Articole medicale

19.04.2022

Hallux rigidus (haluce rigid), cea mai comună manifestare a artrozei la nivelul piciorului

Dr. George Enescu

Medic specialist Ortopedie-Traumatologie

Hallux rigidus (haluce rigid), cea mai comună manifestare a artrozei la nivelul piciorului

Hallux rigidus (haluce rigid) reprezintă o afecțiune comună a piciorului, caracterizată de durere și pierderea mobilității articulației metatarsofalangiene a degetului mare în cazul adulților, declanșată de artroza la acest nivel. Poate apărea la 2.5% dintre pacienții cu vârsta de peste 50 de ani și este cea mai comună manifestare a artrozei la nivelul piciorului. Incidența este de 2 ori mai crescută în cazul persoanelor de sex feminin, cel mai des în grupele de vârstă 50-70 de ani.

Hallux rigidus (haluce rigid): cauze, simptome și diagnostic

Cauzele primare ale acestei patologii nu sunt cunoscute în totalitate, însă traumatismele și microtraumatismele repetate pot predispune în apariția acestei boli. Formarea osteofitelor și afectarea cartilajului apar inițial în partea dorsală a degetului, însă ajung să evolueze circumferențial.

Simptomele sunt reprezentate de dureri la nivelul halucelui, ce se accentuează în faza de ridicare pe vârfuri a mersului. Paresteziile (senzațiile de amorțeală) pot apărea pe partea internă a piciorului.

Examinarea clinică arată deformare a feței dorsale a degetului mare, cu limitarea mișcării de dorsiflexie a degetului mare, precum și durere în punctul final al mișcării. Pe măsura evoluției afecțiunii, durerea ajunge să fie prezentă pe toată perioada mișcării.

Examenul radiologic constă în obținerea incidențelor față și profil a antepiciorului, precum și incidențe speciale – oblică și de sesamoide. Computer tomograful este recomandat în momentul suspicionării modificărilor osoase ce nu pot fi vizibile în cazul radiografiilor.

Hallux rigidus (haluce rigid): metode de tratament

Tratamentul poate fi conservator sau operator.

Tratamentul conservator este recomandat în stadiile incipiente ale afecțiunii și este reprezentat de administrarea de medicamente antiinflamatorii, modificarea activității fizice, injecție intraarticulară și orteză tip Morton.

În cazul afecțiunii avansate, se recomandă tratamentul operator, care poate consta în rezecția formațiunii osoase, artrodeză (blocarea articulației) sau artroplastie (protezarea articulației).

Ambele tipuri de tratament se realizează în cele mai bune condiții în Spitalul Arcadia.

Indiferent de tratamentul ales, ortopedic sau chirurgical, acesta trebuie urmat de un tratament de recuperare medicală, care se realizează cu succes în Centrul de Recuperare Medicală Arcadia.