Oboseala, adesea descrisă ca o senzație generală de astenie fizică sau ca o lipsă de energie, este unul dintre cele mai frecvente simptome în rândul pacienților din întreaga lume și poate semnala prezența unor probleme medicale subiacente. Deși prevalența variază de la 10% la 40%, se estimează că o parte semnificativă a populației, la un moment dat, experimentează o oboseală suficient de severă pentru a impacta, în mod negativ, activitatea zilnică și calitatea vieții.
Oboseala nu este doar simpla resimțire a epuizării după o zi lungă, ci poate reprezenta un simptom complex, debilitant atât fizic, cât și psihic, putând fi manifestarea clinică a mai multor afecțiuni sistemice, neurologice sau psihiatrice. La o parte dintre pacienți, cauza precisă rămâne neidentificată.
Oboseala este, în general, definită ca dificultatea inițierii sau menținerii activității mintale sau fizice voluntare, asociată cu scăderea capacității de muncă fizică și mintală. În timpul evaluării medicale, este esențial să se facă distincția între oboseală și alte senzații similare, precum:
- slăbiciunea musculară, care reprezintă o reducere a forței neuromusculare;
- somnolența;
- dispneea de efort, adică dificultatea în respirație, după un efort fizic.
Cauzele oboselii
Oboseala este atribuită unei varietăți de cauze, adesea clasificate în cauze de origine fizică sau psihică sau a unei combinații a acestora.
Oboseala poate fi influențată de factori multipli, inclusiv stilul de viață, afecțiunile cronice, problemele de sănătate mintală. Anumite categorii de pacienți, precum cei cu afecțiuni cronice, raportează mai frecvent niveluri crescute de oboseală. În plus, factorii externi, cum ar fi stresul, dieta și activitatea fizică pot afecta, de asemenea, gradul de oboseală resimțit.
Printre condițiile medicale care se pot manifesta clinic prin senzație de oboseală se numără:
- anemia cronică sau asociată afecțiunilor cronice, care se poate manifesta prin oboseală, creșterea pulsului și greutate în respirație;
- malnutriția protein-calorică, care poate reprezenta o comorbiditate deseori asociată cu oboseală, mai ales la pacienții cu afecțiuni cronice sau cancere;
- tulburările endocrine precum hipotiroidia (exprimată prin intoleranță la frig, tegumente uscate, constipație, creștere ponderală) sau hipertiroidia (caracterizată de palpitații, intoleranță la căldură, transpirații), hipoglicemia sau hiperglicemia (mai ales la pacienții diabetici), hipercalcemia;
- obezitatea, mai ales atunci când este însoțită de apnee obstructivă în somn, sedentarism, depresie și diabet zaharat;
- afecțiunile neurologice: scleroza multiplă, scleroza laterală amiotrofică, miastenia gravis, boala Parkinson sau prodromul migrenei;
- tulburările de somn: sindromul de apnee obstructivă în somn (SASO) reprezintă o cauză frecventă a somnolenței diurne asociate cu oboseală, în special la pacienții care prezintă sforăit nocturn sau obezitate;
- afecțiunile cardiovasculare și respiratorii precum cazurile de insuficiență cardiacă sau bronhopneumopatie obstructivă cronică;
- bolile infecțioase, atât acute (mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului), cât și cronice (hepatitele cronice virale B și C, tuberculoza sau infecția HIV/SIDA);
- afecțiunile renale și hepatice: boala cronică de rinichi, pacienții în program de hemodializă, insuficiența hepatică cronică;
- afecțiunile maligne, care evoluează, de obicei, cu oboseală și scădere ponderală;
- afecțiunile sistemice inflamatorii/reumatologice: lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă, sindromul Sjogren, bolile inflamatorii intestinale;
- afecțiunile psihiatrice, oboseala fiind frecvent întâlnită la pacienții cu depresie, anxietate, tulburări somatoforme;
- sarcina, în toate etapele, inclusiv perioada postpartum.
Unele medicamentele au ca efect secundar oboseala: antispasticele, betablocantele, antidepresivele, anxioliticele, antipsihoticele, opioidele.
Factorii stilului de viață implicați în instalarea oboselii sunt:
- stresul;
- dieta necorespunzătoare;
- comportamentul sedentar;
- lipsa somnului;
- consumul excesiv de alcool;
- abuzul de substanțe toxice, droguri;
- munca în ture.
Cum se evaluează oboseala cronică?
Pentru identificarea cauzei oboselii, istoricul medical, cel social și anamneza sunt importante în stabilirea caracterului acut sau cronic, a afectării fizice, psihice sau combinate și ghidează examenul fizic al pacienților.
Evaluarea clinică se axează pe depistarea semnelor de anemie, de infecție, de boală cardio-respiratorie, de neoplazie, prezența limfadenopatiilor și a organomegaliei, afectarea articulară, endocrină, insuficiența hepatică sau renală.
Testele de laborator. Sunt recomandate testele de sânge de rutină, incluzând:
- hemoleucograma completă (pentru anemie, infecție sau cancer);
- electroliții (sodiul, potasiul, calciul);
- glicemia;
- testele hepatice, renale;
- funcția tiroidiană, suprarenaliană;
- testarea HIV;
- autoanticorpii, care pot orienta în identificarea sau infirmarea cauzelor.
Studiile de somn. Dacă sunt suspectate tulburări de somn precum apneea în somn, este indicată monitorizarea polisomnografică.
Efectuarea electromiografiei (EMG). Este un test auxiliar folosit în evaluarea slăbiciunii musculare.
Evaluarea sănătății mintale. Screeningul pentru depresie sau anxietate, efectuat cu instrumente validate, poate oferi perspective asupra originii psihologice a oboselii.
Tratamentul oboselii
Managementul oboselii necesită abordarea și tratarea cauzei/cauzelor de bază.
Tratamentul nefarmacologic vizează:
- modificarea stilului de viață: încurajarea activității fizice regulate, kinetoterapie;
- dietele nutriționale bogate în fructe, legume și proteine slabe;
- promovarea igienei somnului: programe de somn consecvente, minimizarea consumului de cofeină în apropierea orei de somn și respectarea orelor de odihnă.
Tratamentul medical cuprinde tratarea corespunzătoare a afecțiunilor medicale subiacente sau ajustarea medicației ce poate avea ca reacție adversă oboseala. Trebuie menționat faptul că, în multe afecțiuni cronice, oboseala poate fi refractară la tratamentele tradiționale și, de aceea, trebuie suspectată o cauză multifactorială și tratată în consecință.
Suportul pentru sănătatea mintală cuprinde terapie cognitiv-comportamentală, antidepresive sau anxiolitice, care pot fi benefice pentru cei cu afecțiuni psihice.
Tehnicile de management al stresului includ tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga.
Prevenția oboselii
Strategiile preventive implică, în primul rând, menținerea unui stil de viață sănătos, echilibrat, gestionarea eficientă a stresului și evaluarea medicală în cazurile de oboseală prelungită.
Oboseala poate semnala prezența unor afecțiuni medicale cronice, de aceea diagnosticarea timpurie și tratamentul corespunzător cauzei le poate limita sau stopa evoluția, îmbunătățind astfel calitatea generală a vieții pacientului.
Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.