Nutriția preventivă se află în centrul strategiilor actuale de menținere a sănătății și de reducere a riscului de dezvoltare a afecțiunilor cronice.
Dieto-prevenția reprezintă o abordare integrativă ce include alimentația și principiile nutriționale pentru prevenirea afecțiunilor și menținerea sănătății. Aceasta se bazează pe adaptarea individualizată a dietei pentru a reduce riscul de apariție a afecțiunilor cronice, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare, diabetul de tip 2, obezitatea, tulburările metabolice și anumite tipuri de cancer. Odată instalate și diagnosticate anumite afecțiuni, parte din tratamentul pacientului este dietoterapia sau terapia medicală nutrițională ce implică utilizarea țintită și personalizată a alimentației pentru prevenirea complicațiilor, tratarea unor simptome, creșterea aderenței la tratamentul medicamentos și încetinirea progresiei.
Tendințele recente și cercetările din domeniul nutriției au conturat o serie de strategii, de la personalizarea alimentației și focusul pe diete antiinflamatorii, până la integrarea alimentelor funcționale și adoptarea unor obiceiuri alimentare sustenabile. Câteva direcții cheie cu aplicabilitate practică includ:
1. Nutriția personalizată
Dietele personalizate, bazate pe teste nutrigenetice, analiza microbiomului intestinal și a biomarkerilor avansați oferă soluții individualizate pentru prevenirea anumitor afecțiuni. Abordarea personalizată permite identificarea și gestionarea riscurilor specifice, cum ar fi diabetul de tip 2, afecțiunile cardiovasculare sau obezitatea, înainte de apariția simptomelor.
2. Dietele antiinflamatorii
Alimentația axată pe reducerea inflamației cronice este esențială în prevenția unor afecțiuni, precum bolile inflamatorii ale intestinului, cancerul, sindromul ovarelor polichistice sau afecțiunile cardiovasculare. Consumul de alimente bogate în acizi grași Omega 3, antioxidanți și fibre ajută la controlul inflamației și la prevenirea complicațiilor cronice. Alimentele cheie sunt: fructele de pădure, peștele gras (somon, macrou), legumele cu frunze verzi, turmericul și nucile.
3. Echilibrul florei intestinale și rolul microbiomului
Microbiota echilibrată contribuie semnificativ la prevenția bolilor metabolice, autoimune și chiar a tulburărilor neuropsihiatrice. Consumul de probiotice, prebiotice și alimente fermentate, cum ar fi chefirul, kimchi și varza murată, susține sănătatea intestinală ca pilon al prevenției. Alimentele și băuturile îmbogățite cu prebiotice ar trebui integrate în dieta de zi cu zi.
4. Plant-based diet (modele alimentare vegetariene)
Dietele predominant vegetale reduc riscul de hipertensiune arterială, diabet și afecțiuni cardiovasculare prin aportul crescut de fibre, vitamine și fitonutrienți. Studiile arată că aceste modele alimentare ajută la scăderea nivelurilor colesterolului (CT și LDL), tensiunii arteriale și inflamației sistemice.
O tendință în nutriție este creșterea popularității opțiunilor proteice vegetale, cum ar fi pastele din năut, gustările pe bază de proteine din mazăre și laptele vegetal fortifiat.
5. Alimentele funcționale
Alimentele funcționale sunt definite, conform ghidurilor medicale și standardelor internaționale, ca fiind acele alimente sau ingrediente care, pe lângă valoarea lor nutritivă de bază, oferă beneficii suplimentare pentru sănătate, contribuind la prevenirea afecțiunilor sau la menținerea sănătății generale. Acestea includ componente bioactive care pot avea efecte benefice documentate științific, influențând pozitiv una sau mai multe funcții fiziologice ale organismului. Beneficiile pot include, dar nu se limitează la: îmbunătățirea sistemului imunitar, sănătatea cardiovasculară, susținerea sănătății gastrointestinale sau reducerea riscului de afecțiuni cronice. Cerealele fortifiate cu vitamina D, ovăzul, uleiul de măsline sau băuturile adaptogene (ex. ashwagandha, ciuperci Reishi) răspund cerințelor de prevenție modernă.
6. Integrarea nutriției în stilul de viață: food as medicine (mâncarea ca medicament)
Nutriția preventivă este abordată holistic, împreună cu tehnici de reducere a stresului, activitate fizică și obiceiuri sănătoase de viață. Strategiile dietetice de prevenție devin mai eficiente atunci când nutriția este combinată cu mindfulness și alte obiceiuri sănătoase. Spre exemplu, practicile de mindful eating, alături de planuri alimentare personalizate, bazate pe modele alimentare sanogene, susțin sănătatea fizică și mentală.
7. Neuronutriția și prevenția afecțiunilor neurodegenerative
Acestea includ modele alimentare care sprijină funcțiile cognitive și ajută în prevenirea risculului unor afecțiuni precum Alzheimer și demență. Aceste diete includ alimente bogate în antioxidanți, acizi grași Omega 3 și polifenoli. Spre exemplu, dieta MIND (o combinație între dieta mediteraneană și dieta DASH) este recunoscută pentru reducerea riscului de declin cognitiv prin consumul crescut de fructe de pădure, legume verzi, nuci și pește gras.
8. Tehnologia și dieto-prevenția
Aplicațiile și dispozitivele care monitorizează aportul nutrițional aduc multiple beneficii, precum conștientizarea cantitativă a aportului alimentar, deficitelor sau dezechilibrelor nutriționale.
9. Prevenția prin alimentație sustenabilă
Dietele flexitariene și cu impact redus asupra mediului devin instrumente nu doar pentru prevenirea afecțiunilor, ci și pentru protejarea mediului, reducând impactul negativ al producției și consumului alimentar asupra ecosistemelor.
Reducerea consumului de carne procesată și alimente ultraprocesate contribuie simultan la sănătatea individuală și la protecția mediului.
În anul 2025 apare tendința creșterea popularității dietelor climatariene (Planetary Health Diet) ca abordare dublă pentru sănătatea umană și cea a ecosistemului.
10. Nutriția imunomodulatoare pentru longevitate
Nutrienți precum zincul, vitamina C și seleniul sunt esențiali pentru întărirea imunității, un domeniu de interes major post-pandemie. Un sistem imunitar puternic este cheia în prevenirea infecțiilor și a afecțiunilor degenerative.
Dieto-prevenția sau nutriția preventivă oferă strategii importante pentru reducerea riscului de afecțiuni cronice și susținerea unei stări de sănătate optime. Prin adoptarea unor diete personalizate susținute de activitate fizică și de instrumente tehnologice (testare nutrigenetică, a microbiomului, utilizarea aplicațiilor de jurnalizare ș.a.), prevenția prin nutriție devine mai accesibilă și mai eficientă ca niciodată.