Primul şir de mese copioase dedicate sărbătorilor de iarnă a trecut, dar mai avem de depăşit tentaţiile meniurilor încărcate de la Revelion şi ale celor din primele zile ale lui 2012, care ne îmbie cu mâncăruri periculoase pentru siluetă şi mai ales pentru sănătate, dacă pofta ne împinge la excese sau la combinații explozive.
Ca să fie sigur că nu cădem în patima păcatelor culinare, dr. Constantin Rusu, medic specialist Medicină Internă, ne arată la ce pot duce excesele alimentare şi ne oferă recomandări inspirate ca să fim în formă de sărbători și în aceeași formă și după ele.
Nu e nici un secret, perioada sărbătorilor de iarnă se bucură de un regim de imunitate în privinţa recomandărilor medicale.
Oricât de strictă şi severă ar fi dieta noastră peste an, cu toţii, medici şi pacienţi, suntem de acord că de sărbători regulile pot să fie mai relaxate. Cei care se încăpăţânează să-şi menţină obiceiurile sănătoase şi de sărbători devin brusc antipatici. Dar postura cea mai enervantă este a acelora (de obicei medici) care nu au altceva mai bun de făcut de Revelion decât să-ţi amintească numărul de calorii din fiecare chifteluţă.
Multă vreme am fost convins că această postură e inacceptabilă (chiar şi pentru un medic) şi că soluţia de bun simţ ar fi să cedăm, temporar, imperativelor gastronomice de sezon.
Până într-o zi când unul dintre pacienţii la care ţineam foarte mult a fost adus de familie la câteva zile după începutul de an, abia respirând, cu picioarele tumefiate şi tensiunea prăbuşită.
În termeni medicali, făcuse o decompensare cardiacă. Pentru mine, surpriza a fost cu atât mai mare cu cât ştiam cât de conştiincios era în privinţa tratamentului, iar evoluţia de până atunci fusese impecabilă. Încercând să aflu ce anume precipitase decompensarea, am aflat că de Revelion „gustase”, printre altele, câţiva castraveţi muraţi. Mi-am amintit că la ultima întâlnire îi sugerasem că de sărbători ar mai putea relaxa restricţia de sare, dar cu măsură. De aici şi până la murături distanţa era foarte mare. Vina, totuşi, a fost a mea, pentru a nu fi fost suficient de ferm şi de precis în privinţa a ce înseamnă „cu măsură”. Din fericire, pacientul şi-a revenit după o săptămână de spitalizare, iar eu am devenit ceva mai enervant când vine vorba de dieta de sărbători.
La acest exemplu s-ar putea adăuga nenumăratele cazuri de pancreatită acută, unele fatale, toate evitabile dacă am fi fost mai nepoliticoşi şi am fi refuzat numeroasele pahare de vin oferite de diverse rubedenii. Şi ca să întunecăm şi mai mult tabloul urgenţelor de sărbători, să mai adaugăm colicile biliare, toxiinfecţiile alimentare, decompensările hepatice şi, cireaşa (glazurată) de pe tort, comele diabetice.
Sărbătorile încă sunt în toi, colegii din secțiile de Urgenţe au reușit deja să decoreze saloanele, așa că haideţi să vedem cum să le facem în ciudă şi să-i lăsăm să se plictisească de Revelion.
O primă idee ar fi legată de modul de preparare al alimentelor; preferaţi-le pe cele gătite la grătar celor prăjite. Deşi aşteptarea unei plăceri este ea însăşi o plăcere, nu vă înfometaţi în aşteptarea mesei celei „mari". Luaţi mici gustări uşoare pe parcursul zilei şi vă garantez că plăcerea mesei de Revelion nu va fi deloc afectată. Mai mult, vă puteţi pregăti din timp pentru eveniment printr-o dietă sănătoasă cu câteva zile înainte.
Dacă sunteți gazdă și pregătiți meniul de sărbătoare pentru prieteni și familie, aceasta e cea mai bună ocazie să le arătați musafirilor cât de mult contează pentru voi – pur și simplu, gândindu-vă (și) la sănătatea lor. Jucați-vă în bucătărie cu ingredientele, păstrați preparatele tradiționale, dar completați-le cu rețete exotice pe bază de crudități și fructe, înlocuiți maioneza cu sosuri și dressing-uri mai ușoare, reduceți la gătit porția de ulei sau grăsimi, alegeți deserturi delicioase însă cu mai puține calorii.
Iar dacă sunteți musafiri... câte nu puteți face pentru a vă simți bine – din toate punctele de vedere.
Evitaţi porţiile mari şi băuturile dulci. O farfurie mare, plină cu „bunătăţi", te obligă s-o goleşti, chiar dacă stomacul are altă părere. Singurul efect dovedit al băuturilor dulci este stimularea apetitului pentru... băuturile dulci. Şi fiindcă veni vorba de obligaţii, nu ezitaţi să refuzaţi gazda, oricât de fermecătoare ar fi, dacă nu vă este foame (sau sete). Veţi găsi cu siguranţă alte forme de politeţe cu care să vă luaţi revanşa.
Dacă porţia este mare şi n-o mai puteţi mânca, lăsaţi-o liniştit în farfurie; după ultimele ghiduri revizuite de bune maniere, nu reprezintă un semn de proastă creştere. Dimpotrivă.
Şi, mai ales, nu uitaţi să dezamorsaţi „bombele calorice" cu cât mai multe fructe, legume şi mişcare. Cât mai multă mişcare.
Poftă bună şi sărbători fericite în continuare!