Dr. Demetra Axinte, medic primar neonatologie-pediatrie, a obținut recent Competența în Homeopatie clinică și Etică Medicală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași.
Corecta înțelegere a avantajelor pe care homeopatia le are, atât ca valoare diagnostică, cât și ca valoare a tratamentului, reprezintă un pas important în educarea corectă pentru sănătate.
În ce constă consultația homeopată?
Consultația homeopată decurge, în mare parte, ca și consultația de neonatologie și pediatrie, cu precizarea că etapele parcurse sunt mult mai detaliate. În cadrul acestui tip de consultație, ținem cont de cele 5 elemente cheie ale homeopatiei: etiologie, reacția individuală a pacientului, tipul sensibil, modul reacțional cronic, similitudinea.
Etiologia, „în urma a ce”, stabilește cauza responsabilă de tabloul clinic și are ca scop optimizarea eficacității tratamentului și a stabilirii concentrației în care se va folosi medicamentul homeopat (diluția).
Reacția individuală a pacientului (RIB) este expresia afecțiunii la pacient și este bazată pe depistarea senzațiilor, modalităților de agravare sau ameliorare a simptomelor, precum și a concomitențelor simptomelor.
Tipul sensibil, „cartea de identitate a pacientului”, cuprinde antecedentele personale fiziologice, patologice, modificările comportamentale, morfotipologia particulară (cu încadrarea pacienților în tipologii: carbonice – fluorice – fosforice – luetice). Are ca scop stabilirea unui tratament preventiv pentru ameliorarea stării de sănătate și contracararea efectelor date în timp de antecedentele personale patologice.
Modul reacțional cronic sau „cartea de identitate a afecțiunilor pacienților” reprezintă cu ce vine pacientul din urmă și cum a evoluat el în timp, include și contextul genetic, antecedentele heredocolaterale, cât de des apar afecțiunile și cum evoluează în timp. Are rolul de a ajuta la reducerea recidivelor afecțiunilor cronice, stabilizarea tratamentelor și în scăderea intensității simptomelor recidivante.
Similitudinea presupune stabilirea medicamentului adecvat care are gradul cel mai mare de acoperire pentru criteriile prezentate mai sus.
Pe scurt, o consultație de homeopatie pleacă de la „anturajul” genetic familial și personal, urmează cărarea evoluției individuale în timp și studiază atent modul în care pacientul s-a adaptat la stimulii fiziologici și patologici din mediu, cum se comportă în evoluția afecțiunii, pentru a stabili apoi un tratament ce se conduce după legea „sapiens sana” (vindecare înțeleaptă), cu ajutorul unui medicament care are gradul cel mai mare de similitudine cu toate aceste amănunte.
Care este rolul tratamentului homeopat?
Pe lângă un tratament strict, punctual, al simptomelor acute prezentate și o posibilă terapie prin care să nu se mai ajungă încă o dată la aceeași afecțiune, se obține și o posibilă corecție a patologiilor din trecut.
Pe lângă un tratament alopat, putem beneficia și de un ajutor în plus prin tratamentul homeopat care va duce la scurtarea simptomelor, ușurarea reacțiilor adverse, reducerea recidivelor.
Nu avem risc de supradozare sau de toxicitate cu medicamentele homeopate. Ba chiar ne ajută să evităm multe reacții adverse posibile ale tratamentelor alopate: de exemplu, un ajutor major îl avem în etapele de vaccinare unde tratamentele homeopate au rolul de a limita către zero reacțiile adverse posibile postvaccinale sau în tratamentele de lungă durată cu cortizon sau antibiotice – homeopatia aduce un plus valoare tratamentului alopat, atât prin tratamente specifice (de exemplu antistafilococic, anticandidozic, antiparazitar etc.), cât și prin tratamente de dezintoxicare (de exemplu, în chimioterapii). Deci, tratamentul homeopat nu exclude tratamentul alopat, ci îl completează.
O noutate pe care o avem în homeopatie este legată de imaginea generală a felului în care trebuie să privim modul în care reacționează un copil la diverse afecțiuni sau la mediu. Astfel, este important să se cunoască foarte bine și paternul biologic al părinților. Orice copil, în primii ani de viață, are un mod reacțional la afecțiune, care este preluat 50% de la mama și 50% de la tata. Deci dacă cunoaștem bine familia putem anticipa cum va reacționa micuțul nostru, în așa fel încât să nu ajungem la simptome și manifestări grave.
Când să aleagă părintele o consultație cu consiliere homeopată ca primă opțiune?
În primul rând, pacienții trebuie să beneficieze de o evaluare pediatrică sau neonatologică. Ulterior, în funcție de necesități, se stabilește tratamentul, care poate fi: alopat sau alopat și homeopat sau doar homeopat (aici în funcție de patologie se poate ține cont și de opțiunea personală). Tratamentul homeopat aduce un plus de valoare tratamentului alopat, prin faptul că extinde opțiunile terapeutice, poate rări recidivele și complicațiile tratamentului acut și ia în calcul, din primul moment, ideea de prevenție.
De exemplu, în cazul unei infecții faringiene cu streptococ, unde tratamentul princeps este cu antibiotic, pe lângă antibiotic se pot adăuga medicamente homeopate care vor scădea intensitatea febrei și a durerii locale (cu belladona și phytolaca sau mercurius solubilis), vor limita extinderea infecției (Pyrogenium), vor face prevenția unei eventuale colonizări cu Candica postantibiotic (Monilaia sau candida albicans). Nu în ultimul rând, se va stabili și un tratamentul profilactic pentru sterilizarea completă a streptococului și dispariția complicațiilor sistemice ulterioare.
Care sunt cele mai frecvente probleme cu care vin părinții la consultație cu copiii lor?
Virozele sezoniere și întărirea sistemului imunitar premergător/post etapelor de colectivitate.
Da! Putem ajuta în mod blând reducerea numărului de episoade de viroze respiratorii și calitatea apărării imunitare dacă ținem cont corect de cele 5 legi ale homeopatiei.
Febra și teama de utilizare prea mult a antitermicelor. Putem oferi, pe lângă ibuprofen și paracetamol, și alte antitermice homeopatice (belladona, aconitum nappellus, bryonia, ferum phosphoricum) care ne vor ajuta să folosim mai rar antitermicele alopate, deci vom avea și mai puține reacții adverse.
Colicile nou-născuților, erupția dentară și intoleranțele alimentare. Nou-născuții, sugarii și copii până în 2 ani reprezintă un segment de vârstă foarte sensibil, atât prin faptul că în general părinții își doresc un start în viață fără prea multă chimie farmaceutică, cât și prin faptul că, din punct de vedere al medicinei alopate, suntem destul de limitați în utilizarea anumitor medicamente în acest interval. De exemplu, ibuprofenul nu se administrează sub 3 luni, decongenstionantele nazale nu se administrează sub 2 ani, antihistaminicele nu prea sunt acceptate sub vârsta de 1 an și lista poate continua. Aici, homeopatia aduce un bogat arsenal terapeutic folosind medicamente homeopate de origine vegetală, animală, minerală diluate și dinamizate care ne pot ajuta într-un mod valoros începând cu prima zi de viață.
Medicamentele homeopate, numite generic și „remedii” se achiziționează doar din farmacii, cu prescripție medicală, ele fiind produse avizate de către Ministerul Sănătății.
Powered by Froala Editor