Fibromul uterin reprezintă cea mai frecventă tumoră benignă ce se dezvoltă în stratul muscular al uterului. Apare la aproximativ 70% dintre femei. Factorul determinant nu este cunoscut, dar teoria hormonală rămâne cea mai viabilă deoarece fibromul se dezvoltă în perioada reproductivă a femeii, în special în jurul vârstei de 30-40 de ani. După instalarea menopauzei, fibroamele vor tinde să regreseze în mod constant și spontan.
Alți factori care pot contribui la apariția fibromului uterin pot fi:
- predispoziția genetică;
- obezitatea;
- hipertensiunea arterială;
- mastoza fibrochistică;
- hiperplazia endometrială;
- cancerul de endometru.
Diagnosticul se stabilește de obicei în timpul examenului clinic și este confirmat cu ajutorul ecografiei endovaginale.
Simptomele fibromului uterin
Majoritatea fibroamelor uterine au dimensiuni sau poziții care le fac sa fie asimptomatice, de multe ori această afecțiune fiind descoperită întâmplător, în timpul consultului de rutină.
Localizarea, numărul și dimensiunile fibromului influențează apariția și severitatea simptomelor.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- sângerările menstruale abundente;
- sângerările intermenstruale;
- dureri la nivelul abdomenului inferior;
- senzație de presiune la nivelul vezicii;
- micțiuni frecvente;
- senzație de balonare;
- presiune rectală.
În funcție de localizarea sa, fibromul uterin poate fi de mai multe tipuri.
Fibromul submucos crește în interiorul cavității uterine și cauzează:
- sângerări menstruale abundente;
- sângerări intermenstruale;
- infertilitate;
- avort sau naștere prematură.
Fibromul subseros poate cauza:
- senzație de presiune la nivelul vezicii sau rectului;
- micțiuni frecvente;
- dureri pelvine și lombare.
Fibromul cervical poate cauza:
- menstruații prelungite;
- dureri pelvine.
Evoluția fibromului uterin este variată. Unele au o evoluție silențioasă, sunt bine tolerate, iar la menopauză scad in dimensiuni. În alte cazuri, fibroamele devin simptomatice și creează complicații locale și generale.
Cum se tratează fibromul uterin?
Nu există un tratament universal valabil. Este necesară evaluarea periodică pentru stabilirea celei mai bune strategii. În unele cazuri, este suficientă monitorizarea, în altele se impune tratamentul medicamentos, se poate recomanda embolizarea sau intervenția chirurgicală.
Tratamentul medicamentos se adresează pacientelor cu fibroame uterine de dimensiuni mici, simptomatice, aflate spre sfârșitul perioadei reproductive, care vor să-și conserve fertilitatea.
Tratamentul poate fi administrat pe o perioadă limitată de timp. După oprirea tratamentului, fibromul revine la dimensiunile inițiale.
Embolizarea arterelor uterine este o metodă minim invazivă de blocare a arterelor care furnizează sânge fibroamelor uterine. Ca urmare, se produce devascularizarea și scăderea în dimensiuni a fibroamelor.
Tratamentul chirurgical conservator constă în extirparea doar a nodulilor fibromatoși și se recomandă pacientelor care doresc să-și păstreze capacitatea de a avea copii.
Extirparea uterului transformat tumoral se poate realiza pe cale vaginală, laparoscopică sau prin incizie abdominală.
Fibromul uterin și sarcina
În funcție de localizare și mărime, fibromul uterin poate constitui o cauză de infertilitate feminină, dar există foarte multe cazuri în care sarcina se obține ușor și natural. În unele cazuri, nu afectează sarcina.
În cazul apariției unei sarcini și a existenței unui fibrom, medicul care urmărește sarcina va urmări cu atenție dezvoltarea fibromului.
Pot exista complicații atât în timpul sarcinii, cât și la naștere dacă fibroamele sunt mari sau în număr mare. În multe situații, în special fibroamele de dimensiuni mici pot scădea în dimensiuni după sarcină, ca efect al modificărilor hormonale.
Recomandăm prezentarea la medicul ginecolog încă de de la primele simptome (menstre abundente, durere intensă etc.). Pentru programarea consultației, pacientele au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.
Powered by Froala Editor