Perioada sărbătorilor este una încărcată, care suprasolicită din plin atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, aducând schimbări importante de ritm cotidian. Există o tendință de aliniere la un „model ideal” în ceea ce privește organizarea sărbătorilor, care presupune investiții de timp și financiare exagerate, de multe ori peste posibilitățile reale ale familiei și sub presiunea timpului scurt. Atmosfera din perioada de pregătiri pentru sărbători este în mod deosebit stresantă și ca urmare a stării de aglomerație în orașe și magazine, a traficului intens pe străzi și a stării generale de agitație. Consumul fizic și emoțional excesiv din această perioadă poate depăși capacitatea unor oameni de a se adapta. De aceea, perioada de sărbători poate fi un factor de declanșare a unor stări depresive la persoanele vulnerabile la stres.
Depresia din perioada de sărbători ar putea fi precipitată și ca urmare a scăderii intensității luminii solare din această perioadă, care se asociază cu scăderea nivelului de serotonină, melatonină și de vitamina D. De altfel, unii consideră că depresia din perioada de sărbătorilor ar putea fi o variantă a depresiei sezoniere. Alți factori care ar putea fi implicați în etiologia acestui tip de depresie ar putea fi: alimentația dezechilibrată, haotică, săracă nutrițional și excesul caloric, abuzul de alcool sau sedentarismul. Abuzul de alcool poate determina o persoană cu depresie să comită un act suicidar, având în vedere asocierea cu creșterea curajului și a impulsivității.
Declanșarea unui episod depresiv în această perioadă de an poate fi o urmare a unor așteptări mult prea mari și nerealiste în contextul unor comparații sociale inexacte. Astfel, nerealizarea unor planuri inițiale poate duce la o starea persistentă de descurajare, neîmplinire cu iritabilitate și frustrare care afectează relația cu cei din jur. În contextul alterării relației cu cei apropiați, a epuizării fizice și emoționale, apar stări de oboseală, se alterează calitatea somnului, apar dificultăți de concentrare, ceea ce perturbă și mai tare capacitatea de a face față ritmului intens din această perioadă.
O categorie specială de persoane predispuse la depresie și chiar la suicid în această perioadă o reprezintă persoanele singure. Conceptul de sărbători „ideale” presupune întrunirea și petrecerea timpului cu întreaga familie și cu prietenii apropiați, iar petrecerea în singurătate a sărbătorilor poate adânci sentimentul de singurătate și declanșa un episod depresiv. De altfel, conform statisticilor, riscul de depresie și suicid este mai crescut în perioada sărbătorilor, în special la această categorie de persoane.
În acest context, vom menționa câteva sfaturi utile pentru prevenirea depresiei în perioada de sărbători precum: evitarea suprasolicitărilor, menținerea unei diete sănătoase, cu limitarea exceselor și în special a alcoolului, includerea exercițiilor fizice și a activităților în aer liber, suplimentarea cu vitamina D, asigurarea a 7 - 9 ore de somn, activități de socializare, menținerea unor relații armonioase cu cei apropiați și evitarea modificărilor drastice ale stilului de viață în această perioadă.
Depresia se recunoaște prin apariția și persistența unor simptome precum dispoziție tristă, descurajare, oboseală excesivă, insomnii, pierderea apetitului alimentar și sexual, scăderea interesului de a comunica cu ceilalți, nervozitate sau gânduri suicidare. Apariția unor simptome de acest tip poate semnifica debutul unei depresii și necesită consult de specialitate. Gândurile legate de suicid pot apărea oricând în evoluția unei depresii și reprezintă o mare urgență psihiatrică, de aceea în acest caz se impune consultația de urgență.