momentul în care se manifestă primele simptome și până la cel puțin 3 zile după recuperare, astfel încât perioada de contagiozitate se poate extinde până la 2 săptămâni.
Prin urmare, este foarte important să se respecte regulile simple de igienă chiar și după dispariția simptomelor.
Cum se poate transmite infecția cu Norovirus?
Virusul este prezent în scaunele și vărsăturile persoanelor infectate. O persoană se poate infecta cu Norovirus prin contactul direct cu o persoană infectată care prezintă simptome specifice sau prin consumul de alimente și/sau băuturi contaminate.
Stridiile, salatele sau zmeura sunt câteva dintre alimentele răspunzătoare pentru răspândirea acestei afecțiuni. De asemenea, instrumentele de mânuire a alimentelor în bucătărie pot fi infectate și astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.
Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales în cazul în care nu se păstrează o igiena corespunzătoare (mâinile trebuie să fie spălate înainte de a se atinge alimentele!), cât și dacă au fost contampinate la sursă (în cazul peștelui, stridiilor, fructelor, legumelor). Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic.
Copiii sunt predispuși la infectare, având obiceiul de atinge diverse suprafețe ce pot fi contaminate (inclusiv jucării) și apoi de a introduce degețelele în gură. Virusul se poate răspandi chiar și pe cale aeriană: atunci când voma se lovește de o suprafață dură, miliarde de viruși zboară în aerul din jur și pot fi inhalați sau înghițiți de alte persoane.
Ca și guturaiul, norovirusul prezintă tulpini diferite (până în prezent, au fost identificate în jur de 40 de tulpini). De aceea, infecția cu Norovirus poate să reapară de mai multe ori pe parcursul vieții unei persoane, cei mai mulți dintre pacienți putând fi reinfectați de aceeași tulpină după mai puțin de 6 luni.
Diagnosticul și tratamentul infecției cu Norovirus
Diagnosticul se bazează pe identificarea Ag Norovirus într-o probă de scaun prin teste rapide (latex-aglutinare), care sunt disponibile la Centrul de Pediatrie Arcadia.
În general, boala nu se agravează, iar spitalizarea nu este necesară. Deshidratarea este cea mai frecventă complicație, mai ales în rândul copiilor și alvârstnicilor. Dacă diareea conține sânge, este însoțită de febră înaltă sau simptomele durează mai multe de 72 de ore, ar putea fi vorba de altă afecțiune decât diareea cu Norovirus.
Spre deosebire de Rotavirus, nu există până în prezent niciun vaccin disponibil pentru prevenirea Norovirosului.
Nu există tratament specific pentru această infecție. Antibioticele nu sunt utile, întrucât boala este de origine virală și nu bacteriană; cu toate acestea, menținerea unui aport adecvat de lichid este extrem de importantă în cazul acestei afecțiuni.
Prevenirea infecției
Păstrați-vă mâinile curate: spălați-vă cât mai des cu apă caldă și săpun după folosirea toaletei, după ce schimbați scutecul copilului sau înainte să mâncați sau să gătiți. Dacă nu vă puteți spăla cu apă și săpun, utilizați un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool (minimum 60% alcool).
Gelurile volatile pe bază de alcool sunt mai eficiente în distrugerea bacteriilor de pe mâini, dar nu și împotriva Norovirusului, pentru că după evaporarea gelului rămân în viață pe suprafața mâinilor suficiente tulpini virale care sunt infectante.
Alte aspecte importante:
- nu preparați și nu pregătiți hrană pentru ceilalți membri ai familiei dacă aveți diaree sau vărsături;
- dezinfectați bine și frecvent suprafețele din mediul în care va petreceți timpul (telecomandă, clanțele ușilor, telefonul, mânerele portierelor, robineții de apă, toaletele) cu o soluție care să conțină 2 lingurițe de clor (înălbitor) și două căni de apă.
Orice persoană bolnavă care manifestă diaree sau vărsături ar trebui să stea izolată și să nu se reîntoarcă în societate timp de cel puțin 48 de ore de la dispariția simptomelor. Acest lucru este foarte important mai ales în cazul acelora care manevrează produse alimentare, persoanelor în vârstă sau angajaților din spital.