Depistarea formelor de hipertensiune este foarte importantă, iar necesitatea unui control periodic este esențială pentru tratarea afecțiunii încă de la primele simptome.
În cazul hipertensiunii de cauză endocrină, iată o serie de simptome sugestive pentru fiecare afecțiune și teste de detecție:
1. Feocromocitomul
Reprezintă o tumoră suprarenaliană benignă sau malignă, rară, care determină hipertensiunea arterială, susținută sau oscilantă, putând fi asociată cu manifestările de mai jos:
- Simptome (manifestări): transpirații, roseața feței, bătăi rapide și neregulate ale inimii, durere de cap, tremurături ale membrelor, stare de agitație, dureri abdominale;
- Teste de detecție: dozarea în sânge sau urină din 24 de ore a metanefrinelor (produși de metabolizare ai catecolaminelor). Când rezultatele acestor teste sunt modificate (valori de 2-3 ori peste limita normală sunt înalt sugestive) se vor efectua investigații pentru localizarea sursei (CT, IRM, scintigrafie cu MIBG de suprarenale). Tratamentul este de regulă chirurgical, cu îndepărtarea în condiții speciale a tumorii.
2. Hiperaldosteronismul Primar
Reprezintă producția în surplus a hormonului mineralocorticoid, numit aldosteron. Se poate datora mai multor cauze: tumora benignă sau malignă situată la nivelul suprarenalei, mărire difuză sau nodulară a uneia sau ambelor suprarenale, forme familiale;
- Simptome: hipertensiune moderată sau severă, urinări frecvente nocturne, urinări frecvente și în cantități mari, slăbiciune musculară, crampe musculare, furnicături la nivelul degetelor, palpitații (bătăi puternice și neregulate ale inimii), acestea fiind datorate scăderii nivelului potasiului din sânge ( situație întâlnită doar la 20% din pacienții cu hiperaldosteronism);
- Teste de detecție: măsurarea în sânge a raportului aldosteron/renină, potasiului. Aceste dozări se efectueaza in conditii speciale, multe medicamente modificând rezultatele, care pot fi dificil de interpretat ulterior. În condițiile în care raportul este considerat anormal, sunt necesare teste de confirmare , apoi de localizare. Tratamentul poate fi chirurgical și/sau medicamentos.
3. Sindromul Cushing
Reprezintă totalitatea manifestărilor clinice și biologice secundare excesului de cortizol. Se poate datora existenței unei tumori benigne sau maligne la nivel suprarenalian, măririi de volum nodulare suprarenaliene, administrării unor medicamente, creme sau suplimente ce conțin corticosteroizi.
- Simptome: obezitate centrală (aspect de “portocală pe patru bețe”), fața rotundă (“în luna plină”), “bosa de bizon” (depozit de grăsime situat la ceafă), piele subțire cu multiple vânătăi, cicatrizare dificilă a rănilor, vergeturi roșii-violacee late (>1 cm), slăbiciune musculară, depresie, pilozitate în exces, acnee, hipertensiune, tulburări ale ciclului menstrual la femei, infecții cu ciuperci. La acest tablou clinic, se pot adăuga biologic: modificări ale glicemiei (prediabet sau diabet), creșteri ale hormonilor masculini, creșteri ale grăsimilor în sânge, iar din punct de vedere imagistic: osteoporoza (rarefierea oaselor), litiaza renală (pietre la rinichi).
- Teste screening: cortizol liber urinar/24 ore, test la dexametazona (1 mg dexametazonă administrat la ora 23 cu dozarea în dimineața următoare a cortizolului plasmatic). Când rezultatele acestor teste sunt anormale, urmează să se fectueze teste de confirmare și localizare. Tratamentul vizează înlăturarea cauzei: întreruperea medicației, cremelor, dacă e cazul. El poate fi chirurgical și/sau medicamentos în cazul tumorilor.
4. Deficitele Enzimatice
Se caracterizează prin glande suprarenale mărite de volum . Se datorează deficitului de 11 beta hidroxilază și 17 alpha hidroxilază determinând hipertensiune și potasiu scăzut.
- Simptome: aceste afecțiuni se depistează de obicei în copilărie, sau preadolescență, la fetițele cu virilizare (apariția părului în zone specifice modelului masculin, clitoris mărit, sau chiar organe genitale externe ambigue), iar la băieței prin declansarea precoce a pubertății, toate acestea asociate hipertensiunii.
- Teste screening: dozări în sânge ale unor hormoni precum: DOC, 11DOC, androstendion, testosteron, DHEAS. Valori crescute necesită confirmare prin teste specifice și teste genetice pentru evidențierea mutațiilor.