Articole medicale

12.01.2022

Examinarea fundului de ochi

Dr. Mihaela Rusu

Medic specialist Oftalmologie

Examinarea fundului de ochi

Majoritatea dintre noi ne prezentăm pentru un consult oftalmologic când apar probleme legate de vedere. În general, se verifică refracția oculară, procentul de acuitate vizuală, iar la final se prescrie o rețetă de ochelari. Însă o etapă importantă este omisă de cele mai multe ori la consult și anume efectuarea evaluării părții interne a ochiului – examenul fundului de ochi.

Această examinare se poate realiza, atunci când este indicată, începând cu vârsta de 6-7 ani. Se efectuează mai întâi instilații oculare cu medicamente cicloplegice (dilată pupila). Astfel, pupilele odată dilatate se pot observa detalii oculare importante. Dezavantajul îl constituie vederea încețoșată, fotosensibilitatea care se instalează în aproximativ 10 minute din momentul instilațiilor oculare și durează aproximativ 3 h.

În cadrul examinării fundului de ochi medicul va observa papila nervului optic (locul de unde pornește nervul optic), vasele sangvine retiniene, macula (zona de maximă acuitate vizuală), periferia retinei.

În unele cazuri, aspectul anormal al fundului de ochi indică un diagnostic general: retinopatie hipertensivă (vasele sangvine sunt modificate datorită valorilor mari de tensiune arterială), retinopatie diabetică – în cazul diabetului zaharat, edemul nervului optic (hipertensiune intracraniană, post-traumatic, patologie tiroidiană) etc.

La femeile însărcinate și mai ales la cele diagnosticate anterior cu miopie e important să se efectueze examinarea fundului de ochi, în special în cazul în care este indicată cezariană. Picăturile folosite pentru dilatarea pupilei nu afectează fătul.

Nu de puține ori, după efectuarea fundului de ochi se constată prezența unui nev coroidian – în marea majoritate sunt formațiuni benigne, care însă trebuie monitorizate periodic.

Evaluarea periodică a fundului de ochi este necesară în cadrul majorității patologiilor oculare: vicii de refracție (miopie sau hipermetropie), istoric de uveită, glaucom, retinopatie, degenerescență maculară etc.

În concluzie, examinarea fundului de ochi trebuie să facă parte din rutina oricărui consult oftalmologic având în vedere că aduce multe informații obiective despre care fiecare dintre noi trebuie să fim conștienți. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232.920 – Call Center Arcadia

Powered by Froala Editor